Ukmergės rajone bus sustatyta 150 žalių kryžių

Ukmergės rajone palei pagrindinius rajono kelius nuo šio savaitgalio bus statomi žali kryžiai.

Tai – visoje Lietuvoje vykstanti žemdirbių protesto akcija. Žalių kryžių pakelėse žadama pastatyti tūkstančius.

Lietuvos ūkininkai protestuoja prieš numatomus didesnius mokesčius ir žemdirbius slegiančias problemas.

Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos pirmininkas Algirdas Valaiša sako, kad Ukmergės ūkininkai prisijungia prie visos šalies žemdirbių protesto.

Asociacija centralizuotai užsakė 150 žalių kryžių, tam specialiai surinkta lėšų suma. Kryžiai, pasak A. Valaišos, bus pastatyti palei autostradą ir pagrindinius mūsų rajono kelius – matomiausiose vietose, kad atkreiptų visuomenės dėmesį.

Savo žemėse ir savo iniciatyva kryžius statys ūkininkai.

A.Valaiša pažymi, kad mūsų rajono žemdirbiams pastarieji metai ypač sudėtingi. Dauguma rajono žemių yra nederlingos, tačiau iš nederlingų žemių žemėlapio jos buvo išbrauktos – papildomos išmokos už ūkininkavimą

nenašiose žemėse nebepriklauso.

Didžiulės žalos pridarė ir pastarųjų metų nepalankios meteorologinės sąlygos.

Šalies žemdirbių protesto akcijos organizacinis štabas yra sudėliojęs šios akcijos planą ir preliminarias datas. Nuspręsta, kad žemdirbių akcija vyktų etapais. Pirmas etapas – „Žalieji kryžiai“.

Pirmieji šio tylaus žemdirbių protesto prieš nebepakeliamas sąlygas žemės ūkiui ženklai jau atsirado Kėdainių, Kauno rajonuose, prie didžiųjų automagistralių.

Pasak akcijos iniciatorių, tai žinutė, nešama visuomenei ir politikams, kad žemės ūkis tampa nebepakeliama našta, simbolizuojant sunaikintą kaimą ir naikinamą žemės ūkį.

Skelbiama, kad antras akcijos etapas pavadintas „Traktoriai“. Tai taiki akcija rajonuose lapkričio 25–26 dienomis. Svarbi sąlyga – šios akcijos metu netrukdyti visuomenei – patraukti dėmesį, bet neblokuoti kelių.

A.Valaiša informavo, kad mūsų rajono ūkininkų protesto akcija lapkričio 26 d. vyks Ukmergėje, Klaipėdos gatvėje, esančiame gyvulių turguje.

Jeigu į žemdirbių akcijas nebus sulaukta valdžios dėmesio, tuomet gruodžio mėnesį vyks trečias etapas – masinis žemdirbių protestas Vilniuje.

Didžiausias ūkininkų nepasitenkinimas kilo išgirdus apie žadamus naujus mokesčius. Norima 45 proc. padidinti žemės ūkyje naudojamo gazolio akcizo tarifą nuo 56 eurų už 1 000 litrų iki 81 euro. Prezidentūra šį tarifą siūlo padidinti net 2,6 karto iki 146 eurų.

Ketinama sumažinti žymėtojo dyzelino normas, daugiau surinkti dirbamos žemės mokesčių – padidinti žemės ūkio paskirties žemės vertei taikomą koeficientą.

Kitų metų šalies biudžetą žemdirbiai vadina drastišku jų atžvilgiu, nes žemės ūkio sektoriui numatomos lėšos traukiasi, bendras finansavimas žemės ūkio sričiai nuolat mažėja.

Žemės ūkio ministras Andrius Palionis ir kai kurie Seimo komitetai pasisako už tai, kad mokestinė našta žemdirbiams nedidėtų tiek daug, kaip yra numačiusi Vyriausybė kitų metų biudžete. Galutinį sprendimą priims Seimas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų