Atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie virtualų buhalterį i.APS

Į klausimus apie naujausią VMI e. paslaugą - virtualų buhalterį (i.APS) ir kintančius gyventojų įpročius, prioritetą teikiant e. paslaugoms, atsako Vilniaus AVMI viršininkė Virginija Ginevičienė.

 Kokius didžiausius skirtumus VMI pastebite nuo tada, kai pradėjote dirbti šioje įstaigoje?

  • Sunku būtų išskirti, nes pokyčių per tuos metus įvyko ne taip jau mažai. Svarbiausias ir ryškiausias pokytis, kuris, manau, matomas ir visuomenei – ženkliai pasikeitęs VMI įvaizdis, bendravimas su klientais. VMI ilgą laiką turėjo institucijos, kurios prisibijoma reputaciją. Šiandien mes užtikrintai galime sakyti, jog esame bendraujanti ir bendradarbiaujanti institucija – nuolat rengiame susitikimus su verslo asociacijomis, vykstame į turgavietes, o mūsų nauja virtualaus buhalterio paslauga i.APS sukurta glaudžiai bendradarbiaujant su Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija, atsižvelgiant į jų pastabas programos testavimo metu.
  • Kaip Valstybinės mokesčių inspekcijos padalinio, kuriame apsilanko daugiausiai gyventojų viršininkė, galiu taip pat pastebėti ir pasidžiaugti, jog mažėja ateinančių gyventojų srautai – vis daugiau gyventojų naudojasi e. VMI paslaugomis. Lyginant su 2018 m. statistika, jau vien per pirmąjį šių metų mėnesį individualias veiklas vykdantys asmenys e. paslaugų vartojimo statistiką pagerino beveik 4 punktais (per visus 2018 m. Mano VMI paslaugomis naudojosi apie 72 proc. individualios veiklos vykdytojų. 2019 m. jau vien per sausio mėnesį, Mano VMI naudotojų veiklas vykdančių gyventojų tarpe, skaičius pakilo iki maždaug 76 proc. gyventojų. Tikimės, jog VMI plečiant e. paslaugų spektrą, elektroninių VMI paslaugų naudojimo rodikliai gerės dar spartesniu tempu ir ilgainiui gyventojai įpras visus klausimus, susijusius su mokesčiais, spręsti naudojantis e. VMI paslaugomis, neiškeliant kojos iš namų. Tam sukūrėme ir virtualaus buhalterio paslaugą – juk jei viskas persikelia į virtualią erdvę, kodėl į pagalbą nepasitelkus ir virtualaus buhalterio? Suprantame, jog paslauga palyginus nauja ir kyla įvairūs klausimai, todėl pateikiame atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus, siekdami padrąsinti tiek individualią veiklą vykdančius, tiek apie tai dar tik galvojančius gyventojus išbandyti ir naudotis i.APS virtualaus buhalterio paslauga.

Kas yra virtualus buhalteris (i.APS)?

  • Virtualus buhalteris i.APS — tai Valstybinės mokesčių inspekcijos e. paslauga, skirta gyventojams, vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą ar įsigijus verslo liudijimą. Nemokama supaprastintos buhalterinės apskaitos programa skirta palengvinti smulkiųjų verslininkų veiklos apskaitą. Nemokamas įrankis leidžia gyventojams atsisakyti popierinio Pajamų ir išlaidų žurnalo pildymo, o netrukus padės apskaičiuoti ir mokėtinus mokesčius.

Ar gyventojai, nevykdantys individualios veiklos arba dar nežinantys ar norės naudotis i.APS, gali išbandyti, kaip veikia virtualus buhalteris (i.APS)?

  • Gyventojai demonstracinės virtualaus buhalterio („i.APS DEMO“) versijos pagalba gali išbandyti, kaip veikia programa, susipažinti su jos funkcijomis ir galimybėmis – apsispręsti, ar nori naudotis i.APS paslauga, ar ne.
  • Paprasčiausias būdas išbandyti virtualaus buhalterio i.APS DEMO versiją — per e. bankininkystę. Prisijungus prie e. banko reikia pasirinkti VMI e. paslaugą —„i.APS DEMO“. Susipažinti su kuriama programa gali ne tik individualią veiklą vykdantys, bet ir ketinantys dirbti savarankiškai asmenys.

Kokie i.APS virtualaus buhalterio privalumai, lyginant su įprastu apskaitos tvarkymu? Kodėl turėčiau rinktis i.APS?

  • Gyventojams, kurie Pajamų ir išlaidų žurnalą pildys internete, VMI sistemoje, nebereikės pildyti popierinio žurnalo, rūpintis apskaitos dokumentais, jaudintis, jog „popieriai“ laikui bėgant pasimes. Be to, i.APS tvarkomų duomenų pagrindu, įvertinus iš kitų šaltinių gautą informaciją, bus apskaičiuotos gyventojo veiklos pajamos bei išlaidos ir šie duomenys bus įkelti į preliminarią deklaraciją 2020 metais, ją beliks tik pateikti. Netrukus programoje gyventojai galės matyti ir apskaičiuotas mokėtinas GPM, PVM bei „Sodros“ administruojamų mokesčių: PSD ir VSD įmokų sumas. Taigi, nebereikės ieškoti įrankio mokesčiams skaičiuoti, aiškintis, kaip jie apskaičiuojami, atlikti skaičiavimus, juos bus galima ir patogiai susimokėti — mokėjimo nurodymas bus suformuotas automatiškai, naudotojui reikės tik pasirinkti savo banką.

Kaip galima tvarkyti apskaitą: tik naudojant kompiuterius, ar galima dirbti ir su išmaniaisiais įrenginiais?

  • Apskaitą virtualiu buhalteriu (i.APS) galima tvarkyti tiek pildant duomenis kompiuteriu, tiek išmaniaisiais (mobiliaisiais) įrenginiais (planšetės, išmanieji telefonai).

Ar virtualus buhalteris (i.APS) privalomas individualią veiklą vykdantiems asmenims?

  • Apskaitos tvarkymas virtualiu buhalteriu (i.APS) smulkiajam verslui nėra privalomas. Tai yra nemokama VMI e. paslauga klientams. Gyventojai gali pasirinkti, ar naudotis i.APS paslaugomis, ar apskaitą tvarkyti popieriniuose žurnaluose. Virtualiu buhalteriu nesinaudojantys gyventojai bei nenaudojantys kasos aparato kaip ir iki šiol turi pildyti popierinį žurnalą.

Kaip gyventojai gali naudotis virtualiu buhalteriu (i.APS)?

  • Prisijungus prie VMI informacinės sistemos i.MAS — per e. bankininkystę ar su VMI priemonėmis.

Ar gyventojas gali pradėti vesti apskaitą virtualiu buhalteriu (i.APS) ne nuo metų pradžios?

  • Apskaitą vesti virtualiu buhalteriu (i.APS), VMI sistemoje, galima pradėti bet kurį metų mėnesį, tiesiog programoje reikės suvesti pajamų ir išlaidų sumas už mėnesius, kuriais apskaita buvo vedama ne i.APS.

 

Dėkojame Virginijai Ginevičienei už išsamius atsakymus į klausimus.


Reklama: mažoji bendrija buhalterija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų