Baigiasi miškasodžio darbai

Pavasaris – miško sodinimo metas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pavasaris – miško sodinimo metas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės miškų urėdijos plotuose šį pavasarį pasodinta milijonas sodmenų. Beveik visose urėdijos girininkijose miškasodžio darbai jau eina į pabaigą.

Ukmergės miškų urėdijos miško želdinimo inžinierė Asta Strazdienė pasakojo, kad medeliais šiemet apsodinta 370 hektarų. Iš jų 20 ha – naujų plotų, 350 ha – atkurtų kirtaviečių.

Iš milijono sodmenų didžioji dalis – daugiau nei pusė – pasodinta eglaičių, 140 tūkst. – ąžuoliukų, maždaug tiek pat – juodalksnių, kiek mažiau – pušaičių, beržiukų. Mažiausias, simbolinis kiekis, pasodinta klevelių.

Pasak A. Strazdienės, nors šis pavasaris buvo kaip niekad šaltas, miško sodinimas dėl to nei sustojo, nei susitrukdė. Tiesiog darbininkams darbas buvo ne toks malonus, nei įprastai – teko dirbti ir šaltyje, ir snyguriuojant.

Didžioji dauguma pasodintų medelių iš sėklų buvo užauginti urėdijos medelyne. Pirkti prireikė labai mažą dalį medelių. Išimtinai visi pirktiniai – ąžuoliukų sodinukai.

Miško želdinimo inžinierė pasakojo, kad daugiausia sodinti vienerių ar dvejų metų sodinukai arba metiniai nepikuoti sėjinukai.

Ukmergėje yra 12 girininkijų. Iš jų dauguma jau baigė sodinimo darbus. Tačiau miškas tebesodinamas Balelių, Krikštėnų, Želvos girininkijose.

Miškininkai džiaugiasi, kad medelius sodina ne tik už atlygį dirbantys samdyti darbininkai, bet ir talkininkai. A. Strazdienė pasakojo, kad balandžio pradžioje rengtoje tradicinėje miškasodžio šventėje dalyvavo įmonių, švietimo įstaigų kolektyvai, bendruomenės, moksleiviai. Kiti rinkosi sau patogias talkos dienas. Darbo užteko visiems norintiems pajusti miško sodinimo, bendruomeniškumo jausmą, pabūti su gamta ar tiesiog prasmingai leisti laiką su bendraminčiais.

Miško želdinimo inžinierė pasakojo, kad miškininkai privalo atkurti visus išpjautus miškų plotus. Tai privalu padaryti per trejus metus nuo kirtimo.

Kai kuriose biržėse medeliai sodinami jau po metų. Vieni ar dveji metai eglynuose neretai pradelsiami norint apsaugoti eglių sodinukus nuo medžių kenkėjų straubliukų.

Urėdijai priklauso ir nemažai suprojektuotų naujų miškų. Šiemet medeliais apsodinta 20 hektarų naujo miško.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų