Per miestą žygiavusios eisenos dalyviai nešė didžiulę Trispalvę. Gedimino Nemunaičio nuotr. Per miestą žygiavusios eisenos dalyviai nešė didžiulę Trispalvę. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Iškilminga eisena, plazdančios Trispalvės, konferencijos, koncertai, bėgimas ir nušvitęs Ukmergės piliakalnis – taip mūsų miestas paminėjo Lietuvos šimtmetį.

Miesto centre, prie Laisvės paminklo, pirmieji šventinę dieną rinkosi sporto aistruoliai – šiaurietiško ėjimo žygio iki Pabaisko dalyviai. Taip pat surengtas tradicinis, kiekvienais metais vykstantis, 11,6 kilometro bėgimas Pabaiskas–Ukmergė, į kurį susirinko sportininkai iš visos Lietuvos. Prie Laisvės paminklo sportininkai buvo pagerbti ir apdovanoti.

Kol sportininkai bėgo už Lietuvą, visoje šalyje, taip pat ir Ukmergėje, skambėjo bažnyčių varpai. Maldos namai dalyvavo varpų sąšaukoje „Gloria Lietuvai“.

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje aukotos šv. Mišios, po kurių susirinkusieji Valstybingumo eisenoje žygiavo iki miesto širdies – Laisvės paminklo.

Kai visi susirinko prie paminklo, buvo pakelta valstybės vėliava, padėtos gėlės, skambėjo sveikinimai, griaudėjo patrankos šūviai bei išskleista didžiulė Trispalvė – net 100 kvadratinių metrų vėliava.

Po šių iškilmių ukmergiškiams buvo pasiūlyta įvairių pramogų.

Norintieji dalyvavo renginyje „Ukmergės balandžių skulptūros kviečia švęsti Laisvę su daina“. Tai naujas maršrutas mūsų senamiesčiu aplankant čia pastatytas balandžių skulptūras. Kol kas jų – aštuonios, bet ateityje bus daugiau, taigi maršrutas ilgės.

Maršruto dalyviai į mobilųjį telefoną atsisiuntę specialią programėlę prie kiekvienos balandžio skulptūros galėjo išgirsti vis kitą lietuvišką laisvės dainą.

Kultūros centre vyko edukacinis užsiėmimas „Etno ženklai audinyje“, supažindinantis su baltų simboliais, taip pat pristatyta dokumentų paroda „100 Ukmergės krašto datų“. Norintieji fotografavosi prie Nepriklausomybės Akto nuotraukos.

Užugiryje, Prezidento Antano Smetonos tėviškėje, buvo padėtos gėlės, atvežtos iš prezidentūros Vilniuje. Bažnyčioje aukotos šv. Mišios. Prezidento dvare vyko koncertas ir konferencija.

Viešbučio „Big Stone“ kolektyvas kvietė į „Šimtmečio patiekalo“ pristatymą ir degustaciją. Restorano lankytojai galėjo paragauti paruošto balandžio bei vaišinosi tortu. Tiesa, čia tilpo ne visi, o tik iš anksto užsiregistravę.

Vakaro kulminacija tapo apšviestas Ukmergės piliakalnis, prie kurio skambėjo jaunimo dainos.

Kultūros centre rodyta kraštiečio A. Juzėno kino filmo „Pelėdų kalnas“ premjera bei surengtas iškilmingas koncertas.

Daug prasmingų akcijų, renginių, koncertų vyko visuose šalies,  taip pat ir mūsų rajono kaimuose ir miesteliuose.

Šventės išvakarėse Ukmergėje kraštotyros muziejuje surengta konferencija ir paroda „Krašto šimtmečio istorija audinių raštuose, fotografijose ir architektūroje“, o kultūros centre – monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, skirtas Prezidentui Antanui Smetonai. Spektaklio metu surinktos lėšos skirtos Prezidento paminklui, kuris bus pastatytas jo gimtinėje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų