Ruošiamės valstybės jubiliejui

Valstybės 100-mečio proga vyks daug spalvingų renginių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Valstybės 100-mečio proga vyks daug spalvingų renginių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Valstybės 100-mečiui rajone numatyta daug renginių, švenčių, susitikimų, konkursų. Taip pat ta proga bus statomi atminimo ženklai ir paminklai.

Ukmergės rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė pasakojo, kad garsiai kalbėti apie pasirengimą valstybės šimtmečiui buvo pradėta dar 2014 metais: rinkti savivaldybių pasiūlymai, valstybės lygiu dėliota programa.

Vėliau ji buvo gryninama, daug ko atsisakyta, Vyriausybės programoje palikti tik keli pagrindiniai punktai. Didžiausią dėmesį nutarta skirti Vasario 16-osios renginiams, dainų šventei ir seniūnijų konkursui. Jame bus kviečiamos dalyvauti visos šalies seniūnijos.

Galutinai išgrynintas ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo Ukmergės rajone 2018–2020 metų programos planas.

Spektaklis, koncertas, eitynės

Mūsų rajono savivaldybė yra pateikusi projektą Vasario 16-osios iškilmių finansavimui. Numatyta daug renginių, tačiau, jei projektas nesulauks finansavimo, kai kurie iš jų neįvyks. Pavyzdžiui, šventinis Rūtos Ščiogolevaitės koncertas kultūros centre.

Vis dėlto, pasak L. Gerulskienės, dauguma numatytų renginių bet kokiu atveju vyks – ar su papildomu finansavimu, ar be jo.

Vienas tokių – valstybės jubiliejaus išvakarėse planuojamas rodyti monospektaklis ,,Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, skirtas pirmajam šalies Prezidentui Antanui Smetonai.

Vasario 16-ąją, skambant visiems Ukmergės bažnyčių varpams, vyks valstybingumo eisena iki Laisvės paminklo, kur vyks iškilmingas minėjimas.

Ketinama surengti pilietiškiausios ugdymo įstaigos konkursą. Ukmergiškiai bus pakviesti dalyvauti akcijoje ,,Brangiausios spalvos tavo languose“ – pasipuošti savo langus Lietuvos vėliavos spalvomis ir tautiniais motyvais.

Numatyta audiovizualinė paroda ,,Laisvės balandžiai“.

Prie miesto erdvėse įkurdintų metalinių balandžių planuojama pritvirtinti lenteles su QR kodu. Tuomet su mobiliaisiais telefonais norintieji galės išgirsti Lietuvos laisvės dainas.

Kultūros centre bus atidaryta dokumentų paroda „100 Ukmergės krašto datų“, kurioje surinkti svarbiausi krašto įvykiai nuo 1918 iki 2018 metų, paminėti ukmergiškiai, kovoję už Lietuvos valstybingumo išsaugojimo idėją.

Valstybės jubiliejaus proga ukmergiškis Savivaldybės  Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas ketina išleisti knygą. Joje susisteminti straipsniai ir žinutės apie Ukmergę spausdinti prieškario spaudoje. Autorius pasakojo leidiniui medžiagą renkantis jau dešimtmetį. Knyga „Ukmergė tarpukario spaudoje“ turėtų pasirodyti 2019–2020 metais.

Įamžins savanorių atminimą

Kultūros almanachas „Eskizai“ šiemet bus skirtas Ukmergės krašto savanoriams. Mūsų kraštiečių, Lietuvos laisvę ginusių savanorių, pavardės bus įprasmintos atminimo lentose.

Istorikai yra surinkę sąrašą, kuriame – per 10 tūkstančių savanorių pavardžių. Šis sąrašas sisteminamas atrenkant mūsų kraštiečius. Manoma, kad kiekvienoje seniūnijoje atsiras atminimo lenta ar koplytstulpis su įrašytomis savanorių pavardėmis.

J. Zareckas sako, kad anksčiau norėta Lietuvos savanorių pavardes surašyti knygoje. Dabar jau tos minties atsisakyta. „Nors bendros knygos nebus, savo krašto žmones tikrai įamžinsime“, – sako jis.

Džiaugiasi, kad visai atsitiktinai pavyko išsiaiškinti Lietuvos laisvę ginusių Ukmergėje palaidotų žydų tautybės savanorių pavardes. Jos įskaitytos prieškario žurnale, kuriame buvo nufotografuoti senieji Ukmergės žydų kapinių antkapiai.

Šių žmonių atminimas bus įprasmintas jų pavardes įrašant stelose, kurios, planuojama, bus įmontuotos dabar žydų kapinių vietoje stovinčiame paminkle.

Žinomos septynios pavardės žydų tautybės savanorių, kurių likimas buvo vienaip ar kitaip susijęs su Ukmerge – jie čia gimę, gyvenę, žuvę ar palaidoti.

Statys paminklą

„Ukmergės žiniose“ jau rašėme ir dar apie vieną labai svarbų mūsų valstybės 100-mečiui skirtą įvykį – pastatyti paminklą mūsų kraštiečiui, pirmajam šalies Prezidentui, Antanui Smetonai. Bronzinis paminklas 2019 metais bus pastatytas jo tėviškėje Užulėnyje.

Tikimasi paminklą pastatyti iš žmonių suaukotų lėšų, o jas rinkti bus pradėta jau šiemet – antrą Kalėdų dieną kultūros centre vyksiančiame labdaros koncerte.

Lėšos teberenkamos ir memorialui pirmosios Lietuvos Respublikos ministrams atminti A. Svarinsko Didžiosios kovos apygardos partizanų parke. Memorialą planuojama pastatyti kitais metais.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo Ukmergės rajone 2018–2020 metų programos plane iš viso įrašyta net 30 punktų.

Tarp jų – Antano Smetonos gimnazijos, kurios statyba rūpinosi pats šalies Prezidentas, 100-mečio jubiliejus, kuris bus minimas kitų metų spalį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų