Rinkėjus vilioja autobusų paviljonuose

Viešose vietose besireklamuojantys politikai susimoka. Gedimino Nemunaičio nuotr. Viešose vietose besireklamuojantys politikai susimoka. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergiškis Alvydas paskambinęs į „Ukmergės žinių“ redakciją teiravosi apie politikų rinkiminę reklamą. Sako matantis skelbimus ant autobusų stotelių paviljonų, kai kurių pastatų. Teiraujasi, ar už tai visi politikai susimoka ir kam.

Rajono savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyrius vyriausioji specialistė Sonata Vitaitė pasakojo, kad norint reklamuotis savivaldybei priklausančiuose autobusų laukimo paviljonuose privalu kreiptis į jų skyrių ir susimokėti nustatytą sumą už šią paslaugą.

Kaina priklauso nuo dienų skaičiaus, kiek bus rodoma reklama, nuo užimamo ploto, taip pat ir nuo to, kurioje miesto dalyje yra paviljonas.

Šios paslaugos įkainiai skelbiami viešai savivaldybės internetiniame puslapyje (www.ukmerge.lt-verslininkams-reklama).

Pradėjo domėtis vasarį

Pasak pašnekovės, kaina už reklamos pakabinimą rinkimų agitacijos metu nesiskiria nuo kainos kitu laiku. Ir verslininkams, ir politikams ji – vienoda. Kiekviename paviljone yra keturios reklamai skirtos vietos. Iš viso mieste yra 15 paviljonų, kur galima kabinti reklaminius plakatus.

Kadangi vietos paviljonuose visų į Seimą kandidatuojančių politikų nuotraukoms neužtenka, juose puikuojasi tie plakatai, kurių užsakovai kreipėsi pirmieji, t. y. pagal prašymo pateikimo datą. Pirmieji šiomis reklamų skelbimo vietomis politikai susidomėjo dar vasario mėnesį.

Pasak S. Vitaitės, visai neseniai užimtos ir visos dar likusios vietos paviljonuose. Taigi, dabar jau yra užsakytos visos įmanomos reklamuotis vietos.

S. Vitaitė pažymėjo, jog išorinei politinei reklamai taikomos Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patvirtintos taisyklės.

Jei reklama paviljone iškabinama be suderinimo su Architektūros ir urbanistikos skyriumi, nesumokėjus rinkliavos, ją pakabinusiam pažeidėjui yra numatyta bauda pagal Administracinį teisės pažeidimų kodeksą.

Baudos už šiuos pažeidimus, pasak specialistės, jau ne kartą buvo skirtos.

Už tai atsakingas savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyrius. Jo specialistai reguliariai atlieka patikrinimus ir baudžia pažeidėjus.

Ir ant pasatų, ir ant tvorų

Tačiau prieš rinkimus priešrinkiminė reklama puošia ne tik autobusų laukimo paviljonus, bet ir puikuojasi ant privačių pastatų ar objektų.

S. Vitaitė sakė, kad tokių reklamų kabinimo su savivaldybe derinti nereikia, o kokią vietą pasirinkti – tai jau kiekvienos partijos reikalas. Savivaldybėje yra parengtas reklamos specialusis planas, kuriame skelbiama, kad senamiestyje atitinkamų matmenų stendai ar tentai nepageidaujami.

Ukmergėje nėra labai daug pastatų, ant kurių prieš rinkimus pakabinami politiniai plakatai. Vis dėlto, kai kurie, ypač pačiame miesto centre ar prie turgavietės, tam labai tinka ir politikai jais mielai naudojasi.

Privalu deklaruoti

Vyriausiosios rinkimų komisijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė sakė, kad visą politinę reklamą patys politikai turi deklaruoti – įvardinti, kiek pinigų už kokios reklamos skleidimą sumokėjo.

Deklaruoti iš reklamos gautas pajamas turi ir visi viešosios informacijos rengėjai ar skleidėjai: spauda, televizijas, radijas, interneto svetainės ir kt. 

Politinės kampanijos laikotarpiu jiems keliami griežti reikalavimai. Politinę reklamą galima skleisti tik pagal visiems politinės kampanijos dalyviams vienodus įkainius ir sąlygas.

Visas iš politinės reklamos gautas pajamas, tikslius plotus rinkimų kampanijos metu tiksliai nustatytais terminais privalu deklaruoti specialiai sudarytoje internetinėje sistemoje.  

Visos deklaruotos sumos ir plotai turi labai tiksliai sutapti su tais, kuriuos deklaruoja rinkimų kampanijos dalyviai.

Deklaruoti neprivalo

Tuo tarpu privatus asmuo ar įmonė, ant kurios namo pakabintas politiko atvaizdas, Vyriausiajai rinkimų komisijai deklaruoti gautų pajamų už suteiktą vietą reklamai neprivalo.

Reikalavimai išorinei politinei reklamai minimalūs. Ji turi būti specialiai pažymėta, atitikti valstybinės kalbos vartojimą reglamentuojančių teisės aktų nuostatus.

Draudžiama įrengti ir skleisti išorinę politinę reklamą ant statinių, kuriuose veikia valstybės valdžios, teisėsaugos, kitos valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos. Draudžiama ją skleisti valstybės ar savivaldybių įmonėms priklausančiose viešojo transporto priemonėse ir ant jų,  automobilių keliuose ir jų sanitarinės apsaugos zonose, taip pat gatvėse ir prie jų, jeigu ji gali užstoti technines eismo reguliavimo priemones, kelio ženklus, pabloginti matomumą, akinti eismo dalyvius, atitraukti jų dėmesį ir taip kelti pavojų eismo dalyviams.

Politikams draudžiama plakatus kabinti ant skulptūrų ir paminklų, 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa, bei neturint objektų, ant kurių jie kabinami, savininko sutikimo.

L. Petronienė pastebi, kad rajonuose politikai dažniau nei didmiesčiuose savo plakatus kabina ant tvorų bei namų sienų.

Didmiesčiuose dažniau naudojamasi šia veikla oficialiai užsiimančių įmonių paslaugomis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų