Po avarijos – kaltinimai kelininkams

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Praėjusią savaitę Ukmergės rajone įvykusi avarija, į kurią pateko vaikus vežęs autobusas, privertė dar kartą įvertinti kelių būklę mūsų rajone ir jų priežiūrą žiemą.

Visą Lietuvą sukrėtusi avarija kelyje Kėdainiai–Šėta–Ukmergė, 38 kilometre, įvyko ketvirtadienio rytą.

Nuo kelio nuslydo, vertėsi ir į pakelės krūmus įlėkė autobusas „NEOPLAN“. Juo į Vilnių keliavo dvi trečiokų klasės – 35 vaikų grupė lydima dviejų mokytojų ir dviejų tėvų.

Šis ir kitas kartu važiavęs, į avariją nepatekęs, autobusas iš Kėdainių vyko į Vilnių, vaikus vežė į teatro spektaklį.

Į avarijos vietą išskubėjo 4 greitosios medicinos pagalbos brigados, 5 policijos ekipažai, Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos gelbėtojai.

Eismas kelyje dėl šio įvykio buvo sustabdytas. Vairuotojai nukreipiami apvažiuoti aplinkiniais miško keliais.

Vaikai iš apvirtusio autobuso buvo įsodinti į kartu vykusį kitą autobusą ir nuvežti į ligoninę Ukmergėje. Sunkiai sužeistuosius į ligoninę gabeno „greitosios“.

Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Gitana Čepienė informavo, kad ligoninės priėmimo skyriuje po avarijos buvo atgabenta 30 vaikų ir trys suaugusieji. Vaikai daugiausia vienodo amžiaus, gimę 2008 metais. Suaugusieji – autobuso vairuotojas, mokytoja ir vieno vaiko mama.

Du vaikai ir grupę lydėjusi mama patyrė sunkių galvos ir kitų traumų ir buvo gydomi reanimacijos skyriuje, o vėliau išgabenti iš Ukmergės ligoninės į Santaros klinikas sostinėje ir Kauno klinikas.

Autobuso vairuotojas (gim.1981 m.) dėl kairės rankos kaulų lūžių paguldytas į Ukmergės ligoninės traumatologijos skyrių. Du vaikai gydyti Chirurgijos skyriuje, vienas – Vaikų ligų skyriuje.

Kiti pradinukai po medikų apžiūros nustačius įvairius kūno sumušimus, nubrozdinimus paleisti gydytis ambulatoriškai.

Dėl šio įvykio policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Išbandymas medikams

Medikų teigimu, Ukmergės ligoninėje tai buvo pirmas atvejis, kai į priėmimo skyrių vienu metu iš avarijos atgabenti net 33 pacientai. Į priėmimo skyrių talkinti kolegoms buvo atskubėję visi gydytojai. Pasak pavaduotojos, gavus žinią apie šią avariją į ligoninės priėmimo skyrių skubiai buvo sukviest traumatologai, reanimatologai, kiti specialistai, sustabdytos planinės operacijos.

Tiesa, po nelaimės socialiniuose tinkluose buvo išsakyta nuomonė, kad „greitosios“ į įvykį važiavo per ilgai.

Ukmergės PSPC vadovė Janina Galiauskienė informavo, kad iškvietimas į nelaimės vietą gautas 10 val. 12 min. Ukmergės greitosios medicinos pagalbos 2 ekipažai išvyko per minutę ir įvykio vietoje buvo 10 val. 26 min. Po 26 min. atvyko ir dar viena „greitoji“ iš Širvintų, o vėliau ir iš Vilniaus.

Pagalbą sužeistiesiems iš viso teikė 4 greitosios medicinos pagalbos ekipažai.

Susirūpino kelio būkle

Kelias Kėdainiai–Šėta–Ukmergė, kuriame įvyko ši avarija yra valstybinis krašto kelias. Bendras jo ilgis – 47 km. Per Ukmergės rajoną iki Deltuvos driekiasi apie 20 km.

Šis kelias priklauso Lietuvos automobilių kelių direkcijai prie Susisiekimo ministerijos. Kelią prižiūri VĮ „Kelių priežiūra“ Vilniaus padalinio (anksčiau „Vilniaus regiono keliai) Ukmergės kelių tarnyba.

„Ukmergės rajono savivaldybė kreipsis į Lietuvos automobilių kelių direkciją, prašydama peržiūrėti savo biudžetą ir išsidėlioti prioritetus taip, jog būtų skirtas didesnis dėmesys regiono kelių būklės gerinimui ir tinkamai jų priežiūrai.

Manome, kad tam nederėtų taupyti. Sutvarkyta ir transporto srautui pritaikyta infrastruktūra yra viena iš pagrindinių veiksnių, kuri mažina avaringumą keliuose“, – po nelaimės kalbėjo Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Rajono tarybos kaimo ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Valdas Petronis penktadienį išplatino pareiškimą savivaldybės tarybai, rajono savivaldybės merui, savivaldybės administracijos direktoriui.

„Siekiant išvengti nelaimių ateityje, prašau merą imtis visų įmanomų priemonių užkirsti kelią kelininkų savivalei ir priversti atlikti darbus taip, kad būtų užtikrintas eismo saugumas“, – rašoma jame.

Prašoma sušaukti Saugaus eismo komisiją, į kurią būtų pakviesti visi atsakingi asmenys už kelių priežiūrą ir saugaus eismo organizavimą.

VĮ „Kelių priežiūra“ raginama pateikti aiškų kelių žemėlapį su nustatytais kelių lygiais, kelių priežiūros ir tvarkymo grafikus, tvarkas kokiu oru ir kokiomis meteorologinėmis sąlygomis pradedami kelių valymo ir barstymo darbai žiemos sąlygomis.

Į artimiausią tarybos posėdį prašoma įtraukti klausimą dėl kelių priežiūros, pakviesti atsakingus Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovus, kurie turėtų paaiškinti, kada bus sutvarkytas kelias, pareikalauti jų atsakomybės.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+7 # f 2017-12-13 17:51
n metu kelias prastos bukles, visi lauke nelaimes, kad kazkas pajudetu. bet ir tai turbut lauks dar didesnes nelaimes, kad tikrai pajudetu. jei tart tu vaiku butu kokio svarbaus sulo vaikas, manau jau rytoj tas kelias butu pradetas remontuoti
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+6 # Vietinis 2017-12-13 18:37
Rimtai? Turi ivykti nelaime, kad pastebetume, jog kelias yra sunkiai pravaziuojamas net vasaros metu? Geriau buvo abejotinos kokybes budu, tvarkyti nesenai tvarkyta atkarpa tarp Ukmerges ir Deltuvos? Gal gana vogt i savo ir taip perpildytas kisenes, ir pradekim rupintis akivaizdziom problemom, a?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # XXXX 2017-12-15 09:23
Manau atsakinga yra rajono valdžia, mažiau reikia tupėti savivaldybėje, o vertinti esama rajono situacija. Kontrolė visu pirma.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų