Nuleistas užtvankos vanduo sukėlė aistrų

Autorės nuotr. Vandens užtvankoje nebeliko. Autorės nuotr. Vandens užtvankoje nebeliko.

Nuleistas Vilkmergėlės upelio užtvankos, esančios ties Svajonių parku, vanduo tarp ukmergiškių sukėlė aistrų. Vieni gelbėjo žuvis, kiti džiaugėsi, galėdami parsinešti jų namo, treti teiravosi, kas vyksta – avarija, ar planiniai darbai.

Vilkmergėlės upelio užtvankos vanduo galutinai buvo nuleistas trečiadienį. Į tvenkinio vietą sulėkę ukmergiškiai vieni gelbėjo žuvis, kiti gaudė ir nešėsi namo pasičirškinti.

Rajono savivaldybės meras Darius Varnas sakė, kad užtvankos nuleidimo darbai – planiniai. Pasakojo, kad prieš dvejus metus buvo gautas gyventojų prašymas remontuoti užtvanką, nes joje seko vanduo. Formuojant biudžetą numatyta lėšų užtvankos remontui. Pasak mero, prieš užsakant darbus konsultuotasi su ekspertais bei aplinkosaugininkais. Ekspertai nustatė, kad vanduo galimai senka dėl to, jog kaupiasi po kelio sankasa.

Buvo parengtas užtvankos kapitalinio remonto projektas, atitinkantis aplinkos apsaugos reikalavimus. Pagal jį bus įrengti atitvarai, kurie sulaikys vandenį, ir tvenkinys su laiku vėl prisipildys. Bus sutvarkytas ir paplūdimys – išvalytas ir pripildytas smėlio.

Pasak D. Varno, užtvanką sutvarkyti reikėjo dabar, nes, kai prasidės Žiedo gatvės remontas, to padaryti jau nebebus galima. Tokio pobūdžio darbai vykdomi šiltuoju metų sezonu.

Pasidomėjus dėl žuvų išteklių apsaugos, meras sakė, kad pagal projektą rangovas privalėjo užtikrinti apsaugą. Kalbos, esą nuleidus užtvankos vandenį nugaišo daugybė žuvų, pasak mero, netiesa. Patikino, kad pats buvo nuvažiavęs į vietą ir nugaišusių žuvų nematė. Taip pat užtikrino, kad žemiau palei upelį gyvenančių žmonių turtas neturėjo būti užlietas, nes vanduo buvo išleidžiamas laikantis saugumo reikalavimų.

Savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys informavo, kad hidrotechnikos statinio kapitalinio remonto projektą įgyvendina „Žiuko įmonė“, projekto vertė – 89 297 Eur. Sutartis pasirašyta balandžio 5 d. Darbai turi būti užbaigti iki šių metų spalio 5 dienos. 

Vedėjo duomenimis, vykdant darbus, vandens lygis nekrito staiga. Jis buvo pradėtas leisti birželio pradžioje, vandens lygį kasdien žeminant po keliolika centimetrų. Dėl karštų orų, vandens lygis ir pats krito. Tiksli žuvų išteklių apimtis tvenkinyje nebuvo žinoma. Turėtais duomenimis, žuvų nebuvo gausu.

S..Stimburys paaiškino, kad rangovas turėjo gauti aplinkos apsaugos leidimą vandens lygiui užtvankoje mažinti, išleidžiant visą vandenį. Leidime yra numatyta procedūra. Vandens šalinimo būdas – atidarius pagrindinę sklendę, kartu su vandeniu sudarant sąlygas išplaukti ir žuvims. Dalis žuvų išplaukė, kita dalis priešinosi srovei ir plaukė į aukštupį. Mažesnė dalis liko. Leidime yra numatyta, kad rangovas išteklius atstatys.

Pasak skyriaus vedėjo, rangovas turi patirtį šioje srityje, remontavo ne vieną didžiulį objektą visame regione.

Ukmergės miesto bendruomenės „Kaimynai“ pirmininkė Irena Šlepikienė sakė, kad užtvanka šioje vietoje yra nuo sovietinių laikų. Kiek čia gyvena, statinys nebuvo remontuotas. Bendruomenė bei kitų gatvių šiame kvartale gyventojai jau daug metų prižiūri užtvankos teritoriją. „Kai būdavo sausringi metai, vanduo telkinyje labai nusekdavo. Patys domėjomės, kokia gali būti priežastis. Sužinojome, kad galimai dėl kelio. Į savivaldybę dėl užtvankos kreipėmės ne kartą. Vis gaudavome atsakymą, kad nėra lėšų“, – pasakojo ji.

Pasak I. Šlepikienės,  šiemet iš neoficialių šaltinių sužinojo, kad yra parengtas užtvankos remonto projektas, bet oficialiai niekas neinformavo – negavo jokio pranešimo.

„Sužinoję, džiaugėmės. Matėme, kad prasidėjo darbai. Tačiau trečiadienį likome labai pasipiktinę“, – sakė bendruomenės pirmininkė. Pasak jos, jei vandens lygis ir buvo mažinamas palaipsniui, tai gal leistas tik porą kartų. Trečiadienį jis nuleistas galutinai.

„Žuvys neturėjo kur dėtis“, – kalbėjo I. Šlepikienė. Papasakojo, kad susirinkę kvartalo gyventojai norėjo gelbėti žuvis, svarstė kaip tai padaryti. Galbūt rinkti į talpas ir gabenti į privačius vandens telkinius, o kai vanduo bus atstatytas – grąžinti. Tačiau nedrįso, nes prie telkinio atvyko aplinkosaugininkai, gavę pranešimą, kad žmonės gaudo žuvis valgymui. „Gal buvo ir tokių. Už visus negaliu atsakyti, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė. – Mačiau, kaip privažiuoja mašinomis ir tinkleliais gaudo.“

Pasak. I. Šlepikienės, daug žuvų liko žolėje. Gyventojai braidė po dumblą ir dar gyvas jas bandė rankomis sumesti į upelį. Šį tvenkinį bendruomenės nariai patys ir įžuvino. O dabar išsakė nuogąstavimą, kad nugaišusios žuvys ims dvokti, jeigu niekas jų nesurinks.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+16 # hh 2023-06-26 15:45
neduok dieve zmones suvalgys zuvi!! geriaU tegu nugaista ir smirda...ble t tvarka laisvoi lietuvoi!!! kodel gamtosaugininkai nebraide ir negelbejo zuvu? aisku paprasciau bausti tuos,kurie po dumblyna braido....kada bus elementari tvarka,istatymai??? bardakas konkretus!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+7 # Ona 2023-06-26 15:53
Kokie istatymai? Konstitucija paseno ir nebegalioja, ane leonaviciene?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-7 # Taip, taip ... 2023-06-28 10:48
Kai pradėsi ką nors daryti tai betvarkei panaikinti: subursi bendraminčius ir inicijuosi įstatymų pakeitimus ir pan. Žmonės pastebės, išrinks į valdžią, tuomet galėsi ištaisyti visas blogybes. O dabar, kritikuodamas anonimiškai, šiek tiek atkreipi dėmesį, bet to nepakanka. Taigi - pirmyn į kovą su blogiu!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Ona 2023-06-28 19:02
Kokie istatymai savivaldybeje? kokiu reikia, tokiu bus. Istatymas nieko bendro neturi su savivaldybes rasliavoms, nors istatymas yra minimas ... Daro ka nori.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų