Parodoje – iškilaus kūrėjo fotografijos

Gedimino Nemunaičio nuotr. A. Sutkų visuose susitikimuose su meno gerbėjais lydi žmona Rima. Gedimino Nemunaičio nuotr. A. Sutkų visuose susitikimuose su meno gerbėjais lydi žmona Rima.

Ukmergės kultūros centro galerijoje atidaryta fotomenininko, Lietuvos fotografijos meno draugijos iniciatoriaus ir ilgamečio vadovo Antano Sutkaus fotografijų paroda „Lietuvos žmonės“.

Nuotraukose įamžinti menininkai, kaimiečiai ir miestiečiai, vaikai, politikai, kaimo moterys, gatvėse sutikti praeiviai. Visos nespalvotos nuotraukos darytos sovietmečiu. Kai kurios iš fotografijų tuo metu buvo draudžiamos eksponuoti, kaip pats autorius sako, dėl netinkamai parodomo tarybinio žmogaus. 

A. Sutkus – neeilinė asmenybė Lietuvos fotografijos pasaulyje. Sovietmečiu Lietuvoje jis įkūrė Lietuvos fotografų draugiją, gyvavusią du dešimtmečius. Iš šio žmogaus kūrybos meno mokėsi kelios fotografų kartos.

Ukmergės kultūros centro galerijoje ketvirtadienio vakarą pristatydamas parodą jos kuratorius Egidijus Darulis pažymėjo šio kultūrinio įvykio išskirtinumą.

A. Sutkaus parodos rengiamos daugelyje pasaulio šalių, rečiau – tėvynėje. Kaip sakė autorius – vyksta ten, kur yra kviečiamas. Kaip tik tą dieną kaip ir Ukmergėje kita menininko paroda buvo atidaryta Prancūzų kultūros centre Maskvoje.

Tačiau garsus kūrėjas atvyko į susitikimą su fotografijos meno mylėtojais būtent mūsų mieste. O to priežastis – gana rimta: fotografas pažymėjo, kad iš Ukmergės yra kilusi jo žmona Rima, su kuria kartu jau 23-ejus metus.

Knygų ir papuošalų dailininkė Rima Kiubaraitė-Sutkienė yra gimusi ir augusi Ukmergėje, baigusi tuometinę Pirmą vidurinę (dabar Jono Basanavičiaus gimnazija) mokyklą. Gimtinei sako jaučianti didelę nostalgiją, o atvykdama čia su paroda be galo jaudinosi.

Jaunatviškai atrodanti moteris už savo sutuoktinį jaunesnė 19 metų, tačiau amžiaus skirtumas porai nėra jokia kliūtis.

Rima Kiubaraitė-Sutkienė pasakojo su būsimu vyru susipažinusi 1992-aisiais, kai kartu dirbo, leidžiant knygą.

Dabar ji – viešosios įstaigos „Antano Sutkaus fotografijų archyvas“ direktorė. Moteris rūpinasi per visą gyvenimą kauptu sutuoktinio fotografijų archyvu, rengia parodas, kartu vyksta į jų atidarymus visame pasaulyje. 

Antano Sutkaus fotografijų paroda „Lietuvos žmonės“ Ukmergės kultūros centro dailės galerijoje bus eksponuojama iki kovo 12 d.

***

Antanas Sutkus (g. 1939 m. birželio 27 d. Kluoniškiuose, Kauno apskrityje) – fotomenininkas, Lietuvos fotografijos meno draugijos iniciatorius ir ilgametis vadovas. Surengė daugybę parodų užsienyje ir Lietuvoje.

Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultete studijavo žurnalistiką.

1968–1969 m. Lietuvos fotografijos meno sąjungos kūrimo iniciatyvinės grupės pirmininkas, 1980–1989 m. Lietuvos fotografijos meno draugijos pirmininkas.

***

1989–1990 m. ir nuo 1996 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas. Nuo 1976 m. Tarptautinės meninės fotografijos federacijos (FIAP) fotografas menininkas.

***

A. Sutkus surengė daugiau nei 100 asmeninių ir per 40 grupinių parodų, parengė nemažai publikacijų.

***

Buvo įvertintas už nuopelnus kultūrai ir gavo ne vieną apdovanojimą, iš jų – Lietuvos valstybinę premiją (1983), Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordiną (1997), Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premiją (1998), Lietuvos Respublikos kultūros ir meno nacionalinę premiją (2003), Lenkijos Respublikos prezidento Auksinį kryžių (2006), „Lietuvos tūkstantmečio žvaigždės“ garbės ženklą (2009), „Nešk savo šviesą ir tikėk“ garbės ženklą ir medalį „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ (2014), Prancūzijos Respublikos meno ir literatūros ordiną (2015) ir kt.

***

Fotografijų kolekcijų yra įsigiję didieji fotografijos centrai: Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinė biblioteka (Paryžius), Tarptautinis fotografijos centras (Niujorkas), Viktorijos ir Alberto muziejus (Londonas), Oscaro Niemeyero muziejus (Kuritiba, Brazilija) ir daugelis kitų.

Jo darbų galima rasti privačiose kolekcijose Lietuvoje, Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, JAV.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų