Nusikaltimus ir konfliktus „kepa“ svaigalai

Pabaisko seniūnijoje pagalbos teko šauktis tik todėl, kad išsikrovė iš namų dingusių paauglių telefonai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pabaisko seniūnijoje pagalbos teko šauktis tik todėl, kad išsikrovė iš namų dingusių paauglių telefonai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Kaip slidžiu keliu įvykio vietą pasiekti nustatytu laiku, išspręsti girtutėlių kaimynų ginčą, įtikinti tėvus deramai auklėti savo dukras ar nutildyti muziką užrakintame bute? Su tokia patrulių kasdienybe šeštadienį turėjo progos susipažinti ir rajono spaudos atstovai.

Iš arti stebėti policijos darbą pakvietė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė.

Darbą šeštadienį pradėjome 17 valandą. Tuo metu Ukmergės pagrindinėse gatvėse jau patruliavo 11 jaunųjų policijos rėmėjų. Šie 14–18 metų moksleiviai praeiviams dalijo atšvaitus, rodė, kaip tinkamai juos nešioti, ir priminė, koks svarbus atšvaitas yra kiekvienam pėsčiajam tamsiu paros metu.

Jaunuosius policijos rėmėjus į akciją sukvietusi Bendruomenės pareigūnė Ingrida Dutkienė pasakojo, kad Kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos dėka galėjo ukmergiškiams padovanoti per 150 atšvaitų. Tačiau svarbu yra tai, kad žmonės ne tik juos turėtų, bet ir nešiotų.

Dalijo atšvaitus

Drauge su I. Dutkiene ir A. Krogertiene važiavome Ukmergės gatvėmis, stabteldami prie kiekvieno atšvaito neprisisegusios pėsčiojo. O tokių buvo dauguma. Jiems paaiškinta, kad atšvaitą geriausia nešioti ant dešinės rankos. Taip vairuotojui tapsite labiausiai matomi.

Reakcijos į pareigūnių pastabas ir dovanas buvo įvairios, tačiau beveik visos – teigiamos.

Tik viena garbaus amžiaus moteris atsisakė dovanos pareiškusi, kad jai atšvaito nereikia, esą ji eina tik šaligatviu. Visi kiti – jauni ir vyresni – teisinosi pamiršę atšvaitą namie ar jo neturintys, dėkojo už dovaną ir žadėjo ją nešioti.

Panašiomis nuomonėmis apie kalbintus žmones dalijosi ir jaunieji policijos rėmėjai. I. Dutkienė džiaugėsi jų pagalba rengiant ne tik šią, bet ir kitas akcijas ir renginius.

Pasakojo, kad iš viso šiuo metu jaunaisiais policijos rėmėjais yra tapę per 50 Ukmergės moksleivių. Pareigūnams jie labai padeda Ukmergėje vykstančių masinių švenčių metu. Moksleivių pagalba būna reikalinga mokslo metų pradžioje rengiant akcijas prie miesto ir miestelių ugdymo įstaigų. Iškalbingiausiai mūsų rajono jaunųjų policijos rėmėjų veiklą apibūdina tai, kad būtent mūsų rajono moksleiviai yra laimėję paties geriausio Vilniaus apskrities jaunojo policijos rėmėjo vardą.

Kibo į plaukus

Atsisveikinę su pareigūnėmis tęsėme darbą drauge su tą naktį budėjusių patrulių ekipažo nariais.

Sėdę šalia patrulių Justo Armacko ir Marijaus Razumo išvykome vykdyti to vakaro užduoties.

Pirmasis išvykimas – 20 val. Vykstame į Kauno g. 27 numeriu pažymėtą daugiabutį. Gautas moters skundas, kad ją šalia šio daugiabučio laiptinės užpuolė vyras. Trenkė, išrovė kuokštą plaukų. Nukentėjusiosios teigimu, ją nuskriaudęs vyras yra ieškomas policijos.

Nuvykus į įvykio vietą nukentėjusiosios nesimatė, tačiau patruliams paskambinus telefonu, ji tuojau prisistatė. 40-metė buvo gerokai įkaušusi: jai nustatytas daugiau kaip 2 promilių girtumas.

Moteris paaiškino, kas jai nutiko, ir sutiko palydėti patrulius iki skriaudiko. Nurodytame bute vyko išgertuvės. Į laiptinę su nukentėjusiąja išėjusi aiškintis pensinio amžiaus moteris pasakojo esanti šio buto šeimininkų kaimynė. Esą šiuose namuose gedulas – sužinota apie artimojo mirtį, tad ji pasiėmė „bonką“ ir atėjo bėdoje palaikyti kaimynų.

Policijos pareigūnus atlydėjusią „mėlyniuotą“ nukentėjusiąją pensininkė pasitiko su didžiausiais priekaištais.

Tikino, kad ji taip pat norėjo su jais išgerti. O svarbiausia – „darmavai“. Turinti ir kitokių nuodėmių, esą dalijasi mirusiojo, kurio ir gedima, turtus.

Iš kambario su piktais riksmais išpuola kiti veikėjai – girtutėlė moteris ir vyras. Viešnią jie išvadina žiurke ir kekše. Ši ginasi, o kaip smurto įrodymą iš kišenės kelis kartus traukia gumulą išrautų plaukų.

Akivaizdu, kad šios istorijos didžiausias kaltininkas – alkoholis. Šįkart jo buvo per mažai...

Po pašalpų

Patrulių teigimu, retenybė, kad į įvykį juos kviestų blaivūs asmenys. Beveik visus incidentus vienaip ar kitaip vienija bendras dalykas – svaigalai.

Svaigalai buvo kaltinti ir dėl kito tą vakarą nutikusio įvykio. Apie 21 val. 30 min. gautas pranešimas iš Pabaisko seniūnijos. Bendrajam pagalbos centrui pranešta, kad vaikinai nežinia kur išsivežė penkiolikmetę ir jos bendraamžę draugę. Su merginomis susisiekti telefonu nepavyksta.

Šis pranešimas priskirtas tiems, į kuriuos patruliams privalu nuvykti operatyviai – ne vėliau kaip per 20 minučių.

Mūsų ekipažas tuo metu buvo priešingoje miesto pusėje, iki įvykio vietos – daugiau nei 30 kilometrų. Esant tokioms aplinkybėms iki atokaus, rajono pakraštyje esančio kaimo skriejome dideliu greičiu, garsine sirena reikalaudami atlaisvinti kelią.

Kelio neduoda

Deja, teko įsitikinti – prievolę duoti kelią su švyturėliais važiuojančiai policijos mašinai vykdė ne visi vairuotojai. Ypač pavojinga situacija ties gatvėse įrengtomis „salomis“.  Antai priekyje važiuojantis automobilis artėja prie „salos“ nė nebandydamas manevruoti link dešinio kelkraščio ir stabdyti. Patrulių ekipažas priverstas lenkdamas išvažiuoti į priešpriešinę eismo juostą...

Užmiestyje kelias tampa slidus. Be to, užkrinta tirštas rūkas.  Saugiai ir laiku pasiekti bėdon patekusias paneles – tokia užduotis laukia mūsų ekipažo.

Pabaiga – laiminga

Laimei, tirštas rūkas išsisklaido. Štai mes atokiame kaime. Čia laukia būrelis suaugusiųjų ir jaunimo. Tarp jų ir laimingai namus pasiekusios šio įvykio kaltininkės. Viena iš jų apie penkis kilometrus namo parėjo pėsčiomis. Kitą parsivežė artimieji.

Vyresnieji pasakojo, kad moksleivės išėjo iš namų pasivaikščioti. Turėjo su savimi mobiliuosius, tačiau po kiek laiko bandant susisiekti, nebeatsiliepė. Į dukrų paiešką puolusiems tėvams pavyko išsiaiškinti, į kieno vairuojamą automobilį buvo įsėdusios paauglės. Tai – gera reputacija nepasižymintys jaunuoliai. Netrukus pavyko išsiaiškinti, kur kompanija apsistojo, o greitai sulaukta ir pareinančios vienos merginos. Kitos vykę parsivežti artimieji pasakojo, jog automobilio savininkas su draugais spruko, palikęs mašiną.

Kadangi merginos nenukentėjo ir teigė neatsiliepusios tik dėl išsikrovusių mobiliųjų, pareigūnai šioje istorijoje apsiribojo griežtais pamokymais. Ragino tėvus griežčiau auklėti dukras, o mergaitėms priminė: kitas panašus atvejis joms gali baigtis rimtais nemalonumais ar net tragedija.

Iš buto – triukšmas

Apie 23 valandą gautas dar vienas pranešimas – triukšmas ir garsiai leidžiama muzika Pivonijos seniūnijos III Antakalnio kaimo daugiabutyje. Nuvykus į įvykio vietą, pranešime nurodytame bute išties girdėjosi skambanti muzika. Tiesa, nelabai trankiai, bet laiptinėje girdėti. Patruliai ilgai beldžia į duris. Bando belsti ir į buto langą. Tačiau viskas veltui: muzika groja, o daugiau – jokio garso.

Per langą galvas iškišę kaimynai aiškina, jog viduje žmonės greičiausiai sumigo. Tokiu atveju muzikai išjungti beliko viena išeitis – laiptinėje elektros skydelyje išjungti elektrą.

Iš snaudžiančio III Antakalnio prieš vidurnaktį sukome link Ukmergės. Vienas tos nakties patruliavimo etapas patruliams baigėsi. Baigėsi jis ir mums.

Apvogti butai

Tą vakarą Ukmergėje budėjo ir kitas policijos ekipažas. Buvo užregistruota ir daugiau įvykių.

19 valandą gautas pranešimas apie vagystę iš buto Maironio gatvėje. Šeimininkai pasigedo aukso papuošalų ir nemažos sumos pinigų. Maždaug tuo pat metu užregistruota ir kita panaši vagystė Kudirkos gatvėje. Į vieną butą patekta pritaikius raktą, į kitą – per balkoną. Abiejų šeimininkai namuose rado išverstus daiktus ir drabužius.

Kieme – radybos

Vakare, jau sutemus, žmogus policiją informavo, jog Krekšlių gatvėje privačiame namo kieme guli neblaivus vyras. Nuvykus paaiškėjo, kad „svečią“ kieme atsitiktinai pamatė namo šeimininkas. Kadangi spaudė šaltukas, įmigęs žmogus galėjo ir sušalti. Laimei, taip nenutiko. Atvykus policijos pareigūnams, žmogus buvo šiaip ne taip išjudintas ir pats parodė, kur gyvenąs. Pasirodo – visai netoli, tame pačiame namų kvartale. Svaigalų padauginęs ukmergiškis buvo pristatytas namo ir „atiduotas“ žmonos globai.

Apie 18 val. patruliai iškviesti ir į Žemaitkiemio seniūniją. Pranešėjas, grįžęs namo, rado savo žmoną su kitu vyru, kuris  grasino sutuoktiniui.

Pranešimas gautas ir iš Lėno. Čia rasta girtutėlių žmonių kompanija, niekas nesugebėjo paaiškinti, kas ir kodėl kvietė pareigūnus. 22 val. gautas pranešimas apie nepilnamečių sumuštą vyrą. Įtariamieji nenustatyti.

Apie patrulių darbą

Viena su policijos pareigūnais praleista darbo diena nesunkiai įtikino, koks sunkus, atsakingas, greitos reakcijos reikalaujantis patrulių darbas.

Be to, įsitikinome: „darbo diena“ yra tik pavadinimas. Prasidėjusi 20 val. ji patruliams baigėsi 8 val. ryto. 

Prie kabinetinio dieninio darbo įpratusiems ši patirtis bylojo: darbui su kompiuteriu nebūtinas kabinetas ir stalas – greta vairuojančio kolegos sėdintis patrulis kompiuterį laiko ant kelių. 

Vairuotojo darbą dirbantiems mūsų patirtis šaukte šaukia: duokite kelią su įjungtais švyturėliais skubantiems policininkams, nes į įvykį jie privalo atvykti laiku.

Dar vienas pastebėjimas: jei šviečia pilnatis, o kalendoriaus lapelyje 10–12 diena, kuriomis mokamos pašalpos, incidentų mieste tikrai padaugės. O svarbiausia tiesa – patruliuojant kasdien teks bendrauti su alkoholio padauginusiais asmenimis. Tai tiesiog neišvengiama.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # jo 2016-11-22 13:33
pasisekė merginoms :zzz
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų