Paskelbta ekstremali situacija

Antradienį Ukmergės rajono savivaldybėje vyko Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame nutarta skelbti rajone ekstremalią situaciją. To priežastis – dėl lietaus žuvęs ūkininkų derlius.

Gavus rajono žemdirbių asociacijos pirmininko Algirdo Valaišos raštą dėl sudėtingos situacijos žemės ūkio sektoriuje, prieš savaitę buvo skubiai sušauktas savivaldybės tarybos Kaimo ir aplinkosaugos komiteto posėdis.

Jame ir nutarta rekomenduoti ekstremalių situacijų komisijai įvertinti meteorologines sąlygas bei dėl jų ukmergiškių patirtą būtiniausių gyvenimo ar veiklos sąlygų sutrikdymo mastą bei priimti sprendimus.

Gautoje Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pažymoje matyti, kad nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 20 d. Ukmergės rajone iškrito 371,5 mm kritulių. Tai – 90 proc. daugiau lyginant su norma. Nuo rugsėjo 5 d. iki 20 d. nustatytas itin didelis drėgmės perteklius, liepos ir rugpjūčio mėnesiais dirvožemiai 20 cm gylyje buvo šlapi, o rugsėjo 1-20 d. – labai šlapi.

Į rajono seniūnijas jau kreipėsi 675 ūkininkai, dėl sutrikdytų veiklos sąlygų. Šios savaitės pradžioje mūsų rajono laukuose dar buvo nenuimta 30 proc. miežių, 25 proc. kviečių, 45 proc. avižų, per 30 proc. kvietrugių. Laukuose liko pusę žirnių ir beveik visas pupų derlius. Bulvių buvo nuimta vos trečdalis derliaus.

Rajono savivaldybės administracija praėjusią savaitę gavo ir VĮ Ukmergės miškų urėdija raštą, kuriame rašoma apie sutrikdytą ūkinę veiklą.

Už pasiūlymą skelbti ekstremalią situaciją Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje komisijos nariai balsavo vienbalsiai.

Manoma, kad ūkininkams šis sprendimas taps argumentu derantis su derliaus supirkėjais, augalų apsaugos, tręšimo priemonių tiekėjais, kad sutartinių įsipareigojimų vykdymas bus atidėtas.

Šį penktadienį Ukmergės rajono laukuose turėtų apsilankyti mūsų šalies premjeras Saulius Skvernelis ir žemės ūkio ministerijos atstovai.

Vyriausybė pirmadienį apsispręs, ar skelbti ekstremalią padėtį visoje šalyje – taip būtų lengviau panaudoti valstybės rezervo likučius kompensacijoms.

Ukmergės rajonas tapo aštuntu Lietuvoje, kuriame paskelbta ekstremali padėtis. Apie tai jau yra paskelbusios Panevėžio, Šilutės, Rokiškio, Kupiškio, Kretingos, Jonavos ir Pasvalio savivaldybės.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų