NUOTRAUKOS Ukmergės kraštotyros muziejaus 1.	Meno kursai Ukmergėje, 1936 m., UkKM F 2680 NUOTRAUKOS Ukmergės kraštotyros muziejaus 1. Meno kursai Ukmergėje, 1936 m., UkKM F 2680

Tarpukario Ukmergėje gyveno ir kūrė žymus lietuvių tapytojas, fotografas Eugenijus Kulvietis.

Jo darbų parodos laikinojoje sostinėje Kaune sulaukdavo didžiulio susidomėjimo.

1925 m. „Lapkričio 22 d. Tautos teatro rūmuose, Maironio g. 3 Nr. [Kaune] dailininkas Eugenijus Kulvietis rengia savo paveikslų – iš viso 55 – parodą. Paroda tęsis iki gruodžio 1 dienos.“ („Lietuva“, 1925 m.).

„Kaune./ Dailininko E. Kulviečio paveikslų paroda turi pasisekimo. Vakar aplankė ją per du šimtu asmenų ir jau parduota keletas paveikslų.“ („Rytas“, 1925 m.)

E.Kulvietis baigė Sankt Peterburgo dailės akademijos Dailei skatinti draugijos mokyklą. Prieš jam atvykstant į Ukmergę, 1910 – 1914 m. gyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur dirbo fotografu, turėjo savo foto studiją.

Nuo 1918 m. E. Kulvietis dirbo Ukmergės valstybinėje gimnazijoje tapybos mokytoju, nuo 1920 m. vadovavo Ukmergės skautų tuntui ir aktyviai dalyvavo visuomenės gyvenime, o 1928 m. tapo Ukmergės amatų mokyklos direktoriumi.

Ukmergėje veikė paišybos ir tapybos studija, vadovaujama E. Kulviečio.

1936 m. gruodis. „Ukmergiškė paišybos ir tapybos studija šiomis dienomis neteko vieno savo aktyvaus nario L. Potrucho. Jis staiga susirgo ir, nors buvo tuojau nuvežtas į Karaliaučių daryti operacijos, mirė. Buvo dar jaunas vyras, nepersenai baigęs V. D. universitetą. Buvo gabus menininkas-mėgėjas. Studija pagerbdama jį gruodžio 18 d. dirbo visus darbus su juodai aptrauktais rėmais./ Dabar vyksiančiai žiemos pagalbos akcijai studija pagamino keliolika gražių plakatų. Studijai, kaip žinoma, vadovauja menininkas E. Kulvietis.“ („Lietuvos aidas“, 1936 m.)

Ukmergiškiai galėjo lankyti dailės kursus.

1940 m. iš Ukmergės E. Kulvietis su šeima pasitraukė į Vokietiją, kur sulaukė karo pabaigos. 1948 m. gavo leidimą išvykti į Kolumbiją.

Per savo gyvenimą menininkas sukūrė daugiau, kaip 2000 paveikslų. Daugelis jų saugomi privačiose kolekcijose įvairiose šalyse.  Jų turi įsigijusios Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės, Švedijos, Prancūzijos, Italijos atstovybės. Virtualioje elektroninio paveldo sistemoje skelbiami kai kurie suskaitmeninti E. Kulviečio darbai.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Ukmergėje 1991 m. grupė menininkų inicijavo Dailės mokyklos įsteigimą. 2010 m. ji buvo sujungta su Muzikos mokykla ir pervadinta. Dabar Ukmergėje veikia Ukmergės meno mokykla, kuri 2020 m. minėjo dešimtmetį. Šioje mokykloje veikia Dailės skyrius. Į ugdymą įsitraukia ne tik vaikai ir jaunimas, bet yra ir suaugusiųjų grupė.

Taip pat Ukmergėje gyvena ir kuria tiek profesionalūs, tiek mėgėjai menininkai.

Mieste veikia galerijos – Ukmergės kultūros centro, „Vilkamirgės“ ir kitos. Čia rengiamos aukšto lygio parodos.

Viešose erdvėse įsteigtos „Bromos“, „Skvero“ bei stiklo galerijos.

NUOTRAUKOS

Ukmergės kraštotyros muziejaus

  1. Meno kursai Ukmergėje, 1936 m., UkKM F 2680
  2. Dailininkas E. Kulvietis su meno kursų dalyviais, 1936 m., UkKM F 2679
  3. Kulvietis, paveikslas „Ukmergės parapija“. XX a. IV deš., UkKM D 4
  4. Kulvietis, paveikslas „Ukmergės piliakalnis“, XX a. 4 deš., UkKM D 15
  5. Eugenijus Kulvietis
Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų