Spausdinti šį puslapį

Laisvės gynėjų diena – kartu su ukrainiečiais

Moksleiviai deda žvakutes prie Laisvės paminklo. Gedimino Nemunaičio nuotr. Moksleiviai deda žvakutes prie Laisvės paminklo. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Praėjo dar vieneri metai – dar didesnė laiko atkarpa, skirianti mus nuo kruvinųjų Sausio 13-osios įvykių. Laisvės gynėjų diena kasmet šalyje pažymima įvairiais renginiais. Ukmergės rajone vykusiuose sulaukta svečių iš Ukrainos.

Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčioje sausio 13-ają aukotos šv. Mišios už Laisvės gynėjus. Po jų miesto centre prie Laisvės paminklo vyko minėjimas. Jame tylos minute pagerbtos sausio 13-osios aukos, skaitytos už Lietuvos laisvę žuvusių didvyrių pavardės, skambėjo tautiška giesmė. Į susirinkusiuosius kreipėsi rajono meras Rolandas Janickas, savivaldybės vadovai, politikai, moksleiviai dėjo gėles prie paminklo, vėliau vaišinosi ant laužo virta arbata.

Kaip šiandien gyventume, jei anuomet, 1991-ųjų žiemą, įvykiai būtų pasisukę kitokia linkme?

Akivaizdus atsakymas į šį klausimą – dabartinė padėtis Ukrainoje, apie kurios skaudulius pasakojo Ukmergėje viešėję svečiai iš šios, savo laisvę tebeginančios, šalies.

Ypatingas susitikimas surengtas Ukmergės kraštotyros muziejuje. Čia vyko prisiminimų valanda „Laisvės gynėjų kaina“, kurioje dalyvavo Ukrainos antiteroristinės operacijos veteranai, pasakoję apie pastarųjų metų įvykius savo šalyje, karo baisumus, žmonių išgyvenimus, savo pačių patirtį agresoriaus nelaisvėje.

Diskusijoje atrasta daug bendro tarp Lietuvos ir Ukrainos Sausio 13-osios.

Muziejuje taip pat surengta fotografijų paroda „Gyvenimas ant nulinės ribos“. Jos autorius – Ukrainos antiteroristinės operacijos veteranas Jurijus Velička. Fortepijono koncertą parodos atidaryme surengė jo bendražygis Ihoris Mykhailyšynas.

Antiteroristinės operacijos Ukrainos Rytuose dalyvių ir karo veteranų sukurtas projektas „Gyvenimas ant nulinės ribos“ jau buvo pristatytas įvairiuose Ukrainos miestuose bei Lenkijoje. Jo fotografijų parodos buvo surengtos ir Vilniuje bei Kaune. Ukmergė – pirmasis Lietuvos miestas, kuriame jį pristatė patys jo iniciatoriai ir dalyviai.

Renginyje dalyvavo šio projekto iniciatorė, fotomenininkė, Donecko nacionalinio universiteto žurnalistikos fakulteto dėstytoja Ina Jermakova, fotografijų parodos autorius, Ukrainos karinių pajėgų atskiro 46-ojo specialiosios paskirties bataliono ,,Donbasas-Ukraina“ karys Jurijus Velička, jo bendražygiai, šaulių ir granatsvaidžių ginklų instruktorius Ihoris Mykhailyšynas, Oleksandras Sarabunas bei Bohdanas Kyryčenka. Atvyko ir Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis, Ukmergės rajono vadovai bei gausus būrys ukmergiškių.

Svečių teigimu, „Gyvenimas ant nulinės ribos“ suteikia galimybę Ukrainos kariams, dalyvavusiems kariniuose veiksmuose, pasireikšti per meną ir perduoti emocijas, kurias žmogus patiria „ant nulio“. Projekto dalyviai yra išimtinai kariai, tačiau daug paramos ir palaikymo sulaukiama iš žurnalistų, rašytojų, muzikantų, karo kapelionų ir daugybės kitų.

Fotografijų paroda muziejuje bus eksponuojama iki sausio 20 dienos.

Laisvės gynėjų dienai skirti renginiai bei akcijos vyko ir mūsų rajono miesteliuose.

Šv. Mišios už Laisvės gynėjus aukotos miestelių bažnyčiose. Minėjimai, parodos surengtos Vepriuose, Šešuoliuose, Liaušiuose, Sližiuose, Želvoje, Valuose, Siesikuose, Taujėnuose.

Akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ žvakutės penktadienio rytą nušvito ir Vlado Šlaito viešosios bibliotekos languose. Vėliau prie kieme užkurto laužo vyko susiėjimas „Sušilkime prie laisvės liepsnos“. Čia vaikai neužmirštuolėmis papuošė pievą ir pagamino neįprastą spalvotą užrašą „Mylim Lietuvą“.

Sužibo žvakelės ir Laičių pradinio ugdymo skyriuje bei kaimo bibliotekoje. Stadione mokyklos darbuotojas Jonas Čyvas užkūrė laužą, šeimininkės Vida Varnaitė ir Irena Buteikienė išvirė arbatos, o bibliotekininkė Vanda Vinckienė atnešė savo keptą pyragą.

„Bibliotekoje mokytojos prisegė visiems po neužmirštuolės žiedą. Žiūrėjome dokumentinius filmukus, dar kartą prisiminėme Sausio13-osios įvykius, tą naktį kritusių Laisvės gynėjų vardus“, – apie šį renginį pasakojo  bibliotekininkė V. Vinckienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)