Ukmergiškiai puoselėja svajonę Širvintose

Dragūnų šeima gyvenimui pasirinko Sukinius, o dukros ugdymui – netradicinę mokyklą. Šeimos archyvo nuotr. Dragūnų šeima gyvenimui pasirinko Sukinius, o dukros ugdymui – netradicinę mokyklą. Šeimos archyvo nuotr.

„Skautų slėnio“ įkūrėjai Ukmergėje – Živilė ir Jonas Dragūnai – savo vyriausiosios dukros ugdymui pasirinko Širvintų rajone veikiančio „Šeimų bendrystės“ ugdymo centro „Tėkmės“ pradinę mokyklą.

Tris dukras auginantys Živilė ir Jonas Dragūnai – ne visai tipiškai į gyvenimą žiūrintys žmonės. 

Kauniečio Jono ir vilnietės Živilės šeimą į Ukmergės rajoną atviliojo čia įsikūrusi ekologijos idėjas puoselėjanti Sukinių bendruomenė.

Živilė sako, kad norėjo vaikus auginti arčiau gamtos. Be to, čia daug iniciatyvių žmonių, savivalda palanki veiklai ir atvira žmonėms, o visi didieji miestai pasiekiami vos per valandą.

Pamažu noras gyventi gamtoje išaugo į „Skautų slėnį“ ir lauko darželį „Vėjo šalies vaikai“, kuriame, anot Živilės, vaikų gyvenimas kupinas laisvo žaidimo, bėgiojimo ir metų laikų.

„Domiuosi ir alternatyviu švietimu. Kartą patekau į latvio Tautskola mokyklos įkūrėjo Ojars Rode paskaitą. Jo mokyklose vaikai dirba mišriose amžiaus grupėse, vieni kitus konsultuoja, moko. Vėliau daug domėjausi tokio mokymosi nauda. Amerikoje yra visas tinklas taip dirbančių mokyklų ir jų mokiniai pasiekia labai gerų rezultatų. O svarbiausia – nepraranda motyvacijos mokytis. Nes programą eina kiekvienas savo tempu, niekada nebūna per lengva arba per sunku“, –  pasakojo Živilė.

Pernai, kaip tik tuo metu, kai Dragūnų vyresnėlei Liepai atėjo laikas keliauti į mokyklą, Širvintų rajone, Kabaldos kaime, duris atvėrė visuminio ugdymo principais vaikų ugdymą organizuojanti pradinė „Tėkmės“ mokykla.

Vaikai čia mokosi mišrioje amžiaus grupėje, daug laiko praleidžia gamtoje, žino, kas yra balos, pačiūžos, žygiai, miškai, ledo nameliai ar gėlių daigai... Mokiniai sveikai maitinasi, lanko keramikos, muzikos, teatro, karatė būrelius, juos ugdo puikios mokytojos. Kiekviena diena prasideda rytine mankšta lauke.

„Tėkmės“ mokyklą įkūręs „Šeimų bendrystės“ ugdymo centras – bendruomeninė organizacija. Mokykloje šiuo metu mokosi 11 įvairaus amžiaus vaikų.

Ugdymo centro vadovė Agota Vysockienė pasakojo, kad patys Dragūnai ir čia dalijasi savo skautų žiniomis – Jonas yra mokyklos vaikų skautų būrelio vadovas. Centro veikloje įvairiais būdais dalyvauja ir kitų vaikų tėveliai.

Šiemet į centrą pagal „Erasmus“ programą atvyko skautė Mariam iš Gruzijos. Čia ji mokė vaikus gaminti chačapurius, liejo akvarele, ėjo į žygius. Norėdami su ja bendrauti, vaikai drąsinosi kalbėti angliškai, įtraukė savanorę į savo veiklas.

Gegužės 20 d. nuo 11 iki 14.30 val. „Šeimų bendrystės“ ugdymo centro „Tėkmės“ pradinė mokykla, įsikūrusi  Širvintų rajone, Kabaldoje, visus kviečia į šventę „Pavasario tėkmė“. Daugiau informacijos: www.seimubendryste.lt.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų