Kaip išmokti valdyti savo finansus?

Šiais laikais apie finansinį raštingumą kalbama labai mažai. Ir tai – blogai, kadangi jau ir jauni žmonės nemoka planuoti savo pinigus, o būtent tai turėtų būti diegiama mokykloje. Finansinis raštingumas ir asmeninių finansų valdymas yra aktualus dar ir dėl to, kad šiandieninėmis sąlygomis kreditai ir paskolos yra prieinami labai lengvai.

Viena vertus, tai yra puiku, nes dar ne taip senai pasiskolinti buvo galima tik bankuose, o sąlygos ten buvo griežtos. Vien pats procesas žmones atbaidydavo skolintis. O dabar gauti paskolą galima per 15 minučių ar net greičiau. Tą padaryti galima ir internetu, ir telefonu, ir užpildžius realią paraišką prekybos centre ar kitoje tokių paraiškų platinimo vietoje. Turint omenyje patogumą ir prieinamumą, nenuostabu, kad greitieji kreditai yra tokie paklausūs.

Tačiau kita vertus, toks greitųjų kreditų paplitimas rodo ir tam tikra finansinio raštingumo stygių: jei žmogus skolinasi didelėmis palūkanomis, kad gautų paskolą greitai ir paprastai, tai turbūt jis tą daro ne iš gero gyvenimo.

Akivaizdu, kad tokiose aplinkybės rodo, jog žmonės dažniausiai per mažai dėmesio skiria gebėjimui mokėti planuoti ir valdyti finansus. Juk tokiu atveju paskolos net nebūtų reikalingos. Na, nebent išskirtiniais atvejais. Bet neabejotina, kad jų paplitimas tikrai nebūtų toks didelis, koks yra dabar.

Žinoma, labai puiku, kad paskolų galimybės egzistuoja ir gerai, kai galima iš plačios greitųjų kreditų ir kitų paskolų pasiūlos rinktis variantą, kuris geriausia tinka jūsų situacijai. Tačiau dar geriau, kai paskolos neprireikia ir už ją nereikia mokėti didelių palūkanų. Todėl mes taip pat pateiksime kelis patarimus, kurie turėtų Jums padėti geriau išmokti planuoti ir valdyti savo finansus.

Mobiliųjų programėlių pagalba

Visada labai naudinga atsisiųsti tas programėles į telefoną, kurios padeda kur kas paprasčiau planuoti savo finansus. Šiuo metu pačių programėlių pasirinkimas yra labai platus, tad esame tikri, kad pagal poreikius rasite tai, kas galėtų jums pagelbėti.

Žinoma, taip pat siūlome nepamiršti, kad nauda bus tik tokiu atveju, jeigu pačios programėlės bus labai atidžiai pildomas. Reikia fiksuoti kiekvieną centą. Būtent tais atvejais, kai atrodo, kad nereikia užsirašyti mini išlaidų – dažniausiai ir daroma klaida, kadangi vėliau pamatoma, kad tai būtent centas prie cento ir daro didžiausias išlaidas.

Nereikėtų skubėti ir siųstis mokamų ar labai įmantrių programėlių. Dažniausiai jūsų poreikiams tiks paprasčiausios nemokamos programėlės, kurios leis greitai ir patogiai fiksuoti kur, kam ir kiek pinigų išleidžiate. Vėliau, mėnesio pabaigoje, tokioje programėlėje galėsite pamatyti savo išlaidų kiekį ir pasiskirstymą. O tai yra labai svarbu žengiant prie sekančio patarimo.

Prioritetai, prioritetai ir dar kartą prioritetai

Taip pat siūlome susidėlioti savo prioritetus, kadangi nemažai pinigų žmonės išleidžia ten, kur neverta to daryti. Niekas tiesiogiai nesiskolina smulkmenoms ir nereikalingiems dalykams, bet kartais paskola gali netiesiogiai finansuoti būtent tokius pirkinius, nes būtent po jų jums pradeda trūkti lėšų.

Ką reiškia prioritetai? Kad pinigai turėtų būti leidžiami tiek tiems dalykams, kurie jums tikrai būtini. Pavyzdžiui, kavos pirkimas kiekvieną dieną iš aparatų daugelių atvejų yra malonumas, tačiau tikrai nebūtinas. Ką jau kalbėti apie žalingus įpračius ir jų tenkinimą.

Vėliau pamačius kiek pinigų yra išleidžiama, natūralu, kad verta dar kartą pagalvoti, ar tai yra ta investicija, kuri atsiperka. Dažniausiai suprantama, kad ne, tad siūlome atidžiau rinktis tai, ko reikia, įvertinti kuo daugiau galimybių, galiausiai, suprasti, kad kasdien išleidžiami pinigais smulkmenoms – laimės neatneš. Tačiau dažniausiai susitaupius didelę sumą galima nusipirkti tai, kas bus tikrai naudinga. O net jei pinigų nėra sutaupoma, tai galbūt bent jau bus išvengta skolų.

Santaupos – kad nereikėtų paskolų

Norėdami kur kas paprasčiau planuoti pinigus bei visada atsidėti pinigų sumą santaupoms – turėtumėte tai daryti kiekvieną kartą, kai tik gaunate algą. Paprasčiausiai procentaliai tam tikra algos dalis visada turėtų būti pervedama į kitą banko sąskaitą ir tai taps pinigai, kuriuos galėsite išnaudoti tais atvejais, kai jums pritrūks lėšų. Tokiu atveju greitieji kreditai jau bus nebereikalingi, nes pritrūkus pinigų, galėsite juos pasiimti iš kitos banko sąskaitos.

Tai net nereikalauja didelių pastangų, o per daug apie tai negalvodami netrukus galėsite pamatyti, kad susitaupyti reikšmingą sumą pinigų ilgai netrunka.

Nuoseklus pinigų planavimas – šviesios ateities garantas

Kuo daugiau priemonių vienu metu imsitės – tuo didesnė tikimybė kad gausite tokį rezultatą, kokio yra tikimasi. O šiuo atveju tai yra bandymas gyventi draugiškiau su savo finansais ir finansiniais įsipareigojimais ir tuo pačiu iškilus nenumatytiems atvejams – visada po ranka turėti pinigų.

Tokiu atveju galėsite atsisakyti nereikalingų ir brangiai kainuojančių greitųjų kreditų. O jei šiuo metu turite skolų ar didelių įsiskolinimų, šie patarimai padės kaip mat padengti turimus įsipareigojimus, kad ir kokie jie bebūtų. Nepamirškite, kad tik planuodami savo išlaidas ir mokėdami tinkamai valdyti savo pinigus galėsite džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu ar bent jau stabilia jo finansine puse.



Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų