Paroda – Deltuvos kraštui ir jo žmonėms

Parodą apžiūrėjo ir jaunieji lankytojai. Kristinos Darulienės nuotr. Parodą apžiūrėjo ir jaunieji lankytojai. Kristinos Darulienės nuotr.

Deltuvos miestelis šiais metais mini 800 metų savo vardo paminėjimo jubiliejų. Miestelis yra Deltuvos žemės dalis, kuri pirmą kartą paminėta 1219 m. Lietuvos sutartyje su Haličo–Voluine. XI–XIII a. minima Deltuvos žemė, kuri apėmė dabartines Deltuvos, Ukmergės, Kavarsko, Anykščių, Kurklių, Utenos, Molėtų, Dubingių, Giedraičių, Videniškių, Balninkų, Šešuolių apylinkes. Skirtingais laikotarpiais Deltuvą valdė įvairūs didikai bei dvarininkai.

Vis tik Deltuvos žemės vardą istorikai pradėjo minėti tik nuo XX a. pradžios. Istoriniai faktai, supinti su autoriaus prielaidomis, pateikiami JAV gyvenančio inžinieriaus, Lietuvos istorijos mėgėjo Keistučio P. Devenio knygoje „Lietuvos pradžia ir Deltuvos istorija“, kuri išleista ir anglų kalba. Knygoje aprašyta Deltuvos žemės praeitis, Deltuvos kunigaikščiai ir pilys, Leonpolis, kuriame buvusio dvaro paskutiniai savininkai buvo Keistučio tėvai.

Deltuva, jos prieigose 1812 m. įvykęs Rusijos ir Prancūzijos kariuomenių mūšis aprašomi žinomų Lietuvos istorikų, archeologų darbuose.

Šiai kraštui svarbiai progai paminėti Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyrius parengė parodą „Deltuva istorijos ir laiko tėkmėje“, kuri eksponuojama miestelio bibliotekoje. Parodoje atkreipiamas dėmesys ne tik į svarbius Deltuvos krašto bei miestelio įvykius, bet ir nusipelniusius, žymius šio krašto žmones. Pateikiama medžiagos apie iš Deltuvos valsčiaus kilusius Nepriklausomybės karo laikų Vyčio kryžiaus kavalierius, iš kurių dalis yra palaidoti Deltuvos kapinėse, apie žymiausius Deltuvos valsčiaus knygnešius bei daraktorius.

Taip pat parodoje galima rasti informacijos apie su Deltuvos kraštu susijusius žmones: istoriką, humanitarinių mokslų daktarą, ne vienos solidžios monografijos autorių Vytautą Lesčių, istoriką, mokslinės archeologijos pradininką profesorių Joną Puziną, politiką, visuomenės veikėją Juozą Imbrasą, humanitarinių mokslų daktarę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentę Gražiną Arlickaitę, dailininkę Zitą Kreivytę ir keramikę Oną Kreivytę-Naruševičienę, rašytoją bei fotografą Ričardą Šileiką, tradicinių amatų meistrę Vitą Vaitkevičienę, poetę ir literatūros kritikę Vaivą Kuodytę.

Paroda parengta pagal viešojoje bibliotekoje bei Deltuvos kaimo padalinyje sukauptą medžiagą apie šį kraštą ir jo žmones. Rengiama ir virtuali paroda, su kuria bus galima susipažinti Vlado Šlaito viešosios bibliotekos interneto svetainėje.

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų