Ukmergiškių pamėgtas paupys virto pirčių miesteliu

Aplinkui viskas garavo ne tik per šventę, bet ir pasiruošimo jai metu. Autorės nuotr. Aplinkui viskas garavo ne tik per šventę, bet ir pasiruošimo jai metu. Autorės nuotr.

Šeštadienį Ukmergė tapo pačia karščiausia vieta visoje šalyje. Čia surengtoje „Pirties dienoje“, kurioje sulaukta Lietuvos ir užsienio pirtininkų, garo duota su kaupu.

Lietuvos pirties bičiulių draugijos renginys, kurį jie patys vadina per šalį keliaujančia edukacine švente, į Ukmergę atvežtas pirmą kartą. Jis surengtas miesto paplūdimyje prie Šventosios upės.

Dar gerokai iki šventės organizatoriai žadėjo, kad mūsų mieste įsikurs net keliolika įvairių pirčių, o ukmergiškius ir jų svečius į sveiko garo procedūras kvies iš visos Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos suvažiavę patyrę pirtininkai. Ir jie tikrai nemelavo: galimybių išmėginti gausybę pirties malonumų, masažų, procedūrų galėjo rasti kiekvienas norintis.

Ukmergėje įvykusi „Pirties diena“ – devintasis toks renginys. Jis, anot organizatorių, nebeįsivaizduojamas be „Šimtaviete“ vadinamos pirties, kuri, jų teigimu, sumontuojama tik kartą per metus ir tampa didžiausiu šventės traukos objektu. Iš tiesų – dalyvių eilės prie jos buvo didžiulės. Tuo labiau kad čia buvo siūloma įvairių nemokamų „sveiko garo“ programų, ir lankytojai galėjo įvertinti skirtingų šalies regionų pirtininkų sugebėjimus.

Paplūdimyje sustatytose skirtingose mobiliosiose pirtyse jų šeimininkai kvietė pasikaitinti, pasivanoti, pasimokyti vadinamųjų geros pirties principų ir pasisemti sveikatos bei sudalyvauti ritualuose. Renginio svečiai galėjo palyginti lietuviškos, latviškos ir baltarusiškos pirčių subtilybes, paįvairintas autorinėmis improvizacijomis.

Nuo 2009 m. Lietuvoje organizuojama „Pirties diena“ – visiškai „blaivi“ šventė, kurioje neprekiaujama svaigiaisiais gėrimais. Lankytojai vaišinami ypatingais pirties kokteiliais ir čia pat verdama žolelių arbata.

Taip pat užsimota šios šventės metu pasiekti Lietuvos rekordą – „Daugiausia skirtingų vantų“. Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga vantų rišėjas ir pirtininkas alytiškis Renatas Žvaliauskas surišo 100 skirtingų vantų, naudodamas daugiau nei 60 Lietuvoje surinktų augalų. Toks rekordas fiksuotas pirmą kartą, laukiama oficialaus patvirtinimo.

Pristatyta pirties drabužių kūrėjos Mildos Kregždės kolekcija „Žydinti giria“. Šimtmečiui skirtą kolekciją sudaro gamtos vaizdais ir šūkiais, skatinančiais didžiuotis savo šalimi, išmargintos lininės skraistės, įvairių modelių pirties chalatai, moteriškos suknelės ir vyriškos apjuostės. Šių apdarų, kaip ir spalvingiausių pirties kepurių, masažams ir procedūroms skirtų priemonių, natūralių muilų, aliejų, čia pat buvo galima ir įsigyti.

Neįprastą šventę į Ukmergę atvežusius pirties bičiulius ir dalyvius sveikinęs rajono meras Rolandas Janickas šmaikštavo: Ukmergė nuo šiol bus ypač švari.

Renginio organizatoriai už galimybę visiems susitikti mūsų mieste dėkojo rajono savivaldybei ir Ukmergės kultūros centrui, kurio saviveiklininkai – folkloro ansambliai, kapelos, instrumentininkų kolektyvai, šokėjai – nė minutei smagiai nedavė atsikvėpti net ir po karščiausių pirtelės malonumų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų