Renovuojama Lyduokių Gedimino pilaitė. Renovuojama Lyduokių Gedimino pilaitė.

Aktyvios Lyduokių moterys naujam gyvenimui kelia išskirtinį miestelio objektą – mūrinę Gedimino pilaitę. Parengus projektą ir sulaukus finansavimo, ji šiuo metu renovuojama, o liepos pabaigoje bus iškilmingai pristatyta visuomenei.

Lyduokių moterų informacijos ir užimtumo klubo vadovė ir miestelio bibliotekininkė Janina Baškauskienė pasakojo, kad pilaitė – prasmingą istoriją turinti sumažinta Gedimino pilies kopija.

Miestelio centre ji buvo pastatyta 1928 metais minint mūsų šalies nepriklausomybės 10-metį. Šį sumanymą tuomet įgyvendino Lyduokių šaulių skyrius. Tuomečio klebono Povilo Pauliuko iniciatyva šalia buvo pastatytas koplytstulpis, o aikštė pavadinta kraštiečio karininko Vaclovo Adomonio vardu.

Netrukus po to Lyduokiuose vyko administraciniai pokyčiai – valsčius prijungtas prie Žemaitkiemio, o aikštė pervadinta Birutės aikšte.

J. Baškauskienė sako, kad visą šią istoriją, renkant žinias apie savo miestelį, atrado to meto lietuviškoje spaudoje.

Sovietmečiu ir pilaitė, ir koplytstulpis buvo sunaikinti. Tačiau vos papūtus laisvės vėjams, 1989 metais – atstatyti. Šios iniciatyvos tada ėmėsi lyduokiškiai Boleslovas Čereška ir Janina Juknienė.

Buvo pradėjusi irti

Dabar sumanymo atnaujinti yrančią įžymybę ėmėsi ketvirtus metus gyvuojantis Lyduokių moterų informacijos ir užimtumo klubas.

Jo vadovė džiaugiasi veikliomis savo krašto moterimis. Pasakoja, kad šio sumanymo iniciatorė – Lyduokių seniūnaitė Vida Meliūkštienė, šiuo metu dirbanti Anykščių rajono savivaldybėje, Investicijų ir projektų valdymo skyriuje.

Jau anksčiau moterys savo veiklas siejo su žymiuoju miestelio statiniu – pernai klubas savo iniciatyvą pavadino „Lietuvos šimtmečiui – 100 nuotraukų prie Gedimino pilaitės Lyduokiuose“.

Šiemet žengta dar toliau – pilaitės renovavimo projektas buvo pateiktas Kultūros tarybai ir sulaukė 2 800 eurų finansavimo. Už šias lėšas bus apmūryta pilaitė ir prie jos pritvirtinta atminimo lenta. Dar 540 eurų darbams pagal parengtą projektą skyrė rajono savivaldybė. Parėmė ir vietos ūkininkai, užsienyje gyvenantys kraštiečiai.

Klubo vadovė sako, kad renovuoti statinį buvo būtina, mat jis statytas naudojant ne lauko, o vidaus darbams skirtas plytas, kurios jau pradėjo byrėti.

Dabar apmūrinimui naudotos specialiai tam įsigytos senovinės raudonos plytos. Darbai pradėti birželio pradžioje. Moterys džiaugiasi turinčios rimtą konsultantą – naudingų patarimų negaili ir pats prie statybų prisideda tautodailininkas Rimantas Zinkevičius. Jo rankomis bus sukurtos daugiau kaip 4 metrų aukščio pilaitės durys, langai.

Įamžinti savanoriai

Ant pilaitės pastato šono bus pritvirtinta lenta su krašto savanorių bei pirmo šaukimo karių pavardėmis.

J. Baškauskienė sako, kad savanorių sąrašai yra pateikiami specialiai parengtame internetiniame puslapyje. Kitą – pirmo šaukimo karių kraštiečių – sąrašą sudarė patys lyduokiškiai.

Iš viso sąrašuose bus daugiau kaip 40 pavardžių. Jų viršuje – Vyčio Kryžiaus kavalierių Juozo Taraškevičiaus ir Stasio Kiaulevičiaus bei laisvę gynusių karininkų majoro Broniaus Karevičiaus ir vyr. leitenanto, kurio vardu kadaise ir buvo pavadinta ši aikštė, Vaclovo Adomonio pavardės.

Ateityje iniciatyvios moterys ketina rengti dar vieną pilaitės prikėlimo naujam gyvenimui projektą. Kadangi šis pastatas gana aukštas – lengvai galima išsitekti viduje, čia ketinama įvesti elektrą, suremontuoti ir įkurti nedidelį informacijos centrą.

Jau numatyta ir Lyduokių Gedimino pilaitės pristatymo visuomenei data – šventę ketinama surengti liepos 22 d., sekmadienį, po atlaidų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų