Dizainerė savo verslą įkūrė užsienyje

Papuošalų kūrėja Giedrė Masanovets. Papuošalų kūrėja Giedrė Masanovets.

Londone gyvenanti ir papuošalus kurianti ukmergiškė Giedrė Masanovets sako, kad bene daugiausia laisvo menininko laiko, deja, užima savo kūrinių pardavimas. Jei nori pragyventi iš savo kūrybos, menininko „gyslelės“ maža – privalai išmanyti reklamos subtilumus.

Į Angliją iš Lietuvos G. Masanovets išvyko prieš 16 metų. Pasakoja, kad ši kelionė buvo suplanuota tik kaip atostogos, tačiau likimas sudėliojo savaip.

„Savaip, bet tikriausiai dar geriau nei tikėjausi“, – įsitikinusi 37 metų moteris. Mat atostogų metu susipažino su būsimu vyru ir netrukus emigravo į Jungtinę Karalystę.  Ten ir susituokė su ukrainiečiu Bogdanu. Šiuo metu pora gyvena Rochesteryje.

Į klausimą, ar sunku buvo išvykti iš Lietuvos, palikti draugus, artimuosius, iš Giedrės išgirstu priešingą atsakymą, nei, prisipažinsiu, tikėjausi.

„Kadangi į Londoną važinėdavau beveik nuo paauglystės labai dažnai, buvo jau kaip ir savas miestas. Ir šalis nesvetima. Be to, sutikau savo žmogų“, – pasakoja pašnekovė.

Giedrė yra baigusi Rochesterio kūrybinių industrijų universitetą (University for the Creative Arts). Studijavo jame dizainą.

Suteikia antrą „gyvenimą“

Moteris pasakoja dirbanti kaip laisva menininkė. Kadangi studijavo produkto dizainą, jos aistra buvo apšvietimas – kūrė modernius šviestuvus iš įvairiausių industrinių medžiagų. Šiuo metu paniro į šiuolaikinių papuošalų pasaulį.

Dizainerė įsitikinusi, kad labiausiai kūrybai ją įkvepia gamta. Kurdama papuošalus dažniausiai naudoja įvairias pramonėje naudojamas medžiagas. Taip siekiama ir aplinkosaugos tikslų – keičiant daiktų bei medžiagų paskirtį prisidedama prie vartojimo mažinimo. Daiktai jos rankose įgauna kitą paskirtį bei funkciją – visiškai priešingą pirminei.

„Toks sugretinimas tarp natūralios formos ir sintetinių medžiagų yra sąmoningas. Nors yra naudojamos įvairios, skirtingos medžiagos kiek-vienam projektui, organinės formos ir pasikartojančios tendencijos išlieka“, – savo kūrybą apibūdina menininkė.

Šią vasarą eksponavo savo kūrinių kolekciją madų parodoje „Pure London“.

Išsiskirti iš minios nebijo

Ar galima Anglijoje pragyventi iš kūrybos?

„Galima, tik reikia ryžto, didelių pastangų ir užsibrėžto tikslo. Atsiduoti visa širdimi ir daug dirbti. Taip pat svarbu nebijoti išsiskirti iš kitų, būtent tada galima būti pastebėtam didelėje kūrėjų minioje“, – sėkmės formulę sudėliojo dizainerė.

Giedrė turi studiją virš menų galerijos ir ten parduoda savo dirbinius. Taip pat juos eksponuoja ir parduoda kitose galerijose ir Londono butikuose bei internetinėje svetainėje. 

Kaip sekėsi įkurti verslą svetimam krašte? Giedrė sako, kad, kadangi mokėsi Anglijoje, studijų metais jau vyko verslo įkūrimo „žvalgyba“. O verslą sukūrė iš karto po universiteto baigimo. Deja, universitetas verslo kūrimo pagrindų nedavė – teko lankyti įvairius kursus.

Norėtų ir daugiau veiklos

Giedrės vyras Bogdanas – elektromechanikos inžinierius. Dirba Londone. Pora augina sūnų ir dukrą. Vienuolikmetis Danielius – septintokas, septynmetė Livia – antrokė.

Danielius lanko muzikos pamokas – groja pianinu. Iš aktyvių laisvalaikio užsiėmimų pasirinko važinėjimą riedlente ir regbį. Mama juokiasi, kad sūnaus pomėgiai pasikeitė – anksčiau lankė fechtavimą, plaukimą, važinėjo kartingais. „Danielius labai aktyvus, tiek daug nori, turi viską išbandyti“, – sako Giedrė. Tuo tarpu Livia nusprendė, kad mergaitei labiau tinka gimnastika, jodinėjimas ir baletas.

Kasmet – į Lietuvą

Šeima kasmet atvažiuoja į Lietuvą. Giedrė sako, kad Danielius ir Livia moka lietuviškai ir jiems labai patinka Lietuvoje. O ypač – saldūs ir traškūs kukurūzai, glaistyti sūreliai, šakotis. Ir gira, kurią praminė lietuviška koka kola. 

Tiesa, šių visų produktų galima įsigyti ir Anglijoje, tačiau norint jų nusipirkti, reikia važiuoti į lietuviškas parduotuves. O šit anksčiau, kai Giedrė tik atvyko į Didžiąją Britaniją, jų dar nebuvo. Taigi labiausiai pasiilgdavo juodos lietuviškos duonos.

Iš lietuviškų patiekalų visa šeima dažniausiai renkasi žemaičių blynus. Juos gamina ir namie. Kartais net naminius koldūnus lipdo. Į svečius užsukusius draugus anglus savo šalies patiekalais pavaišina.

Atvirauja, kad „prie puodų“ jai patinka. Kai nusibosta tie patys patiekalai, mielai paeksperimentuoja. Tačiau šeima itin džiaugiasi, kai į virtuvę pašeimininkauti užsuka tėtis. Jis – ukrainietis, tad palepina savo firminiais ukrainietiškais barščiais ir azijietišku plovu. Giedrė sako, kad gamina jis labai skaniai, bet, deja, retai.

Dvigubos šventės

Šeima turi gražių tradicijų, kurios susijusios su šventėmis. Tačiau skirtumas tas, kad dabar kiekvieną iš jų tenka švęsti po du kartus. Pavyzdžiui, net dvejas Kūčias ir Kalėdas. Du kartus margina kiaušinius – nes Velykas taip pat švenčia ne kartą. Mat mama yra katalikė, o tėtis – pravoslavas ir šios šventės nesutampa.

Tačiau mažiesiems šeimos nariams nuo to tik smagiau – juk Kalėdų Senelis net du kartus ateina...

Vyras taip pat mėgsta aktyvų laisvalaikį. Jo aistra – karatė, motosportas, slidinėjimas, snieglenčių ir banglenčių sportas. Matyt, pavyzdį iš tėčio ima ir Danielius. Neatsilieka nuo jų ir mama su sese – kartu važiuoja slidinėti į Austriją. Tačiau atostogų Lietuvoje vyras niekuomet neatsisako. O atvykę į žmonos gimtinę būtinai aplanko Ukmergėje gyvenančią jos mamą, aplanko sostinę.

Nors lietuviai mėgsta padejuoti dėl permainingo oro, bet Giedrei tai atrodo niekai palyginti su Anglijos klimatu. „Ne veltui sakoma, kad britai nuolat apie orą kalba. Oras visuomet nenuspėjamas, todėl atostogauti vasarą važiuojame į Pietų Europą. Anglijoje prie jūros dažnai nuvažiuojam savaitgaliui, kai geras oras“, – pasakoja pašnekovė.

Darže noksta pomidorai

Kieme esančiame sodelyje augina avietes. Keletą kelmelių prieš kokį dešimtmetį atsivežė išsikasusi mamos sode. O netoli namų įsirengtame šilt-namyje noksta pomidorai, auga agurkai. Šeima nuomojasi žemės sklypą, kuriame ir pasisodino daržovių. Taip nusprendė norėdami pačių užaugintomis gėrybėmis vaikus palepinti.

Rimtais sodininkais savęs nelaiko, bet asortimentas visai padorus – augina kukurūzus, svogūnus, česnakus. Čia pat auga keletas vaismedžių ir vaiskrūmių. O braškių uždera tiek, kad vaikai atsidžiaugti negali. Nors, anot Giedrės, žemė čia nederlinga – labai molinga ir pilna titnago: „Nė nepalyginsi su derlinga Lietuvos žeme.“

Pianinas – iš Lietuvos

Kokių lietuviškų buities detalių galima aptikti Giedrės namuose?  Pasirodo, pats svarbiausias ir garbingoje vietoje „įsitaisęs“ pianinas atvažiavo iš gimtinės. Ji pati baigė muzikos mokyklą, o dabar juo skambina vaikai.

Daugiau kaip 15 metų pragyvenus svečioje šalyje, draugų ratas gimtinėje tikriausiai neišvengiamai susiaurėjo? „Draugų ir nereikia turėti daug, bet gera, kai turi pačius artimiausius. Jie išliko. Kai grįžtu į Lietuvą, nepraleidžiame progos susitikti. O ir šiaip dabartiniame pasaulyje visai nesudėtinga bendrauti ir su namiškiais, ir su draugais. Tam yra telefonai, socialiniai tinklai“, – svarsto Giedrė. Prisipažįsta grįžti į Lietuvą planų neaudžianti, bet juk gyvenimo nenuspėsi…


Reklama: siuntos į Angliją

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # imones steigimas 2017-07-13 16:55
Džiaugiuosi už ją, kad įgyvendino savo svajonę, nes kai dirbi tai kas tau prie širdies, jautiesi ne kaip darbe. Ir nesvarbu, kur įkūrė tą įmonę, nors žinoma geriau palaikyti savo šalį, tačiau svarbiausia, kad tai teikia džiaugsmą.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų