Krašto tradicijos gyvos mėgėjų meno kolektyvų veikloje

Talaluškų šventei kolektyvai paruošė specialias programas. Talaluškų šventei kolektyvai paruošė specialias programas.

Valuose jau daug metų gražiai bendradarbiauja bendruomenė, mėgėjų teatras „Plaštaka“ ir folkloro grupė „Talalinė“. Kartu rengia pasirodymus bei talaluškų šventes, kurių metu populiarinamos šio krašto etnokultūros tradicijos bei gyva liaudiška kalba.

Tradicinė Talaluškų šventė „Kaip vadinsi, taip nepagadinsi“ šiemet vyko spalio 17 dieną. Ją rengiant, susitelkė visa bendruomenė ir vietos kolektyvai.

Valų mėgėjų teatras „Plaštaka“,  kūrybos stilistika artimas klojimo teatrui, susibūrė 2013 metais. Pirmasis vaidinimas – A. Kazakevičienės „Kaip velnias akmenį nešė“ – mėgėjų teatrų šventėje „Klėtelė“ pelnė tarmiškiausio spektaklio nominaciją.

Žiūrovų simpatijų sulaukė ir kiti vaidinimai: K. Čiplio-Vijūno „Bobutės susipyko“, muzika praturtinti vaidinimai „Senmergių godos“, „Nei šis, nei tas, bet gal kas ir supras...“.

Pradėję nuo lietuvių autorių scenos kūrinių, paskutiniu laiku kolektyvo nariai patys kuria vaidinimus, kuriuose kūrybiškai pateikia nuotaikingas, kaimo buitį atspindinčias istorijas. Juose susipina Valų ir aplinkiniuose kaimuose gyvenusių ar dabar gyvenančių žmonių sukurtos talaluškos ir armonikierių vinguriuojamos liaudies melodijos.

Valų armonikieriai groja platų liaudies muzikos repertuarą ir yra dalyviai liaudiškos muzikos šventėse, varžytuvėse, kituose renginiuose. Polkomis, valsais, romansų melodijomis linksmina vietos, rajono, respublikos klausytojus.

Teatro kolektyvas „Plaštaka“ prisideda prie savo krašto tradicijų puoselėjimo ir mielai dalyvauja įvairiose šventėse.

Pasirinko dainuoti talaluškas

Ansamblis „Talalinė“ susikūrė 2015 metais. Jis ypatingas tuo, kad dainuoja talaluškas, dar vadinamas balabaikomis, šposais (juokais), pasierzinimais. O tai yra vienas iš vėlyvesnių dainuojamosios tautosakos žanrų. Jame atsiskleidžia tikras liaudiškas šmaikštumas.

Dar kolektyvo repertuare yra humoristinės liaudies dainos, linksmos pamokančios istorijos, trumpi anekdotinių situacijų vaizdeliai.

Abiem kolektyvams vadovauja Ukmergės kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus meno vadovė Alė Ališauskienė.

„Talalinė“ ir mėgėjų teatras „Plaštaka“ rengia bendras muzikines teatralizuotas programas, kurios linksmina vietos ir kitų rajonų gyventojus. Vienas tokių renginių – talaluškų šventė su vakaruškomis.

Daug humoro ir juoko

Šį rudenį Talaluškų šventė surengta jau penktą kartą. Į ją paprastai kviečiami dalyviai iš Ukmergės ir kitų rajonų. Šiemet, organizuojant renginį, bendradarbiauta su kolegomis iš Ukmergės kultūros centro.

Šventėje dalyvavo Marius ir Erika Mikučioniai, Gailutė Vėbrienė ir Leokadija Miliukienė iš III Antakalnio skyriaus, Stasė Novikienė ir Ingrida Graužinienė iš Sližių, Kazimieras ir Daiva Šermukšniai iš Šventupės, Sigita Ališauskienė iš Žeimių skyriaus, Valų kolektyvas ,,Talalinė“ ir laumės raganos, kurias įkūnijo Žemaitkiemio skyriaus atstovės.

Talaluškų šventė, pasak organizatorių, yra nuotaikingas kaimo muzikantų, humoristų, kraštiečių ir visų tų, kuriems nesvetimos liaudies tradicijos, susibėgimas. Joje daug liaudiško humoro ir juoko.

Šiųmečiai kolektyvai parengė būtent Talaluškų šventei tinkančias programas. Organizatoriai tuo labai džiaugiasi, nes kai kuriems net teko pakeisti stilistiką.

Bendradarbiavimas telkia

Valų bendruomenė taip pat prisideda prie bendrų švenčių rengimo. Bendruomenės nariai įsitraukia į organizacinius darbus, talkina ruošiantis.

Pasak bendruomenės pirmininkės Angelės Jokubynienės, šis bendradarbiavimas ne tik didina kūrybinį potencialą, bet ir duoda puikių rezultatų ir galėtų būti pavyzdys kitų vietovių žmonėms, kaip tarpusavyje gali sutarti ir siekti bendrų tikslų skirtingi kolektyvai, organizacijos.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Lina 2020-11-09 22:27
Beskonybės viršūnė
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų