Paparčio žiedas pražydo Laumėnuose

Moterys pynė vainikus, jais dabinosi, rinko gražiausią ir leido į vandenį... Linos Bružaitės nuotr. Moterys pynė vainikus, jais dabinosi, rinko gražiausią ir leido į vandenį... Linos Bružaitės nuotr.

Nespėjom apsidairyti, o ir atėjo Joninės, dar vadinamos Rasų, Kupolių vardu. Kiekvienais metais švenčiamos. Tiesa, su laiku keičiasi papročiai, mažėja žmonių, besidominčių šia švente.

Todėl ypač smagu, kad didelis būrys kaimo gyventojų, svečių susirinko į Laumėnų kaimo bendruomenės pirmininkės Reginos Bružienės organizuotą Joninių vakarėlį. Pirmininkė dėkojo visiems, prisidėjusiems tiek finansiškai, tiek savanorišku darbu.

Joninių išvakarėse sodiečiai ėjo rinkti žolių, nes tikima, kad surinkti žolynai tinka vaistams, atneša žmogui laimę ir sveikatą. Buvo nupintas didelis vainikas ir iškeltas virš vartų, jis kvietė atvykti į šventę. Koncertavo muzikantas Rimas, kuris linksmino ir kvietė dainuoti, šokti.

Pasveikinti Jonai ir Janinos, turėjome šventėje ir Rasą. Renginio vedėja visą programą organizavo pagal senus papročius. Merginos pynė vainikėlius, paskui plukdė juos vandenyje. Gaila, kad nebeliko jaunų, kurie, plukdydami vainikėlius, galėtų susiporuoti... Sugalvota įvairių žaidimų ir atrakcijų, kurie leido smagiai pasijuokti.

Sukūrėm didelį laužą. Ugnis, ypač  Joninių, stebuklinga, ji ne tik apvalo dvasiškai, bet suteikia jėgų, gydo, galbūt pagausins ir javų derlių.

Svarbiausias šventės momentas – paparčio žiedo ieškojimas. Sakoma, kad paparčio žiedas pražysta trumpą akimirką. Jis pasirodo tik geriems žmonėms ir tik kartą gyvenime. Šį kartą sėkmė šypsojosi Aivarui. Stebuklinga ir Joninių rytmečio rasa, todėl kas sulaukė ryto, tas braidė, nes rasa – sveikata ir grožis.

Po šventės prasidės dideli darbai, po šv. Jono lankos pakvimpa šienu…

Nijolė VERNICKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų