Dėl euro kainų nedidino

Dėl euro kainų nedidino Dėl euro kainų nedidino

Daugiau nei 70 proc. mažų ir vidutinių verslo įmonių teigia nedidinę prekių ir paslaugų kainų dėl euro įvedimo. Kita vertus, daugiau nei pusė verslininkų tikina dėl valiutos pasikeitimo patyrę verslo išlaidų augimą.

Tokie duomenys paaiškėjo Lietuvos centrinei kredito unijai (LCKU) inicijavus tyrimą, kurio metu bendrovė „Spinter tyrimai“ birželio mėnesį apklausė 505 smulkias ir vidutines Lietuvos įmones.


„Verslininkų apklausos rezultatai patvirtino oficialius statistinius duomenis apie tai, kad bendras vartojimo kainų lygis šįmet Lietuvoje neauga. Tiesa, situacija atskiruose verslo segmentuose skiriasi. Pavyzdžiui, kainų dėl euro teigė nedidinę net 82 proc. prekybininkų ir tik 59 proc. fizinių paslaugų teikėjų. Analogiškos tendencijos fiksuojamos ir oficialioje statistikoje, kurioje atsispindi kylančios kai kurių paslaugų kainos“, – sakė Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) vyriausiasis ekonomistas prof. Vaidievutis Geralavičius.

Statistikos departamento duomenimis, per metus iki š. m. liepos mėnesio vartojimo prekių kainos sumažėjo 1,7 proc., tuo tarpu paslaugų padidėjo 3,2 procento. Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugos šiuo periodu pabrango 4,8 proc., sveikatos priežiūros paslaugos – 3,1 proc., švietimo, poilsio ir kultūros paslaugos – 1,8 procento. Tačiau didžiajai daliai prekių per metus kiek atpigus, liepos mėnesį apskaičiuota metinė infliacija buvo neigiama ir sudarė –0,5 procento.

LCKU inicijuotos smulkių ir vidutinių įmonių apklausos metu 71 proc. verslininkų teigė, jog jų parduodamų prekių ir paslaugų kainos dėl euro įvedimo nesikeitė. 18 proc. įmonių pripažino padidinusios kainas iki 5 procentų, o 6 proc. įmonių nurodė pakėlusios kainas dar daugiau – nuo 5 iki 10 procentų.

„Įdomu tai, kad beveik 60 proc. įmonių nurodė, jog dėl euro įvedimo išaugo verslo išlaidos žaliavoms, atlyginimams ir kitoms reikmėms, tačiau daugelis jų teigė šios naštos neperkėlę ant klientų pečių. Ko gero, tai susiję su tuo, jog prie padidėjusių verslo išlaidų nemažai įmonių priskyrė ir vienkartines išlaidas apskaitos ir kitų sistemų atnaujinimams“, – teigė LCKU vyriausiasis ekonomistas.

Apklausos duomenimis, 38 proc. įmonių įvedus eurą nepatyrė išlaidų augimo. Tuo tarpu 37 proc. verslininkų teigė, jog išlaidos žaliavoms, atlyginimams ir kitoms reikmėms įvedus eurą išaugo iki 5 proc., penktadalis įmonių teigė patyrusios dar didesnį išlaidų augimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų