Ukmergės centre – rožinio kaspino gėlynas

Autorius Vilma Nemunaitienė
Ukmergės centre – rožinio kaspino gėlynas / „Gajos“ aktyvistės prie rožinio autobusėlio.

Ukmergės miesto centre, šalia Švč. Trejybės bažnyčios, šią vasarą žydi ypatingai sukomponuotas gėlynas. Melsvų žydrūnų fone iš smulkiažiedžių begonijų suformuotas didžiulis rožinis kaspinas.

Rožinis kaspinas – projekto „Nedelsk“ simbolis. O jo tikslas – skatinti moteris profilaktiškai tikrintis dėl krūties vėžio. Taip šią idėją skleisti šiemet nutarė Ukmergės moterų centras „Gaja“.

Šio centro vadovė Valentina Vaičiūnienė pasakojo, kad pavasarį  savo netradicinio gėlyno sumanymu pasidalino su  Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, miesto seniūnijos darbuotojais bei Ukmergės apželdinimo konkursą laimėjusios UAB „Oliseta“ direktore Violeta Olisevičiene.

Sulaukė palaikymo. Ir štai pavasarį keliolikos metrų ilgio gėlynas pražydo lig šiol nebūtu ornamentu – rožiniu kaspinu.

V. Vaičiūnienė pasakojo, kad projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė kasmet siūlo įvairių iniciatyvų ir akcijų – rožinės šviesos, rožinės lentynos, rožinio balkono. Projekto sklaida šalies savivaldybėse užsiimančios moterys pačios pasirenka būdus, kaip kuo plačiau skleisti žinią ir atkreipti dėmesį į problemą.

Profilaktinės patikros

Vasarą „Gaja“ tradiciškai kvietė moteris atlikti profilaktinę patikrą užsukus į rožinį autobusėlį. „Nedelsk dėl savęs ir dėl tų, kurie tave myli, ir ateik nemokamai pasitikrinti krūtis“, – liepos pradžioje kvietė jų skelbimas. Į jį atsiliepė daugiau nei 200 ukmergiškių.

Prie Pirminės sveikatos priežiūros centro autobusėlyje buvo patikrinta 112, Želvos seniūnijoje – 50, Žemaitkiemio seniūnijoje – 40 moterų. Prevencinį tikrinimą atliko gydytojai onkologai Ieva ir Saulius Rutkauskai.

Nustačius ankstyvoje stadijoje šią onkologinę ligą galima išgydyti, deja, delsimas gali kainuoti gyvybę.

Išgelbėtos gyvybės

Moterų centro „Gaja“ pirmininkė V. Vaičiūnienė džiaugiasi, kad moterys išgirsta kvietimą pasirūpinti savo sveikata. „Krūties  vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga Lietuvoje, todėl įvairiais būdais skatiname nepamiršti savęs“, – sako ji.

„Nedelsk“ projekto idėją Ukmergėje V. Vaičiūnienė skleidžia jau 15 metų. Sako, per tą laiką teko prisiliesti prie daugelio moterų skaudžių, kartu ir laimingai pasibaigusių istorijų.

Per tuos metus ne viena paskatinta tirtis moteris sugebėjo užkirsti kelią krūties vėžiui – liga buvo nustatyta labai ankstyvoje stadijoje. Įsiminė atvejis, kai autobusėliu į Vilniaus onkologijos centrą patikrai buvo vežamos vienos seniūnijos moterys. Iš nedidelio būrelio net trys po kelių dienų gavo pranešimus atvykti ir papildomai tirtis bei konsultuotis.

Moterų centro vadovei pačiai ne kartą teko tapti liudininke, ukmergiškėms išgirstant vėžio diagnozę. Tenka guosti, raminti, stiprinti. Sako, kartais moterys būna tokios sukrėstos, kad nesugeba net artimiesiems prisiskambinti.

Laimei, dauguma istorijų baigiasi sėkmingai – po gydymo moterys grįžta į ankstesnį gyvenimą, pas savo šeimas. Grįžta tvirtos ir žinodamos, kokia svari yra žodžio „nedelsk“ reikšmė.

Tyrimai – ir Ukmergėje

V. Vaičiūnienė džiaugiasi, kad per tuos keliolika metų situacija profilaktiškai tiriant moteris dėl krūties vėžio Ukmergėje gerokai pasikeitė – atsirado galimybė mamografinius tyrimus atlikti mūsų ligoninėje.

Prieš porą mėnesių „Gajos“ narės dalino kvietimus šiai patikrai tiesiog miesto centre.

Vis dėlto neslepia, kad yra moterų, norinčių vykti tirtis į onkologijos centrą Vilniuje. „Gajos“ vadovė jų neatkalba ir vykdant projektinę veiklą organizuoja pavėžėjimus. Tokią išvyką jau suplanavo rudenį.

Pasakojo, kad skleidžia projekto sumanymą – kasmet surengia po vieną didelį renginį. Didžiausią dėmesį stengiasi skirti išjudinant ir įtikinant tirtis kaimo moteris. Būtent joms yra sunkiausiai palikti savo nesibaigiančius darbus ir skirti laiko savo sveikatai.

Už palaikymą „Gajos“ moterys dėkoja Ukmergės rajono savivaldybei, Ukmergės PSPC l. e. vyr. gydytojo pareigas Justui Šakaliui ir visoms neabejingoms savo sveikatai ukmergiškėms.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *