Galvosūkis kiaulių augintojams – ieškoti ar ne alternatyvų

Prie Ukmergės priartėjęs kiaulių maras rajono ribų dar neperkirto, tačiau kiekvienas kaimyniniame rajone registruotas atvejis – didėjanti rizika ir mūsų rajono augintojams.

 Maisto ir veterinarijos specialistai ragina kiaulių augintojus griežtai laikytis saugos priemonių.

 Neseniai dar vienas afrikinio kiaulių maro atvejis buvo užregistruotas kaimyniniame Jonavos rajone.

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Ričardas Gleiznys sako, kad visą jų veiklą, susijusią su afrikiniu kiaulių maru ir šios ligos pasireiškimo atvejais, koordinuoja Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos bei Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriai.

Ukmergėje esančios Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai įpareigoti atlikti stebėseną ir imti mėginius, kuriuos pristato privatūs veterinarijos gydytojai, rajono kiaulių augintojai bei medžiotojai.

Iš viso šiais metais Lietuvoje paimta 5761 šernų ir 12956 kiaulių mėginių. Ukmergėje kiaulių mėginių paimta 417, šernų patikrinta 90.

85 šernus maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai patikrino atrankos būdu medžiotojams pristatant sumedžiotus šernus. Rajone nuo metų pradžios rasti 5 kritę šie gyvūnai, juos patikrinus afrikinio kiaulių maro užkrato nenustatyta.

Viršininkas ragina ūkininkus, kiaules namų ūkiuose laikančius žmones jas deklaruoti. Tai galima padaryti Ukmergės valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, seniūnijose. Taip pat tai atlieka ir privačia praktika užsiimantys veterinarijos gydytojai.

Deklaruoti būtina kiekvieno ketvirčio pirmąjį mėnesį. Pasak R. Gleiznio, kuo dažniau tai bus atliekama, tuo tikslesnius duomenis turės tarnyba. Gyventojai turėtų būti suinteresuoti ir materialiai – mat nesilaikant biologinės saugos reikalavimų, nedeklaravus kiaulių, ištikus epidemijai ir gyvuliams kritus, negaus valstybinės paramos.

Šiuo metu, deklaracijos duomenimis, rajone 257 kiaulių augintojai laiko 3104 kiaules. Pasak viršininko, šis skaičius, palyginti su kitais šalies rajonais, yra nemažas, kadangi mūsų rajone labai daug smulkių kiaulių augintojų.

Taisyklės galioja visiems

Kokių saugos priemonių neturėtų pamiršti kiaulių augintojai – ne tik stambesni ūkininkai, bet ir laikantys tvartelyje po vieną ar dvi kiaulaites?

R. Gleiznys sako, kad nustatytų taisyklių turi laikytis visi, nepriklausomai nuo gyvulių kiekio.

„Svarbu, kad žmonės laikytųsi biosaugos priemonių, į darbo vietą eitų tik su specialiais darbo drabužiais, įsirengtų dezinfekcinius barjerus, neleistų fermoje ar tvarte lankytis pašaliniams asmenims. Kiaulių negalima laikyti lauke, jų laikymo vieta turi būti aptverta. Negalima kiaulių šėrimui naudoti maisto atliekų, termiškai neapdoroto pašaro“, – aiškino pašnekovas.

R. Gleiznys teigia, kad šios ligos protrūkis nenuspėjamas, tačiau tas faktas, kad ji nuo sienos su Baltarusija priartėjo iki Vidurio Lietuvos, verčia sunerimti. Jis sako, kad kiaulių augintojams vertėtų netgi pagalvoti apie alternatyvias gyvulininkystės rūšis ir atsisakyti kiaulių.

Anot jo, afrikinis kiaulių maras neatsirado per keletą savaičių ar mėnesių – iki mūsų nuo Afrikos žemyno ėjo dešimtmečiais. Net ėmusis visų realių priemonių jam užkirsti, per trumpą laiką užkrato nesunaikinsime.

Ūkininkai nerimauja

Pivonijos seniūnijoje, Laičių kaime ūkininkaujanti Genė Kulikauskienė sako, kad kiaulių augintojams atėjo tikrai sunkūs laikai.

Ūkininkė prisipažįsta nerimaujanti dėl ateities. „Kiaulės – mūsų duona“, – teigia ji.

„Tvartams, kuriuose laikomos kiaulės, kitoms patalpoms taikomi išskirtiniai reikalavimai. Jei neatitinki tų reikalavimų, neleidžia skersti gyvulių, realizuoti mėsos“, – sako ji.

Šiuo metu ūkininkė baigia įsirengti reikalavimus atitinkančias priemones, tačiau, pasak jos, tam reikia nemenkų investicijų ir užtrunkama laiko.

Pavyzdžiui, kad ir reikalavimas įsirengti dušus šalia kiaulių laikymo vietos neįgyvendinamas per kelias dienas. Ūkininkės tvartuose šiuo metu yra 68 kiaulės. Gyvulius ji yra deklaravusi.

Ji sako, kad atsisakyti kiaulių auginimo būtų sudėtinga – į šią gyvulininkystės šaką jau įdėta nemažai investicijų.

Vidiškių seniūnijoje, Baublių kaime esančiame Čepelių ūkyje – per 2000 kiaulių. Ūkininkas Donatas Čepelė sako, kad maisto ir veterinarijos specialistų reikalavimai griežtėja, tačiau mano, jog juos išpildyti įmanoma.

„Nereikalauja kažkokią naujovę įdiegti per vieną ar dvi dienas. Yra duodami terminai“, – sako pašnekovas.

Jis sako, kad tenka verstis per galvą įgyvendinant visas saugos priemones. Tačiau kitos išeities ūkininkas nemato, nes priešingu atveju lauktų labai skausmingi rezultatai.

Apie alternatyvinį ūkį jis sako negalvojantis – per daug investicijų padaryta į kiaulininkystę, ūkis kurtas dešimtmečiais.

„Dėl to patys kiaulių augintojai turi stengtis, kad tik maras neišplistų, ir priimti šiuos reikalavimus kaip būtinybę“, – svarsto ūkininkas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų