Paminėjo Lietuvos ir Izraelio atkūrimo sukaktis

Atidengtas paminklas. Atidengtas paminklas.

Gegužės 8-ąją Ukmergės rajono žydų bendruomenė savo renginiais Ukmergėje paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį ir Izraelio valstybės atkūrimo 70-metį.

Vilniaus gatvėje esančiose senosiose žydų kapinėse buvo atidengtas paminklas kariams savanoriams, paaukojusiems savo gyvybę už atgimstančią Lietuvos valstybę, o Ukmergės kraštotyros muziejuje atidaryta paroda „Žydų kalbos“ bei pristatytas Antano Smetonos gimnazijos moksleivių parengtas pranešimas apie žydų kultūros istoriją ir paveldą.

Renginiuose dalyvavo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon, JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas Howard Solomon, Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, Ukmergės rajono žydų bendruomenės ir Žydų kultūros paveldo kelio pirmininkas Artūras Taicas, Dukstynos pagrindinės mokyklos Tolerancijos ugdymo centro ir Antano Smetonos gimnazijos moksleiviai, mokytojai.

„Šiandien, Europai švenčiant pergalės prieš nacius dieną, pagerbkime Lietuvos didvyrius, kurie būdami vos 16–18 metų amžiaus ir matydami iškilusią grėsmę Tėvynei, stojo į kovą bei padėjo savo galvas už jos laisvę.

Tai – tarp Lietuvos tarpukario savanorių buvę žydai: Icikas Ben Jehuda, Icikas Beselis, Ruvinas Būnas ir Izraelis Popovskis. Esame dėkingi jiems ir visiems, kas kovojo už Lietuvos valstybę, už tai, ką turime šiandien.

Esame senosiose žydų kapinėse, kurioms, įvairių šaltinių tvirtinimu, yra ne mažiau kaip 300–400 metų. Ukmergė buvo vienas iš miestų, kuriame pirmiausia įsikūrė Lietuvos žydai. Žydai beveik kelis amžius buvo gausiausia tautinė bendrija Ukmergėje, galima teigti – dominuojanti“, – kalbėjo negausios – apie 20 narių vienijančios – Ukmergės rajono žydų bendruomenės pirmininkas A.Taicas.

JAV ambasadorės Lietuvoje pavaduotojas H. Solomon pasidžiaugė, kad Ukmergės rajono žydų bendruomenė kartu su Ukmergės rajono savivaldybe taip aktyviai bando išsaugoti žydų tautos istorinį paveldą.

Skaudžią savo tautiečių istoriją prisiminęs Izraelio ambasadorius A. Maimon pabrėžė, jog žydai gyveno Lietuvoje ir dirbo Lietuvai. Nemažai iš jų kovojo už jos nepriklausomybę. 

Atidengus paminklą visi renginio dalyviai susirinko į Ukmergės kraštotyros muziejų. Antano Smetonos gimnazijos istorijos mokytojos Daivos Sinkevičienės vadovaujami gimnazistai Toma Troškaitė, Vaiva Stankevičiūtė, Gintarė Perednytė ir Žilvinas Žitkauskas įtaigiai ir įdomiai papasakojo apie žydų tautos išskirtinumą, jų kultūros istoriją, paveldą, apie jų gyvenimą ir veiklą Ukmergėje.

Vėliau visi apžiūrėjo parodą „Žydų kalbos“.

Keli įdomesni faktai iš Ukmergės žydų bendruomenės istorijos

– 1812 metais prancūzams užėmus Ukmergę, buvo atliktas miesto namų ir gyventojų vyrų nuo 18 iki 50 metų surašymas, norint teisingai paskirstyti mokesčius. Šio surašymo duomenimis, iš mieste buvusių 239 namų 164 priklausė žydams. Kadangi buvo surašomos ir namų savininkų profesijos, tai tuo metu tarp Ukmergės žydų daugiausiai buvo prekybininkų – 24, 10 siuvėjų, po 5 batsiuvius ir vežėjus.

– 1842 metais Ukmergėje buvo surašyti 5096 gyventojai, iš jų – 3495 žydai. Mieste gyveno 507 prekybininkai (490 iš jų – žydai), 145 valstiečiai, 21 dvasininkas, 135 bajorai.

– Didžiausias Ukmergėje gyvenusių žydų skaičius užfiksuotas 1891 metais. Iš daugiau nei 16 tūkstančių miesto gyventojų beveik 11 tūkstančių sudarė žydai.

– 1935 metais žydai Ukmergėje valdė 6 kailių–odos raugyklas, 3 lentpjūves, po 2 malūnus, plytines, vinių, lovų audinių bei namų apyvokos daiktų fabrikus, po vieną – odos, porceliano, krosnių panelių, kartoninių dėžių, gėrimų fabriką.

– 1940–1941 metais Ukmergėje buvo nacionalizuoti 193 įvairūs objektai, apie 95 iš jų priklausė žydams.

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės atstovė spaudai

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # ziliute88edita 2018-05-24 21:52
Kredita i financiranja za svoje projekte u kratkom vremenskom razdoblju ()

One koji trebaju ponuditi kredite svim iskrenim ljudima i iskrenim. Da ceš kredita od 5000 eura do 350.000 eura ili cak i više znajuci da smo moj kamatna stopa izmedu pojedinaca je vrlo tocna, to varira od 3% godišnje bez obzira na iznos zatražio, rok otplate je od 1 do 20 godina, naravno prema iznosu posudio.
Kontakt mene za kredit financijske potrebe, ja sam na raspolaganju.
Osjet slobodan to elektronicka pošta mene za više informacija ako trebate Internet elektronicka pošta:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų