Vieną vaiką aprauda, o kitą užkasė paslapčia

lrytas.lt nuotr. lrytas.lt nuotr.

Iki šiol verda aistros dėl namuose Kėdainiuose nužudyto 4 metų Mato. Tačiau paaiškėjo, kad yra vaikų, apie kurių mirtį nuo artimųjų smūgių policija net nesiteikė pranešti visuomenei. Kodėl?

Mušdamasis į krūtinę dėl Kėdainiuose nužudyto mažo vaiko nė vienas pareigūnas neužsiminė, kad vos prieš pustrečio mėnesio – pernai lapkričio 14 dieną – nuo sunkių sužalojimų Ukmergėje mirė kitas tėvo globai paliktas mažylis.

Informacija apie šio berniuko mirtį policijos suvestinėse nebuvo skelbiama.

2015 metais gimęs ir 2016 metais miręs mažasis Germanas ilsisi Ukmergės Pašilės kapinėse, naujų kapų eilės pabaigoje. Šį savaitgalį ant apsnigto kapo buvo padėta sausainių.

Ukmergės medicinos ekspertai nustatė, kad vos metų sulaukęs kūdikis mirė dėl kepenų ir žarnų plyšimo po stipraus pilvo sumušimo.

Tą dieną motina negalėjo apginti sūnaus – ji ligoninėje gimdė kitą, jau trečią, vaiką. Du vyresnėlius prižiūrėjo 22-ejų tėvas.

Šeima buvo stebima

Ukmergės tabore gyvenančią čigono ir lietuvės šeimą nuolat lankė savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus darbuotojai.

Šio skyriaus vedėja Asta Leonavičienė sakė, kad gavę žinią apie kūdikio mirtį vaiko teisių specialistai nuvyko į taborą, bet nepastebėjo jokių smurto požymių. Iš pradžių atrodė, kad vaikas užduso.

Tik vėliau ligoninės ekspertai nustatė, kad vaikas buvo stipriai mušamas per pilvą – tai matyti iš kepenų ir žarnyno plyšimų.

A.Leonavičienė gerai prisimena tą rytą – kitas Ukmergėje gyvenantis vaikas patyrė rimtą galvos traumą ir dėl lūžusios kaukolės buvo išvežtas į Vilnių. Vaiko teisių specialistai pirmiausia rūpinosi šia šeima.

Atlikus tabore mirusio kūdikio kūnelio tyrimą jo tėvas buvo sulaikytas, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tačiau po dviejų savaičių jis paleistas, kai pasižadėjo neišvykti ir nesiartinti prie šeimos.

Aiškinosi ir speciali komisija

Ukmergėje buvo sudaryta komisija, kuri tyrė vaiko teisių specialistų veiksmus ir nustatė, kad tokio atvejo nebuvo galima numatyti.

A.Leonavičienė pabrėžė, jog šioje šeimoje jos skyriaus darbuotojai lankėsi tik todėl, kad pirmąjį vaiką motina pagimdė būdama nepilnametė. Tragedija įvyko tuo metu, kai jauna moteris gimdė trečiąjį.

Šeima buvo stebima, tačiau ne todėl, kad neprižiūri vaikų. Šeima buvo draugiška, namai sutvarkyti, augino visokių paukščių. Netoliese gyveno ir vaikų senelė.

„Gal tas mažutis buvo nemuštas, o stipriai purtytas? Pažinojau tą tėtį – ne iš tų turtingųjų čigonų. Bet visi buvo vienoje krūvoje. Dabar dirbame su mama, kuri augina du vaikus, dažnai lankomės“, – pasakojo A.Leonavičienė.

Šeima perkelta į kitą būstą.

Nė vienoje policijos suvestinėje lapkritį apie mažo vaiko mirtį Ukmergėje neskelbiama.

Lapkričio 14 dieną yra paminėta, kad į Vilnių dėl lūžusios kaukolės atvežtas kitas vaikas iš Ukmergės.

Apie tai, kad tą rytą čigonų šeimoje mirė metų nesulaukęs kūdikis, – nė žodžio.

Mėtėsi tik vaikiška vonelė

Apie šią tragediją nežinojo nė vienas Ukmergėje „Lietuvos ryto“ kalbintas praeivis.

Name Vilniaus gatvėje, kur mirė vos metų sulaukęs berniukas, šiuo metu tuščia. Kaimynai pasakojo, kad visa šeima kažkur dingo. Mėtėsi tik ryškiaspalvė vaikiška vonelė. Durys buvo atlapos.

Kaimynų tikinimu, motina rūpinosi vaikais. Gal ne taip, kaip savo vaikais būtų rūpinęsi jie patys, bet tikrai stengėsi.

Jie ir patarė susirasti vaiko močiutę iš motinos pusės. Tikino, kad stipriai šlubuojanti moteris kasdien stovi prie prekybos centro.

Moteris pakliuvo į vergiją?

Prie nurodyto prekybos centro lūkuriavo tik gobtuvu apsigaubęs tamsaus gymio vyriškis.

Pasiteiravus, kur ieškoti romo ir lietuvės šeimos, jis ėmė siūlyti pirkti kvepalus „Versace“.

„Kiek kainuoja?“ – pasiteiravome. Nė nemirktelėjęs čigonas paprašė 35 eurų. „Tiek pinigų neturiu“, – sakau. „Galiu nuleisti“, – pažadėjo jis.

Aplink buvo tuščia, nė vienas praeivis nebuvo panašus į norintį pirkti kvepalų už 35 eurus.

Vis dėlto išmaldos prašančią moterį, kurios ieškojome, praeiviai buvo įsidėmėję.

Ją nuolat matydavo ir prekybos centro apsauginis. Tai, ką jie pasakojo, pašiurpino.

Ukmergiškiai vadina elgetaujančią moterį čigonų verge. Viską, ką jai pavykdavo išprašyti iš prekybos centro pirkėjų, čigonai tuojau pat atimdavo.

Praeiviai kartais aukoja ne pinigų, o maisto produktų, tačiau čigonai ir juos atimdavo.

Prekybos centro apsaugos darbuotojas papasakojo, kad jau dvi savaites nemato luošosios elgetos ir jos dukters.

Jis gerai įsidėmėjo tą moterį ir jos dukterį – abi šviesiaplaukės, abi prašinėja išmaldos prie prekybos centro. Bet po to pasirodo čigonai ir viską iš jų atima.

„Jos pakliuvo į vergiją“, – atsiduso apsaugininkas.

Tačiau jau kelios savaitės abi elgetos kažkur dingusios ir nebesirodo.

Nužudymą tiria prokurorai

Šiuo metu Vilniaus apygardos prokuratūros 1-asis baudžiamojo persekiojimo skyrius vadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl Ukmergėje nužudyto kūdikio. Vaiko tėvui pareikšti įtarimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl mažamečio nužudymo ir artimo šeimos nario nužudymo.

Įtariamasis buvo sulaikytas dviem savaitėms, bet dabar paleistas į laisvę. Jam skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir įpareigojimas nebendrauti su šeima.

Laukiama patikslintų teisės medicinos ekspertų išvadų dėl vaiko mirties. Įtariama, kad mažylis patyrė sunkią kepenų ir žarnyno traumą.

Ieškoti kaltų bando ir Seimas

Seime vakar surengtas Savižudybių prevencijos komisijos posėdis dėl Kėdainiuose nužudyto vaiko. Posėdis įvyko iš karto po Seimo pirmininko V.Pranckiečio apie valandą trukusio susitikimo su vaiko teisių apsaugos kontroliere E.Žiobiene.

Posėdyje dalyvavusi mirtinai sumušto berniuko auklėtoja I.Rusilienė pasakojo, kad iš pradžių jokių įtarimų nekilo, mat vaikas ateidavo švarus, prižiūrėtas. Kartą pedagogė pastebėjo, kad vaiko motina sumušta, bet ji pasiteisino, kad nieko neįvyko.

„Kartą pamačiau, kad vaikas verkia, tai buvo tylus verksmas. Klausinėjau, kas jam yra, jis nieko nesakė, tik pradėjo dar stipriau verkti. Supratau, kad naktį gal buvo namuose triukšmas, vyko šventės, nes paklaustas, ar yra pavargęs, jis patvirtino, kad nori miego“, – sakė I.Rusilienė.

Tą kartą motina skubiai vaiką pasiėmė iš darželio. Atvykusi į darželį motina tvirtino, kad vaikas nepailsėjo, naktį blaškėsi.

Kalbėdama apie bendravimą su vaiku auklėtoja sunkiai rinko žodžius. Moteris tikino, kad vaiką pradėjo raminti, paglostė jam galvą ir pamatė galvoje gumbą.

„Tą rytą vaiką atvedė patėvis. Sprendžiant iš gumbo vaikas buvo muštas ryte. Kai paklausiau, kas atsitiko, vaikas verkdamas paaiškino, kad „Gedas mane mušė“, – kalbėjo auklėtoja ir priminė, kad tuoj pat buvo kreiptasi į atsakingas institucijas.

Į darželį atvykusi motina kategoriškai neigė, kad vaikas būti galėjo mušamas, ir atkakliai tvirtino, jog berniukas galėjo pats užsigauti.

Posėdyje Seime dalyvaujantys policijos pareigūnai tikino, kad vaiko patėvis anuomet buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pareigūnai teigė neturėję pakankamai įrodymų, kad vaikas galėjo būti mušamas. Vaikas, pareigūnų teigimu, su specialistais apklaustas nebuvo, o iš darželio nebuvo pranešimo, kad vaikas namuose mušamas.

Kauno apygardos prokuratūra vakar pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Tyrimą dėl smruto prieš mažametį nutraukęs tyrėjas gali tapti įtariamuoju.

Šaltinis: Lrytas.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+10 # ukmergiske 2017-02-03 19:11
sveiki,as pasipyktinusi,kad cigonas,uzmuses vaika,jau paleistas,ir dar baisiausia,kad vel gyvena toje seimoje,nors jam yra uzdrausta artintis.Kur ziuri Ukmerges valdzia,policija,kodel nebuvo paviesintas sis atvejis?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų