Pirmas žiemos išbandymas vairuotojams – bent pusantro karto daugiau avarijų

Pirmas žiemos išbandymas vairuotojams – bent pusantro karto daugiau avarijų Pirmas žiemos išbandymas vairuotojams – bent pusantro karto daugiau avarijų

Šiąnakt Lietuvoje pirmą kartą gausiai pasnigus vairuotojai perspėjami būti žymiai atsargesni kelyje. Didžiausia šalies ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ teigia nuo sekmadienio vakaro fiksuojanti pranešimus apie eismo įvykius slidžiame kelyje ir perspėja, kad pirmą kartą žiemos sezono metu gausiau iškritęs sniegas iš karto 70–80 proc. kilsteli avarijų skaičių šalies keliuose.

„Mūsų skambučių centras iki 11 val. ryto jau sulaukė kelių dešimčių vairuotojų pranešimų apie avarijas, kurios kilo po vakar prasidėjusio pirmo rimto snygio. Per dieną, suintensyvėjus eismui, tikėtina, kad avarijų skaičius toliau didės, nes būtent pirmasis gausus sniegas yra pats pavojingiausias vairuotojams – jie būna pamiršę vairavimo žiemą įgūdžius ir turi iš naujo įprasti prie atsargesnio važiavimo bei nuosaikesnių manevrų kelyje. Manome, kad ir artimiausiomis dienomis pavojus kelyje išliks didelis, nes sinoptikai ir toliau prognozuoja sudėtingesnes sąlygas – žiemiškus orus, sniego kritulius, todėl vairuotojus raginame važiuoti atidžiau“, – sako Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Pasak jo, iki šiol buvęs ramus ir palyginti šiltas gruodis, kaip ir praėjusių metų žiema be pastovios sniego dangos, vairuotojams buvo palyginti gailestingi. Per parą „Lietuvos draudimas“ registravo vidutiniškai po 150 avarijų – beveik dusyk mažiau negu daug žiemiškesnį 2013-2014 m. šaltąjį sezoną, kai kiekvieną dieną bendrovė sulaukdavo vidutiniškai po 250-300 pranešimų apie eismo įvykius.

Šiemet iki šiol didžiausias avarijų skaičius užfiksuotas sausio 5-ąją – net 234 eismo įvykiai. Didelio avaringumo priežastis – tai buvo pirmoji išties žiemiškų vairavimo sąlygų dieną praėjusį sezoną, ir daug kur šalies keliuose susiformavo plikledis. Daugiausia avarijų 2013-2014 m. žiemą taip pat buvo užfiksuota pirmą kartą gausiai pasnigus – per dieną jų skaičius šoktelėjo net apie 80 proc., iki 550.

„Lietuvos draudimas“ skaičiuoja, kad iškritus sniegui ar plikledžio metu dominuojančios smulkios avarijos atneša vidutiniškai po 1000 eurų nuostolių. Apskritai, vidutinė vienos avarijos metu patiriama žala išaugo – per praėjusią žiemą ji sudarė 867 eurus ir buvo apie 13 proc. didesnė, palyginti su ankstesnių metų šaltuoju sezonu.

Kaip pastebėjo „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis, svarbiausias receptas nepakliūti į bendrovės skaičiuojamą žiemos avarijų statistiką yra paprastas – kokybiškos žieminės padangos ir tinkamai pasirinktas greitis. Jei pirmos šio patarimo dalies šalies vairuotojams sekasi laikytis vis geriau, pavyzdžiui, policijos nubaustų vairuotojų už vasarinių padangų naudojimą žiemą kasmet mažėja, tai dėl antrosios dar reikia pasistengti.

„Atsitikus įvykiui, jo priežasčių visada galima ieškoti aplinkybėse – galbūt išvengti avarijos sutrukdė slidi kelio danga, gal staigiai stabdyti pradėjęs automobilis priekyje ar kita netikėta kliūtis. Kai kelio danga yra slidi, vairuotojams svarbiausia yra važiuoti lėčiau. Susiklosčius itin nepalankioms oro sąlygoms kelyje, važiavimas net neviršijant leistinos greičio ribos gali būti rizikingas“, – teigė A. Juodeikis.

Anot specialisto, vairuotojai turėtų atminti, kad važiuojant sniegu padengta kelio danga stabdymo atstumas gali išaugti iki 2 kartų ir daugiau, palyginti su šlapia kelio danga. Be to, reikia įvertinti, kad tam tikri manevrai automobiliu tampa sudėtingesni ir jiems prireikia daugiau laiko. Pavyzdžiui, pajudėti iš vietos dėl ant sniego prasisukančių ratų dažniausia trunka ilgiau, todėl vairuotojai turėtų atidžiai apskaičiuoti tiek savo, tiek kitų eismo dalyvių greitį ir nesudaryti netikėtos kliūties.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų