Dažniausias smurtautojų taikinys – moterys

Smurtas šeimoje užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Gedimino Nemunaičio nuotr. Smurtas šeimoje užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pirmadienio rytą į Ukmergės ligoninę buvo atvežta buvusio vyro sumušta jauna moteris. Vėliau ji pasakojo, kad buvusio sutuoktinio namuose kilo konfliktas. 24 metų vyras buvo neblaivus. Įpykęs jis smaugė, spardė ir daužė ją į įvairias kūno vietas.

Ukmergės ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje 22 metų moteriai medikai diagnozavo daugybinius sumušimus ant viso kūno.

Deja, panašių įvykių pasitaiko labai dažnai – smurtauja ir vyrai, ir moterys, o nuo smurtaujančiųjų kenčia sutuoktiniai, sugyventiniai, vaikai, tėvai. Vis dėlto dažniausiai smurto aukomis tampa moterys. 

Tokią situaciją atspindi ne tik rajono policijos komisariate fiksuojamų įvykių suvestinės, kuriose nuolat gausu incidentų šeimose.

Visi atvejai žinomi ir Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui, įgyvendinančiam Ukmergės rajono smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir pagalbos teikimo nukentėjusiems asmenims 2016–2020 m. programą. Jos tikslas – mažinti smurto artimoje aplinkoje apraiškas rajone.

Pasak biuro direktorės Vaidos Puodžiūnienės, pernai šią programą pradėjo lankyti per 30 asmenų. Ją lankė asmenys, teismo nuteisti už pažeidimus, susijusius su smurtu artimoje aplinkoje. Mokymus veda psichologai, pedagogai, buvę policijos pareigūnai. Vyksta individualūs ir grupiniai susitikimai, programos trukmė – 6,5 mėn.

Visuomenės sveikatos biuro turimais duomenimis, pernai buvo užregistruoti 104 smurto artimoje aplinkoje atvejai. Ukmergės mieste – 55, tarp seniūnijų daugiausia – Siesikų seniūnijoje – 14. Deltuvos seniūnijoje – 9, Taujėnų – 7, Želvos – 5, Lyduokių ir Vidiškių – po 3, Žemaitkiemio ir Pivonijos – po 2, Pabaisko, Šešuolių, Veprių – po 1. Nukentėjo ir viena moteris iš Jonavos rajono.

Biuro ataskaitoje pažymima, kas ir prieš ką dažniausiai smurtauja. Vyrai smurtavo 92 kartus. Daugiausia – prieš savo sugyventines ir žmonas. Taip pat buvo smurto prieš tėvus, vaikus, podukras, posūnius, brolius atvejų. Užfiksuota ir smurto prieš sugyventinės brolį, anytą, seseris, tetas atvejų.

Moterys, teigiama ataskaitoje, smurtavo gerokai mažiau – 12 kartų. Nuo jų kentėjo vyrai ir vaikai, smurtas naudotas prieš seserį, dukros skriaudė savo gimdytojus.

57 smurtą patyrusiose šeimose augo nepilnamečių vaikų. 68 proc. smurtautojų įvykių metu buvo neblaivūs, 34 proc. smurto atvejų neblaivūs buvo abu – ir smurtautojas, ir auka.

Išskirti netgi mėnesiai, pasižymintys dažniausiai pasitaikančiais tokiais atvejais. Daugiausia jų pernai buvo kovą – 14, birželį – 16, rugpjūtį ir lapkritį – po 11, gruodį – 14.

88 proc. smurto vyko savaitgaliais ar švenčių dienomis.

V. Puodžiūnienė pasakojo, kad įgyvendinant minėtą programą lankomasi rajono seniūnijose. Pernai buvo aplankytos jos visos. Su seniūnijų specialistais, bendruomenių nariais kalbėta, kaip atpažinti smurto apraiškas, jie mokyti, kaip suteikti informacinę pagalbą smurto aukoms.

Jos teigimu, dirbamas aktyvus darbas su smurto aukomis. „Kiekvieną kartą, gavus policijos informaciją apie registruotą smurtą, per 48 val. vykstama į smurto aukos namus ir siūloma pagalba, – pasakojo visuomenės sveikatos biuro direktorė. – Pernai metais apsilankyta 104 šeimose, aukoms suteikta informacinė pagalba, šeimos konsultuotos ir nukreiptos į pagalbą teikiančias įstaigas.“

Tiesa, ne visos bylos dėl netinkamo artimųjų elgesio pasiekia teismą. Būna ir tokių tyrimų, kurie nutraukiami smurtavimo atvejui nepasitvirtinus arba abiem pusėms susitaikius. Policijos pareigūnai pastebi, kad neretai tokie susitaikymai įvyksta jau kitą dieną po įvykio, kada buvo kviečiama policija.

Anot V. Puodžiūnienės, prisidėti prie prevencijos raginamos ir bendruomenės: „Turi būti nepakantumas smurtui. Siekiama, kad pačios bendruomenės netoleruotų šios problemos, mokėtų ir gebėtų padėti savo nariams.“

LR apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas apibrėžia, kas yra smurtas. Tai – veikimu ar neveikimu asmeniui daromas tyčinis fizinis, psichinis, seksualinis, ekonominis ar kitas poveikis, dėl kurio asmuo patiria fizinę, materialinę ar neturtinę žalą. Smurtas artimoje aplinkoje traktuojamas kaip žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas, jis užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų