Prie kino salės nusidriekė žiūrovų eilė. Prie kino salės nusidriekė žiūrovų eilė.

Ukmergiškiai savo kultūros centro salėje jau gali matyti pačia moderniausia technika demonstruojamus filmus.

Pirmajame Ukmergės istorijoje kino salėje demonstruotame 3D seanse dalyvavo ir šią techniką sumontavusios įmonės atstovai.

UAB „Prezentacijų spektras“ generalinis direktorius Gediminas Vilčiauskas pasakojo, kad tokia kaip Ukmergės kultūros centro turima kinui rodyti skirta įranga stovi ir didžiuosiuose pasaulio kino teatruose.

Toks kaip pas mus – skaitmeninis kino projektorius „Christie“ – sumontuotas 48 tūkstančiuose kino salių įvairiose šalyse.

Įranga, kuri įgyvendinant kultūros centro renovavimo projektą buvo įsigyta, kainuoja per 70 tūkstančių eurų. Pasak direktoriaus, į jos komplektą įeina ir didžiulis, 10x5,7 metrų, į viršų pasikeliantis ekranas, serveriai, taip pat – 3D akiniai. Kultūros centras jų turi 1000 – dvigubai daugiau nei salėje yra vietų. „Atsargai, jei netyčia sulūžtų“, – paaiškino G. Vilčiauskas.

Specialūs akiniai prie įėjimo į salę bus duodami kiekvienam žiūrovui, o išeinant reikės juos grąžinti. „Namuose žiūrėti filmus turima namų įranga jie netinka“, – paaiškino pašnekovas, pristatydamas įvairias mūsų kultūros centro įsigytos naujausios technologijos technines subtilybes.

Tiesa, pasak svečio, vien tik kinams rodyti skirtose kino salėse akustika yra geresnė nei tokiose kaip Ukmergėje – multifunkcinėse, skirtose įvairiems renginiams.

Kadangi salė yra universali, kino žiūrovai turės laikytis ir tam tikrų reikalavimų. Į salę negalima atsinešti nei užkandžių, nei gaiviųjų gėrimų.

Beje, visiems žiūrovams pravartu žinoti, kad aparatūros kambaryje sumontuota įranga, kuria stebima visa salė ir gali būti pastebėtas kiekvienas taisyklių nesilaikantis žmogus.

Animacinis filmas „Sniego karalienė 3“ buvo pirmasis 3D formatu Ukmergės kultūros centre parodytas filmas. Praėjusią savaitę, sausio 6-ąją, jo pažiūrėti susirinko keli šimtai žiūrovų – mamyčių ir tėvelių lydimų mažųjų ukmergiškių.

Prieš pirmąjį seansą visus pasveikino Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas ir „Prezentacijų spektro“ vadovas Gediminas Vilčiauskas.

Tą patį vakarą 3D formatu rodytas kino filmas suaugusiems „Pakeleiviai“ taip pat sulaukė didelio ukmergiškių susidomėjimo.

Darbo dienomis kino filmų seansai Ukmergės kultūros centre planuojami 16 ir 18.30, šeštadieniais – 13, 16 ir 18.30 val.

Tą patį filmą, demonstruotą 3D formatu, bus galima pamatyti ir 2D formatu.

2D kino seansas kainuos 3 Eur, vaikams iki 7 metų, neįgaliesiems, senjorams ir grupėms per 10 žmonių – 2 Eur. Bilietai į 3D seansus euru brangesni.

 

***

2D formato pakeitimas į 3D yra procesas, kurio metu 2D (plokščias) filmo formatas pakeičiamas į 3D formatą. Kodėl užsidėję specialius akinius matome trijų dimensijų vaizdą? Mūsų smegenys, matydamos vaizdą kairiąja ir dešiniąja akimis, geba suvokti skirtingus atstumus iki daiktų, todėl realybėje matome 3D vaizdą.

Paprastai žiūrint į ekranus vaizdas projektuojamas plokštumoje ir smegenys jį suvokia kaip esantį viename nuotolyje. Neužsidėję 3D akinių, negalime matyti 3D vaizdo net ir žiūrėdami tuos filmus, kurie sukurti filmuojant dviem skirtingomis kameromis, siekiant sukurti erdvinį vaizdą.

Viename akinių stikliuke yra horizontalios, kitame – vertikalios juostelės, dėl kurių matome du vienas ant kito sudėtus vaizdus ir taip smegenyse sukuriame trijų dimensijų vaizdą.

***

Sunku patikėti, bet filmų kūrėjai 3D technologiją naudoja nuo 1903 metų. Pirmasis komercinis 3D filmas kino teatruose parodytas 1922 metais. Jį žiūrėti reikėjo su anaglifiniais akiniais su vienu raudonu, o kitu žaliu lęšiu bei dviem kino ritėmis.

1953 metais kino teatruose pasirodė pirmasis 3D filmas su stereofoniniu garsu. Ši technologija labai tiko siaubo filmams. Nors ir buvo nepaprastai populiarūs, 3D filmai greitai pradėjo prarasti pozicijas ir užleido vietą įprastam kinui. Taip nutiko dėl techninių priežasčių. 3D projektoriams reikėjo dviejų kino ričių, kurios turėjo būti tobulai sinchronizuotos. Net nedidelės sinchronizavimo klaidos lemdavo žiūrovų akių nuovargį ir įtampą bei galvos skausmą. Kino rites išlaikyti geros būklės nebuvo paprasta. Bent šiek tiek nusidėvėjus kino juostoms atsirasdavo sinchronizacijos klaidų ir technikos gedimų.

Tik 1980 metais prasidėjo 3D renesansas, kai kino kompanijos IMAX ir „The Walt Disney Company“ pradėjo kurti nevaidybinius filmus šiuo formatu.

***

Norintieji dar aštresnių pojūčių gali juos pajusti, žiūrėdami 5D filmus. 2010 metais Vilniaus „Akropolyje“ atidarytas 5D kino teatras. 5D kinas (5D cinema) – tai trijų matmenų vaizdas, kurį papildo specialūs efektai: muilo burbulai, dūmai, manevringa, sinchroniškai su vaizdu judanti platforma, vėjo ir lietaus imitacija ar net žiurkių efektas – judėjimas po kojomis. 3D akiniai paryškina filmo realybės efektą, vaizdas tarsi atgyja, o žiūrovas tampa pagrindiniu filmo veikėju.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų