Spalvoti senamiesčio namai – UNESCO saugomas istorijos paveldas. Spalvoti senamiesčio namai – UNESCO saugomas istorijos paveldas.

Laimingiausia pasaulyje šalimi pripažinta Danija įsikūrusi Jotlandijos pusiasalyje ir beveik pusėje tūkstančio salų. Tai ne tik sena vikingų, žvejų, prekybos uostų, bet ir moderni aukštos socialinės gerovės valstybė, tikra dviratininkų karalystė.

Nė vienas turbūt neužaugo be H. Kristiano Anderseno pasakų, nė vienas mokyklos nebaigė bent neišgirdęs V. Šekspyro sukurto personažo – princo Hamleto vardo ar jo lakiosios frazės „Būti ar nebūti“. Šių personažų dvasia sklando turistų gausiai lankomoje Danijos karalystėje. Šie du herojai ir yra didžiausias visų traukos centras.

Legendinė undinėlė

Keliaujant pažiūrėti Undinėlės, perspėjama, kad galima labai nusivilti – ji tokia mažytė. Tačiau nė vienoje vietoje nesibūriuoja tiek turistų kaip čia. Aikštėje netelpa autobusai, vienus išvažiuojančius keičia kiti. Prieplaukoje šalia švartuojasi kruiziniai laivai, o turistai traukia išvysti mažutę trapią pasakos heroję, ją paliesti, su ja nusifotografuoti. Nors mažytė, bet be galo išraiškinga mergaitės-žuvies figūra žvelgia į tolį, kur laimingas su nuotaka nuplaukė jos mylimas princas. Skaudžios, pasiaukojančios meilės istorija tapo legenda. Fanatiški „gerbėjai“ jau du kartus buvo pagrobę skulptūros galvą, o viena įmonė miestui padovanojo net jos antrininką – nikeliu švytintį „undiną“, kuris dabar stovi netoli Hamleto pilies.

Gyva Hamleto istorija

Antra, kuo didžiuojasi šalis, – tai Danijos princas Hamletas, aprašytas anglų dramaturgo V. Šekspyro, kurio 400-ąsias mirties metines mini ir Danija. Kronborgo pilies kieme vyksta „Hamleto“ spektakliai, o pačioje pilyje vaidinama kulminacinė tragedijos scena. Kronborgo pilis, įsikūrusi ant jūros kranto Elsinore, garsi tuo, jog šioje pilyje vyko Šekspyro „Hamleto“ veiksmas. Tačiau istoriškai to įvykti net negalėję, kadangi Kronborgo pilis buvo pastatyta gerokai vėliau, negu minėtos dramos herojus galėjo gyventi. Pilis dar garsi tuo, kad joje yra ilgiausia Šiaurės Europoje menė – vadinamoji „Šachmatinė“, arba „Riterių“ salė, kurios ilgis apie 60 m, o lubos plačiausios, niekuo neprilaikomos, išskyrus pačias sienas.

Istorija ir dabartis – greta

Kopenhagos pavadinimas, išverstas į lietuvių kalbą, reiškia prekybos, arba pirklių, uostas. Tiek plaukiant laiveliais, tiek vaikštant pėsčiomis ar keliaujant dviračiais, labai miela akį paganyti po Kopenhagos senamiestį, Nyhavn uostą. Taip vadinasi Naujasis uostas – nedidelis Kopenhagos kanalas, aplink kurį stovi spalvoti kaip iš pasakų namai, saugomi  UNESCO. Kadaise net keliuose iš jų yra gyvenęs H. K. Andersenas. Šalimais – architektūros stebuklais vadinami nauji statiniai.   

Dėmesys dviratininkams

Danija laikoma dviračių šalimi, nes tai pigesnė, spartesnė ir patogesnė susisiekimo priemonė už automobilį. Juos mina tiek džinsuoti studentai, tiek kostiumuoti įstaigų darbuotojai ir damos su suknelėmis. Čia sukurta puiki infrastruktūra dviratininkams: specialūs keliai – net takais kai kurių nepavadinsi, nes yra ir kelių eismo juostų. Tiltai tiesiami specialiai dviratininkams ir pėstiesiems. Gatvėse jiems –  šviesoforai, net traukiniuose atskiri vagonai dviračiams. Mikrorajonuose, prie stočių, parduotuvių įrengtos dviračių stovėjimo aikštelės su stogais. Tiesa, plūstelėjus iš Rytų Europos vagišiams, darbo dienomis danai persėdo ant labai prastų, senų, dažnai parūdijusių, o gerus, brangius laiko užrakintus sandėliukuose ir keliauja jais tik į laisvalaikio keliones.

Automobiliuose – laikrodžiai

Keliaujantiems automobiliais privaloma turėti jei ne elektroninį, tai bent popierinį laikrodį ant priekinio stiklo. Dažniausiai stovėjimo aikštelės yra mokamos, tačiau gatvėse, prie parduotuvių, prekybos centrų automobilį galima pasistatyti ir nemokamai, tik čia ribojamas stovėjimo laikas. Taigi laikrodis rodo, kada automobilis sustojo, o popierinį reikia nepamiršti nustatyti pačiam, kitaip gresia beveik 600 kronų (apie 85 Eur) bauda.

Laisvalaikis – sportui

Danija – gausiai sportuojanti šalis. Sausakimši sporto klubai. Tiek rytais, tiek pavakare gatvėse, pajūrio pakrantėse, parkuose – visur pilna bėgiojančių, besitreniruojančių, sportinius žaidimus žaidžiančių danų. Vyrai, moterys, seni ir jauni – visi rūpinasi savo išvaizda ir sveikata.

Tik gaila, kad laimingiausios pasaulyje valstybės gyventojai taip baisiai šiukšlina viešose vietose ir, ypač jaunimas, smarkiai rūko. Vadinasi, ir jie turi problemų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

0 # Andrius 2019-07-19 16:42
Taip pat keliaujant pravartu pasirūpinti Kopenhagos kortele :) Sutaupysite visur - ant transporto, pietaujant, einant į lankytinas vietas: https://kopenhagoje.lt/kopenhagos-kortele/
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų