Kraštiečių atminimui – memorialinės lentos

Memorialines lentas ant buvusios sinagogos sienos atidengė Izraelio ambasadorius Amir Maimon ir Ukmergės meras Rolandas Janickas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Memorialines lentas ant buvusios sinagogos sienos atidengė Izraelio ambasadorius Amir Maimon ir Ukmergės meras Rolandas Janickas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergėje pagerbti du šiame krašte prieškariu gyvenę ir dirbę šalyje garsūs žydų tautybės asmenys Chackelis Lemchenas ir Solomonas Levitas. Jų atminimui atidengtos memorialinės lentos. Iškilmėse dalyvavo Izraelio valstybės ambasadorius Amir Maimon.

Chackelis Lemchenas – filologas, leksikografas, lietuvių kalbos normintojas. Gimė Papilėje, Šiaulių apskrityje, 1904 m. balandžio 21 d. 1915 m. šeima buvo ištremta iš Lietuvos ir atsidūrė Rusijos gilumoje – Penzoje. Ten Chackelis Lemchenas pradėjo mokytis rusų kalbos. 1921 m. grįžusi į Lietuvą Lemchenų šeima apsigyveno Žagarėje, kur Chackelis susidomėjo lietuvių kalba, puikiai ją išmoko, įstojo į Kauno universiteto Humanitarinių mokslų fakultetą. Ypač susidomėjo bendruoju lietuvių kalbos kursu, kurį dėstė lietuvių kalbos normintojas prof. Jonas Jablonskis. Talentingą studentą jis pasikvietė dirbti savo sekretoriumi.

Nuo 1924 m. pradeda mokytojauti Ukmergės žydų realinėje gimnazijoje, Kauno, Šiaulių žydų gimnazijose, dėsto lietuvių, vėliau ir jidiš kalbas.

Mirė Vilniuje 2001 m. eidamas 97-uosius metus.

Solomonas Levitas – mokslininkas-biologas, medicinos-genetikos instituto Maskvoje įkūrėjas, vienas iš buvusios TSRS medicininės genetikos pradininkų. Gimė Ukmergėje 1894 metais nepasiturinčioje šeimoje. Baigė Ukmergės miesto pradinę mokyklą ir vyrų gimnaziją. 1915 m. vokiečiams užpuolus Lietuvą, persikėlė į Petrogradą studijuoti teisės, tačiau po metų įstojo į valstybinį Maskvos medicinos universitetą. Pašaukiamas į Raudonąją armiją kaip medikas, tačiau susirgęs šiltine demobilizuojasi atgal ir grįžęs tęsia medicinos studijas. 1921 m. baigia Maskvos valstybinį medicinos universitetą. Iš pradžių dirba stažuotoju, vėliau paskiriamas docentu. Vadovauja M. Gorkio medicinos genetikos institutui.

Didžiausią dėmesį klinikinių tyrimų srityje skyrė žmogaus chromosomų studijoms, patologijoms, kraujo ligoms, organizavo dvynių klinikinius genetinius tyrimus, parašė mokslinių straipsnių medicinos srityje. Nužudytas 1938 metais NKVD didžiojo teroro metu.

Nuo šiol apie šių ukmergiškių nuopelnus skelbs ant dabartinio Ukmergės sporto centro – buvusios Ukmergės didžiosios sinagogos pastato – pritvirtintos atminimo lentos.

Iš viso čia pritvirtintos keturios žydų atminimui skirtos lentos. Planuojama, kad jų ateityje bus daugiau.

Tiesa, pats pastato fasadas, ant kurio pakabintos pagarbą reiškiančios lentos, šiuo metu atrodo apgailėtinai – siena aptrupėjusi, suskeldėjusi, užtepliota cementu.

Savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjo pavaduotojo Juliaus Zarecko teigimu, prieš penkerius metus patvirtinta Ukmergės rajono istorinio ir kultūrinio paveldo objektų, žymių kraštiečių atminimo įamžinimo programa 2011–2020 m. Joje – ir dabar pagerbti kraštiečiai, ir dar daug mūsų kraštą garsinusių, bet niekaip dar neįamžintų asmenybių ir datų.

Memorialines lentas atidengti buvo pakviestas renginio svečias – Izraelio valstybės ambasadorius Amir Maimon ir rajono meras Rolandas Janickas.

Nors matėsi, kad merui nebuvo labai jauku, kad lenta pritvirtinta prie sutrūkinėjusios, apglaistytos sienos, visi apsimetė to nepastebėję...

Kreipdamasis į susirinkusiuosius Izraelio ambasadorius pažymėjo, kad istorija pirmiausiai – ne datos ir vietos, o žmonės. Labai svarbu prisiminti žmones, kurie garsino mūsų kraštą.

Svečias ragino nekoncentruoti memorialinių lentų vienoje sienoje, o paieškoti kitų vietų. Tegul turistai pasivaikšto po Ukmergę ir jas suranda.

Tą pačią dieną Ukmergės kraštotyros muziejuje atidaryta Izraelio ambasadoriaus inicijuota nuotraukų paroda „Popiežiaus Pranciškaus viešnagė Izraelyje“.

2014 m. gegužę įvyko pirmasis popiežiaus Pranciškaus ir ketvirtasis popiežiaus apsilankymas Šventojoje Žemėje, jis sutapo su 50-osiomis istorinėmis popiežiaus Pauliaus VI apsilankymo Izraelyje metinėmis.

Visą viešnagę ir susitikimus atspindi per 20 parodos nuotraukų.

Izraelio ambasados atstovė spaudai Liana Jagniatinskytė pasakojo, kad ši paroda keliauja po Lietuvos miestus ir miestelius jau pusantrų metų. Ukmergė – paskutinė sustojimo šioje kelionėje vieta.

Susirinkusiuosius sveikino Ukmergės žydų bendruomenės pirmininkas Artūras Taicas, rajono meras Rolandas Janickas, klebonas Šarūnas Petrauskas, muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė.

Ambasadorius pristatė parodą ir joje įamžintą popiežiaus Pranciškaus vizitą. Taip pat jis pasidžiaugė gražia draugyste su Ukmerge. Atskleidė mūsų miesto ypatybę, čia vienoje kavinėje atradęs ypatingą guliašinę sriubą…

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+1 # gaila 2016-12-12 08:47
gaila,kad savivaldybė nesurado pinigų bent sienai sutvarkyti.Ambasadorius prie trupinių. :oops:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų