Vilma NEMUNAITIENĖ
Vasario 5 dieną nuo seno minima šv. Agotos diena. Šią dieną buvo kepama duona ir tikėta, kad apeigose pašventinta duona pagelbsti kilus gaisrui ir norint apsisaugoti nuo ligų.
Gedimino Nemunaičio nuotr. Geriausia dovana pirkėjams – nuolaidos.
Šias senas tradicijas antradienį atgaivino Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo duonos kepyklos darbuotojai.
Gražią šventę jie surengė tiesiog parduotuvėje. Į firminę kepyklos parduotuvę pasveikinti kepėjų atvyko jų jaunieji bičiuliai, lopšelio-darželio „Eglutė“ vaikučiai, lydimi auklėtojų.
Visus pasveikino ir apie duonelės svarbą papasakojo UAB „Ukmergės duona“ direktorė Vitutė Šermukšnytė. Ji pabrėžė, kad bėgant metams ir keičiantis tradicijoms duonos svarba mūsų gyvenime nepasikeitė. Paklausus užsienyje gyvenančio tautiečio, ko jis labiausiai pasiilgsta, dažnas atsakys – lietuviškos duonos.
Vaikučių rankose – šventinės duonos kepalas.
Už aktyvų dalyvavimą rengiant parduotuvėje eksponuojamą piešinių parodą duonos tema direktorė apdovanojo lopšelio-darželio „Eglutė“ auklėtinius ir auklėtojas.
Į šventę atvykę šio darželio „Voveriukų“ grupės vaikučiai, padedami auklėtojos Vygantos Astikienės, padeklamavo ir padainavo, o paskui visi drauge su duonos kepėjais ir net pirkėjais šoko ratelį.
Parduotuvėje šventės dieną apsilankė ir Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Dainius Lukonaitis. Jis palaimino ukmergietišką duoną, jos kepėjus, pirkėjus, vaikučius ir pačią parduotuvę.
V. Šermukšnytė pasakojo, kad Duonos dieną jų įmonė mini kasmet, tačiau šiemet nutarė šventę padaryti ryškesnę nei visada. Ta proga pirkėjai nudžiuginti maloniausia dovana – nuolaidomis.
Su švente visus pasveikino UAB „Ukmergės duona“ direktorė V. Šermukšnytė.
* * *
Duona kartu su kitais grūdiniais produktais ir vaisiais bei daržovėmis sudaro maisto pasirinkimo piramidės pagrindą, tai reiškia, kad šiuos produktus rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną.
* * *
Duona yra puikus angliavandenių šaltinis, o angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. Jiems oksiduojantis išsiskirianti energija panaudojama organizmo gyvybinėms funkcijoms garantuoti, šilumos gamybai. Iš angliavandenių gaunama energija turėtų sudaryti daugiau nei pusę visos paros energijos (kalorijų).
* * *
Duonoje yra skaidulinių medžiagų. Daugiausia jų yra grūdo apvalkale. Tai angliavandeniai, kurių neskaido virškinimo fermentai, bet juos skaido žarnyno mikroflora. Skaidulinės medžiagos turi didelę įtaką maisto virškinimui – gerina virškinimo trakto peristaltiką ir lemia greitesnį maisto slinkimą. Todėl rinkimės rupaus malimo grūdų duoną, duoną su grūdais ar sėlenomis.
* * *
Duonoje daugiausia yra B grupės vitaminų. Iš makroelementų joje nemažai kalio, natrio, chloro, fosforo. Duonoje esančias maistines medžiagas lengvai įsisavina organizmas, o vitaminai tešlos susidarymo procese ir kepant duoną gerai išsilaiko.