Ukmergę mato tik dar labiau apšnerkštą

Kai „varpeliai“ šitaip užbarikaduoti, kaip prie jų patekti, kad galėtum išrūšiuoti atliekas? Autorės nuotr. Kai „varpeliai“ šitaip užbarikaduoti, kaip prie jų patekti, kad galėtum išrūšiuoti atliekas? Autorės nuotr.

Nauja atliekų surinkimo tvarka gyventojams neatrodo priimtina. Glumina su ja susiję mokesčiai, trikdo šiukšlių išvežimo laikas, kuris dabar, anot ukmergiškių, visai „išsiderino“. Žmonės nuogąstauja: ar tik Ukmergė dar labiau nepaskęs šiukšlėse...

Individualių valdų savininkams, kurių ne vienas kreipėsi į mūsų redakciją, labai keista, kodėl dabar mieste buitinės atliekos renkamos ne tris, o tik du kartus per mėnesį. Žmonės prisipažįsta: nors rajono vadovai viešai daug apie tai kalba, jiems „vis tiek – vien klaustukai“.

Pavyzdžiui, nesupranta, kodėl, rinkliavą sumokėjus įprastai – už visus metus, šiukšlės bus vežamos rečiau. Painiavos, teigia skaitytojai, įnešė ir pasikeitę išvežimo grafikai.

Naujas buitinių atliekų tvarkytojas – konkursą laimėjusi UAB „VSA Vilnius“ – veiklą Ukmergėje pradėjo nuo kovo 28 dienos. Pagal sutartį ji mažiausiai penkerius metus organizuos mišrių komunalinių atliekų surinkimą mieste ir rajone.

Vis tiek per mažai

Mero Rolando Janicko aiškinimu, vietinės rinkliavos už šių atliekų surinkimą ir tvarkymą mokestis yra vienodas visiems Ukmergės rajono gyventojams – ir mieste, ir kaimo vietovėse. Tiesa, rajono savivaldybės administracija priėmė sprendimą iš individualių valdų savininkų mieste, taip pat ir kaime, buitines atliekas surinkti po 2 kartus per mėnesį, kas antrą savaitę. Šitaip, teigiama, siekiama nedidinti išlaidų ir paskatinti žmones aktyviau rūšiuoti.

Tačiau gyventojai sako nesuprantantys, kur tuomet „nukeliaus“ jų jau sumokėti rinkliavos pinigai. Juk išeitų, kad už šiukšles jie tiesiog permokėjo.

Savivaldybės teigimu, tikslas – kad kiekvienas gyventojas kuo daugiau atliekų išrūšiuotų. Esą tuomet mišriųjų susidarytų mažiau ir pakaktų dviejų jų išvežimo kartų.

Toks paaiškinimas žmonėms neatrodo racionalus. Įsitikinę, kad tiek – tikrai per mažai, nors ir rūšiuoja plastiko, stiklo bei popieriaus atliekas. Juk, pateikė pavyzdį skaitytojai, namuose – virtuvėje, vonios kambaryje, tualete – šiukšliadėžių, taigi ir jose susikaupiančių atliekų dėl naujos tvarkos tikrai nesumažėjo.

Nuo dažnio nepriklauso

Pasak savivaldybės atstovės spaudai Daivos Zimblienės, gyventojų mokamas nustatyto dydžio vietinės rinkliavos mokestis nėra susietas vien tik su surinktų atliekų išvežimo dažniu. Vadovaujantis atliekų skaičiavimo metodika kartą per metus, dažniausiai – jų pabaigoje, yra suskaičiuojamos visos vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą sistemos pajamos bei išlaidos.

„Atsižvelgiant į jų santykį, gali būti perskaičiuojamas – didinamas, mažinamas arba paliekamas tas pats rinkliavos mokestis“, – sakė ji.

Anot D. Zimblienės, visos surinktos lėšos yra skirtos vien tik atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemai: jos administravimui, atliekų infrastruktūros plėtrai, įrengti konteinerių aikšteles, įsigyti naujus konteinerius. Kitoms reikmėms negali būti naudojamos.

Pils ant gatvės

Pasikeitė ir iš gyventojų valdų išvežamų atliekų surinkimo grafikai. Juos galima rasti savivaldybės tinklalapyje, taip pat skelbiami mūsų laikraštyje.

Kaimo vietovėse buitinės atliekos iš gyventojų surenkamos pagal anksčiau galiojusius grafikus.

Ant individualių konteinerių žadama suklijuoti specialius žymeklius turinčius lipdukus su atliekų išvežimo grafikais. Moderni integruota bevielio identifikavimo radijo ryšiu technologija leis fiksuoti kiekvieno konteinerio priežiūrą ir atliekų išvežimą realiu laiku, išvengti aptarnavimo problemų.

Tačiau ir tai siutina kai kuriuos ukmergiškius. Esą atliekų konteineriai yra jų nuosavybė, juos už savo pinigus įsigijo iš savivaldybės, tad kodėl turėtų leisti kitiems su jais kažką daryti.

Žmonės pyksta – sako pradėsiantys pilti šiukšles ant gatvės, jeigu jų niekas neišveš. Beje, dalijasi pastebėjimais skaitytojai, jau tikrų tikriausias pavasaris, o Ukmergėje, kaip žiemą, taip ir dabar visur pūpso kalnai šiukšlių.

Ragina kreiptis

Klausimų, skundų turintys gyventojai raginami kreiptis į naująjį atliekų vežėją. Bendrovės „VSA Vilnius“ vadybininkas Ukmergėje Alvydas Želnys informavo, kad gali skambinti nemokamu telefonu 8 800 00888. Taip pat – 8 700 70001, 8 620 65165, Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba galima kreiptis į savivaldybę, Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrių: (8 340) 60351, 8 611 35277, Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Minėta įmonė atsakinga tik už buitines atliekas. Išrūšiuotų atliekų – plastiko, stiklo ir popieriaus – surinkimu ir toliau rūpinasi ankstesnis operatorius – „Ekonovus“. Jos iš miesto gyventojų išvežamos tiek pat sykių – dukart per mėnesį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

-7 # Greta 2018-04-26 08:29
Bet ir "miestiečiai" mūsų... patys gi šiukšles metat kur papuola, ko dar skundžiatės??
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+12 # Redakcijai 2018-04-26 15:51
Galėtumėte paimti iš savivaldybės ir paskelbti kiek planuojama į biudžetą surinkti rinkliavos, kiek iš jos sumokėti vežėjui, kiek už administravimą ir t. t., kad gyventojai susidarytų finansinį bendrą vaizdą. Gal čia paslapčių būti neturėtų?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # zzzzzz 2018-05-05 09:45
kodel surinkta rinkliava ir sumazintas siuksliu isvezimo daznumas nuo 3 iki 2 kartu i menesi????
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų