Grūdų augintojai – pasaulinės rinkos įkaitai

Šią sa­vai­tę dau­gu­ma ra­jo­no ūki­nin­kų pra­dė­jo di­dži­ą­ją ja­vap­jū­tę – į aruo­dus su­by­rė­jo pir­ma­sis ru­gių ir kvie­čių der­lius. Su­pir­ki­mo kai­nos kol kas len­kia per­nykš­tes, ta­čiau  ūki­nin­kai prog­no­zuo­ja, kad už­pil­dy­ta pa­sau­li­nė rin­ka jas su­re­gu­liuos ne žem­dir­bių nau­dai.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Į ja­vų lau­kus vie­nas po ki­to iš­va­žiuo­ja kom­bai­nai.

Ru­gius ir kvie­čius šią sa­vai­tę iš ūki­nin­kų pra­dė­jo pirk­ti ir AB „Jo­na­vos grū­dai“ Uk­mer­gės grū­dų san­dė­liai. Ja­vap­jū­tė šią va­sa­rą pra­si­dė­jo van­go­kai ir pa­ly­gin­ti su anks­tes­niais me­tais vė­luo­ja. Kol kas į grū­dų san­dė­lius pri­sta­ty­ta apie 700 to­nų ja­vų. Per­nai to­kiu pat lai­ku į aruo­dus jau bu­vo su­ber­ta be­veik 2000 to­nų grū­dų.

San­dė­lių ve­dė­jas Al­fre­das Če­ka­na­vi­čius sa­ko, kad ja­vap­jū­tės pra­džio­je kai­nos len­kia per­nykš­tes. Per­nai rug­pjū­čio pra­džio­je už to­ną IV kla­sės kvie­čių ūki­nin­kai ga­vo 450 li­tų, o šiuo me­tu jų kai­na sie­kia iki 600 li­tų. I kla­sės ru­giai per­nai to­kiu pat lai­ku kai­na­vo 440, o šiuo me­tu mo­ka­ma po 570 li­tų už to­ną. Bran­ges­ni ly­gi­na­muo­ju lai­ko­tar­piu ir rap­sai: per­nai – 1180, šiais me­tais – 1460 li­tų už to­ną šios kul­tū­ros.

Ta­čiau ūki­nin­kai, pri­si­min­da­mi per­nykš­tį kai­nų šuo­lį, kuo­met įsi­bė­gė­jus pa­ruo­šų lai­ko­tar­piui jos ge­ro­kai pa­ki­lo, šie­met par­duo­ti grū­dų ne­sku­ba. Tu­rin­tie­ji džio­vyk­las ir san­dė­lius ke­ti­na pa­lauk­ti, kol su­pir­ki­mo kai­nos nu­si­sto­vės.

 

Prog­no­zės ne­džiu­gi­na

 

Šią sa­vai­tę kom­bai­nai iš­rie­dė­jo ir į že­mės ūkio ben­dro­vei „Eko­nau­da“ pri­klau­san­čius lau­kus. Apie 900 hek­ta­rų ja­vų kas­met sė­jan­ti ben­dro­vė pu­sę plo­to ski­ria eko­lo­giš­kai au­gi­na­moms kul­tū­roms.

Ben­dro­vės va­do­vas Ramūnas Na­nar­ta­vi­čius ma­no, kad nu­si­sto­vė­ju­sios šių­me­tės grū­dų kai­nos bus 20–25 pro­cen­tais ma­žes­nės ne­gu per­nykš­tės.

„Nors per­nai ja­vap­jū­tės pra­džio­je grū­dų su­pir­ki­mo kai­nos bu­vo ma­žes­nės nei da­bar, vė­liau pra­dė­jo spar­čiai kil­ti. Pa­sau­ly­je der­lius bu­vo pra­stas ir kai­na šok­te­lė­jo. Ta­čiau ne­tu­ri­me iš ko rink­tis – su­pir­ki­mo kai­nas re­gu­liuo­ja di­džio­sios vals­ty­bės“, – sa­ko jis.

Anot jo, šiais me­tais to­kio kai­nų šuo­lio į vir­šų ne­lau­kia­ma, nes Ru­si­ja į rin­ką „iš­me­tė“ apie de­šimt mi­li­jo­nų to­nų grū­dų. O ge­ras so­jos der­lius JAV nu­muš rap­sų kai­nas ir Lie­tu­vo­je.

Ben­dro­vės kom­bai­nai į lau­kus iš­va­žia­vo ge­ra sa­vai­te vė­liau nei per­nai. Mat pra­ei­tais me­tais nu­si­sto­vė­jus saus­rai, grū­dai grei­čiau bren­do ir džiū­vo tie­siog var­po­se.

Žars­ty­da­mas pir­mą­sias šių­me­čio der­liaus sau­jas ūki­nin­kas da­ro iš­va­das, kad grū­dai šie­met bręs­ta vė­liau ir yra kur kas drėg­nes­ni.

Ši žie­ma žem­dir­biams pa­žė­rė ne itin ma­lo­nių staig­me­nų. Ben­dro­vės lau­kuo­se žie­mą iš­ša­lo apie 300 hek­ta­rų žiem­ken­čių. „Vi­suo­met la­biau­siai dėl žie­mi­nių ru­gių ir rap­so ne­ri­mau­da­vom, nes jie le­piau­si mū­sų oro są­ly­goms. Ta­čiau iš­ša­lo ir apie 200 hek­ta­rų kviet­ru­gių, o jie tik­rai ne to­kie le­pūs“, – pa­sa­ko­ja pa­šne­ko­vas.

Lin­kę į eks­pe­ri­men­tus ŽŪB „Eko­nau­da“ ūki­nin­kai šie­met pa­va­sa­rį per 100 hek­ta­rų ap­sė­jo so­ja ir ka­len­dra. Šias kul­tū­ras au­gi­na pir­mus me­tus. Pa­sak R. Na­nar­ta­vi­čiaus, ar ban­dy­mas pa­si­tei­si­no, pri­klau­sys nuo su­pir­ki­mo kai­nų.

 

Žiem­ken­čiai at­ro­do liūd­nai

 

Vi­diš­kių se­niū­ni­jo­je ūki­nin­kau­jan­ti Le­va­no­ra Da­ny­lie­nė sa­ko, kad šie me­tai ūki­nin­kų ne­le­pi­na nei der­liaus gau­sa, nei su­pir­ki­mo kai­no­mis. Grū­di­nė­mis kul­tū­ro­mis ji ap­sė­jo 330 hek­ta­rų.

„La­bai vi­du­ti­niš­kas der­lius. Po žie­mos žie­mi­nių ru­gių pa­sė­liai la­bai iš­re­tė­ję ir pik­tžo­lė­ti. Su­pir­ki­mo kai­nų prog­no­zės taip pat nie­ko ge­ro ne­ža­da“, – sa­ko ūki­nin­kė.

Nors žiem­ken­čių lau­kai at­ro­do liūd­niau­siai, jų at­si­sa­ky­ti ir keis­ti tik va­sa­ri­nė­mis kul­tū­ro­mis ūki­nin­kė ne­ža­da. „Ru­giap­jū­tę pa­pras­tai pra­de­da­me nuo žiem­ken­čių. Va­sa­ri­nių kul­tū­rų der­lių im­si­me tik rug­pjū­čio pa­bai­go­je. Jei vis­ką ap­sė­tu­me va­sa­ri­nių veis­lių ja­vais, sun­ku bū­tų su­si­tvar­ky­ti – ne­be­spė­tu­me nu­kul­ti ir pa­tir­tu­me dar di­des­nių nuos­to­lių“, – sa­ko ji.

Kol kas L. Da­ny­lie­nės lau­kuo­se di­de­lio drėg­mės per­tek­liaus ne­si­jau­čia, ta­čiau ūki­nin­kė į dan­gų jau žval­go­si ne­ra­miai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų