Nusikaltėlius „gaudys“ ir vaizdo kameromis

Autorės nuotr. Veiklą apžvelgė policijos pareigūnai. Autorės nuotr. Veiklą apžvelgė policijos pareigūnai.

Vieni dažniausių Ukmergėje daromų nusikaltimų – įvairios vagystės, o tarp vagių labiausiai pamėgtų vietų – turgus bei dėvėtų rūbų parduotuvės. Ne mažesnis policijos rūpestis – narkotikai tarp nepilnamečių

Šie ir kiti skauduliai išsakyti antradienį policijos komisariate vykusiame ataskaitiniame susirinkime.

Tačiau jame – ne vien liūdna statistika. Apžvelgdamas 2015-ųjų veiklą, komisariato viršininkas Mindaugas Petrauskas pasidžiaugė, jog rajone nusikalstamumas sumažėjo apie 35 proc. Patenkam tarp dešimt savivaldybių, kuriose jis – mažiausias. Policijos vadovas sako, kad tą iš dalies lemia ir pati situacija: mažėjantis gyventojų skaičius.

Pernai komisariate užregistruoti 8596 įvykiai – panašiai, kaip ir ankstesniais metais. „Daugiausia įvykių registruojama savaitgalio dienomis ir vakaro valandomis. Kuo daugiau žmonės turi laisvo laiko nuo darbo, tuo daugiau būna alkoholio ir labiau policija reikalinga“, – kalbėjo M. Petrauskas.

Eismo situaciją Ukmergėje dėl eismo saugumo techninių priemonių vadina gera, o vairuotojus taip nervinančius kalnelius, „gulinčius policininkus“, irgi laiko veiksmingais. Patvirtino, jog planai dėl vadinamojo „žiedo“ vienoje nesaugiausių vietų – Žiedo ir Deltuvos gatvių sankryžoje – šiemet yra realūs.

Pinigus atiduoda patys

Kriminalinės policijos skyriaus viršininkė Inga Malinauskienė pasakojo, jog tyrėjams bene labiausiai tenka telktis ties įvairiomis vagystėmis. „Šio pobūdžio nusikaltimams daug įtakos turi sezoniškumas. Pavasarį itin dažnos vagystės iš negyvenamų sodybų, vasarą – iš butų. Visada, bet kuriuo metu, – iš turgavietės ir dėvėtų rūbų parduotuvių. Kaimuose apskritai viskas, kas paliekama, pavagiama“, – sakė ji.

Vienais skaudžiausių rajone, kaip ir visoje šalyje, įvardijami niekaip nesiliaujantys telefoniniai nusikaltimai. Pernai Ukmergės rajono gyventojams sukčių jais padaryta žala – daugiau kaip 12 000 eurų. „Žmonės naivūs, draugiškai atiduoda pinigus, net patys nuveža... Nors apie tai dažnai skelbiama žiniasklaidoje, niekas nepadeda“, – apgailestauja pareigūnė.

Smurto mažiau

Susirinkime policijos komisariato vadovai pasidalijo šių metų veiklos prioritetais. Daug dėmesio skiriama vagystėms, kitiems turtiniams nusikaltimams, kurių irgi sumažėjo, prekybai kontrabandinėmis cigaretėmis, alkoholiu. Pernai, M. Petrausko teigimu, buvo sulaikyti dideli tokių „laimikių“ kiekiai.

Taip pat – smurto artimoje aplinkoje atvejams. „Šito „fenomeno“ daugiau kaimuose, bet irgi mažėjo. Čia turbūt prisidėjo socialinių darbuotojų, vaiko teisių apsaugos specialistų darbas, gal kažkiek, nors buvo negausūs, – ir psichologės vesti mokymai. O ir kai kurie smurtautojai yra nuteisti“, – sako jis.

Atsiras kameros

Viešosios policijos skyriaus viršininkas Aidas Dutkus kalbėjo apie kovą su nelegalia prekyba akcizinėmis prekėmis, viešąją tvarką užtikrinančiomis policijos priemonėmis, kurioms, deja, trūksta lėšų, miesto gatves ir rajono kelius. „Juose per dešimt metų tapo saugiau. Dvigubai mažiau nusikalstamų veikų įvykdoma ir viešose vietose“, – lygino pareigūnas.  

Dar geresnės situacijos tikimasi, įrengus vaizdo kameras. „Valdžia ėmėsi ryžtingų žingsnių, įgyvendinant šiuos planus. Šiemet bus įrengtos 8 kameros“, – patikino A. Dutkus. Jos atsiras centre, pagrindinėse miesto vietose, taip pat – prie pėsčiųjų tilto. Tai – pirmas etapas, užtikrinant viešąją tvarką ir didesnį saugumą mieste. Ateityje kamerų turėtų būti daugiau.

Padeda jaunimas

Pareigūnas taip pat pasidžiaugė jaunaisiais policijos rėmėjais. Šioje veikloje dalyvauja 62 rajono moksleiviai. Jie padeda užtikrinti viešąją tvarką per Miesto šventę, kitus renginius, talkina policijos darbuotojams savaitgaliais. Jaunuoliams organizuojami ištvermės žygiai, jie ruošiami įvairiems konkursams, kuriuose gali pasitikrinti žinias ir įgūdžius. Tokiuose konkursuose Vilniaus apskrityje ukmergiškiai ne kartą tapo laimėtojais.

Darbuotojų mažėja

Policijos komisariate šiuo metu dirba 93 pareigūnai. Pasak vadovo, skaičiuojant ir tuos, kuriems dabar čia – nuotolinė darbo vieta, būtų iki šimto. „Komisariatas mažėja: kai pradėjau čia dirbti, buvo 113“, – sakė jis.

Tokie pokyčiai – dėl struktūrinės visos sistemos pertvarkos, kuri palietė tiek kriminalinę, tiek viešąją policiją. „Ukmergės žiniose“ neseniai rašėme, jog vieno iš struktūrinių rajono policijos komisariato padalinių – Organizacinio poskyrio – nuo šių metų nebeliko. Iš dešimt čia buvusių etatų liko šeši, tačiau jie dabar priklauso Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Nuo vasario 23 d. naikinamas Operatyvaus valdymo poskyris, kuriame – budėtojų padalinys ir areštinė. Čia – 24 pareigybės. Poskyryje dirbantys pareigūnai ir darbuotojai gavę įspėjimo lapelius, kad, vykstant reorganizacijai, padalinys naikinamas, o jiems pasiūlytos pareigybės kituose struktūriniuose padaliniuose.

Pareigūnams – mokymai

Ataskaitiniame susirinkime dalyvavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas laikinai einantis Antoni Mikulskis, Seimo narys Kazys Grybauskas, rajono meras Rolandas Janickas. Svečiai išsakė savo nuomonę apie pokyčius sistemoje, kalbėjo apie didesnio finansavimo bei geresnio aprūpinimo būtinybę.

„Labai svarbūs yra nuolatiniai mokymai, kuriuos organizuosim dar dažniau. Visi pareigūnai privalo mokėti gerai naudotis ginklais, kitomis priemonėmis, turi būti gerai parengti psichologiškai. Paruošim tokius policijos pareigūnus, kokių reikia Lietuvai ir žmonėms, kuriems mes tarnaujam“, – sakė A. Mikulskis.

Apie didesnes lėšas kalbėjo meras R. Janickas. Teigė, jog šiomis dienomis tvirtinamame savivaldybės biudžete daugiau jų bus skirta eismo saugumui, perėjoms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų