„Man didelė garbė ateiti čia dirbti“

Išsaugotas suvenyras – vienas iš nedaugelio daiktų, kuriuos S. Kazlauskas atsivežė į darbovietę Ukmergėje. Gedimino Nemunaičio nuotr. Išsaugotas suvenyras – vienas iš nedaugelio daiktų, kuriuos S. Kazlauskas atsivežė į darbovietę Ukmergėje. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Naujasis Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas į darbą ir iš jo kasdien vyksta 100 kilometrų. Trakų rajone, Lentvaryje, gyvenantis vyras tikina, kad valandą trunkanti kelionė – puiki galimybė sudėlioti dienos planus.

Mūsų rajono policijos komisariato viršininko pareigas S. Kazlauskas pradėjo eiti kovo 12 dieną, laimėjęs vykusią atranką.

Iki šiol Ukmergę tekdavo tik pravažiuoti ar stabtelti čia papietauti. Šie kraštai jam artimi ir tuo, kad iš Širvintų rajono yra kilę tėveliai.

Pradėjus dirbti, Ukmergė sako padariusi labai gerą įspūdį. Priešingai nei mes patys save kritikuojame, lentvariškiui miestas atrodo kompaktiškas, patogus, žalias – vienoje pusėje daugiaaukščiai namai, o kitoje – jau besidriekiantys laukai. Žmonės čia pasirodė malonūs, daugiau besišypsantys ir mažiau skubantys nei sostinėje, kur dirbo pastaruosius 17 metų.

Net ir tokia detalė, jog mūsų mieste prie namų džiaustomi skalbiniai pasirodė iškalbinga – vadinasi oras čia švarus.

Iškeitė į darbą sostinėje

Nuo 2000-ųjų metų S. Kazlauskas dirbo Policijos departamente Viešosios policijos valdyboje. Pastaruosius metus ėjo Viešosios policijos valdybos Ekstremalių situacijų ir patrulių skyriaus viršininko pareigas.

Kodėl paliko darbą departamente ir nutarė dalyvauti atrankoje į mažai pažįstamo rajono policijos komisariato viršininko pareigas?

Pašnekovas sako, kad susiklostė tokios aplinkybės. Be to, karjeros pokyčius vertina kaip teigiamą dalyką – viename darbe žmogus paprastai užsisėdi, išsisemia, užsidaro savo komforto zonoje. 

S. Kazlauskas prie kasdieninių kelionių į darbą seniai pripratęs. Daug metų važinėjo iš Lentvario į darbą sostinėje. Tiesa, ta kelionė trukdavo kiek trumpiau – 40 minučių. Bet buvo ne tokia patogi – įveikiant Vilniaus gatvių automobilių kamščius, po to ieškant vietos, kur pastatyti automobilį.

„Atvedė“ suvenyras

S. Kazlausko atėjimą į mūsų komisariatą galima vadinti savotiškai mistišku, lydimu keisto sutapimo. Pasakojo, kad ankstesnėje tarnyboje, kai teko kraustytis iš vienų patalpų į kitas, tarp į dėžes kraunamų daiktų rado suvenyrą su Ukmergės naujojo policijos komisariato nuotrauka. Kažkodėl jis labai patiko ir nutarė pasilikti bei pastatyti savo ankstesniojo darbo kabinete. Nors tam, regis, nebuvo jokios aiškios priežasties.

O štai šiemet, kai sužinojo apie atranką į šio komisariato vadovo vietą, viskas sugulė į aiškią įvykių seką – dalyvavo atrankoje ir ją laimėjo.

Tas besikraustant išsaugotas suvenyras – vienas iš nedaugelio daiktų, kuriuos S. Kazlauskas atsivežė į naująją darbovietę Ukmergėje.

Neslepia, prieš čia atvykdamas jau turėjo nemažai žinių apie mūsų rajono policijos komisariato kolektyvą. Didžiuojasi, kad pagal daugelį kriterijų, tarp jų ir sportinius pasiekimus jis – vienas geriausių Lietuvoje. Tikina, kad įsilieti į šį kolektyvą ir jam vadovauti – didelė garbė.

Per ne visą mėnesį S. Kazlauskas jau spėjo susipažinti su mūsų rajono bei daugelio įstaigų, organizacijų vadovais. Jau yra įtrauktas ir į savivaldybėje veikiančią ekstremalių situacijų komisiją bei ateityje planuoja dalyvauti panašioje veikloje. Pirmoji seniūnija, kurioje apsilankė ir įsigilino į gyventojų problemas, buvo Vepriai.

Parsivežė iš Latvijos

Naujasis policijos viršininkas savo karjerą policijoje pradėjo Trakų komisariate 1992 metais, po tarnybos armijoje. 1988-aisiais buvo pašauktas į sovietinę armiją. Taigi pateko tarp lietuvių, kuriems jau paskutiniesiems teko joje tarnauti. Papuolė į kaimyninę Latviją, Venspilio miestą.

Kai Lietuvoje jau pūtė sąjūdžio vėjai, tarybiniai kariai tokią informaciją galėjo gauti nebent iš artimųjų. Už kareivinių sienų politinės naujienos buvo griežtai slepiamos.      

Venspilyje S. Kazlauskas susipažino ir su savo būsima žmona Jelena. Kartu užaugino dvi dukras, kurių vienai šiuo metu 26-eri, kitai – 16-a. Žmona dirba vienos Lentvario įmonės, gaminančios plastikinę tarą, laboratorijoje.

Dabar šeimos keliai bent kartą per metus veda į Latviją, kur gyvena žmonos giminė.

Laisvalaikiu pareigūnas mėgsta žvejoti, taip pat priklauso medžiotojų draugijai. Tiesa, pastaruoju metu laiko medžioklei lieka labai nedaug. 

Darbas rajone – pažįstamas

Kodėl pasirinko darbą policijoje? Sako, vaikystėje labai žavėjosi savo dėde, kuris anais laikais dirbo milicijoje. Tikriausiai tai ir buvo pirmasis postūmis. Vidaus reikalų tarnyboje dirba ir daugiau S. Kazlausko giminaičių – ir pusbrolių, ir pusseserių.

Baigęs studijas tuometinėje Policijos akademijoje iki 2000-ųjų metų pareigūnas dirbo Trakų rajono policijos komisariato Prevencijos tarnyboje, vadovavo Lentvario policijos nuovadai, tad darbo rajono komisariate specifika jam gerai žinoma.

Puikiai prisimena policijai finansiškai labai sunkius laikus prieš kelis dešimtmečius, kai trūko ir kuro, ir technikos, ir net popieriaus dokumentams pildyti.

Dabartinės sąlygos kardinaliai skiriasi. Džiaugiasi ir visai neseniai komisariato gautais dviem autobusiukais – mini nuovadomis, puikiai pritaikytomis atlikti kasdieninį pareigūnų darbą. 

Numatė ir pokyčių

Naujas vadovas žada išsaugoti Ukmergės policijos komisariato dvasią bei gražias bendradarbiavimo tradicijas su kitomis institucijomis.

O didžiausias pažadas Ukmergės visuomenei – siekis užtikrinti viešąjį saugumą.

Gal yra numatęs pokyčių? Kol kas apie tai negalvoja. Mano, kad struktūra sudėliota – pareigūnai dirba pagal naują modelį, nebent kai kuriems reikės daugiau pasimokyti.

Visgi, yra keli dalykai, į kuriuos ketina atkreipti dėmesį. Vienas iš jų – triukšmaujantys, savo namuose puotaujantys ar garsiai leidžiantys muziką gyventojai. Ligi šiol kaimynams iškvietus policiją paprastai tokie žmonės sulaukdavo įspėjimo. Įspėjami būdavo ir tuo atvejui, jei kaimynams policiją tekdavo kviesti antrą kartą. Naujasis vadovas žada akiplėšiškus pažeidėjus bausti griežčiau – rašyti protokolus ir skirti baudas.

Užleis patalpas

Kaip ketina išnaudoti dideles policijos komisariato patalpas? Juk greitu laiku išsikrausčius rajono apylinkės teismo darbuotojams jose liks daug laisvų kabinetų.

Ukmergės rajono policijos komisariate šiuo metu dirba 79 policijos pareigūnai. Pasak S. Kazlausko, greitu laiku jie turės naujų kaimynų. Nuo birželio mėnesio komisariato pirmame aukšte įsikurs Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Jos darbuotojai atsikraustys iš dabartinių rajono savivaldybės administracijos patalpų. Komisariate jiems numatyti penki kabinetai.

Policijos pareigūnai atviri ir kitiems kaimynams, kurių veiklos bent kiek panašios ar tenka turėti nemažai bendrų interesų. Nuo šių metų policijos komisariato buvusioje areštinėje įsikūrė nakvynės namai.

Naujas vadovas jau apsižiūrėjo, kad įstaiga turi ne tik laisvų patalpų, bet ir nenaudojamo brangaus turto. Tarp tokio – nebereikalinga esant areštinei įsigyta dezinfekavimo kamera, skirta patalynei dezinfekuoti. Bandys spręsti, kur tokį turtą panaudoti.

S. Kazlauskas ketina ateityje su kolegomis patruliuoti miesto gatvėmis ir sako, kad jo darbas tikrai neapsiribos tik kabineto sienomis ir netruks „nuo aštuonių iki penkių“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų