Dauguma tėvų jau pateikė prašymus dėl išmokų

Nuo šių metų kiekvienam vaikui skiriama 30 eurų išmoka. Nuo šių metų kiekvienam vaikui skiriama 30 eurų išmoka.

Nuo metų pradžios įsigaliojęs Išmokų vaikams įstatymas leido mokėti šeimoms vaiko pinigus neatsižvelgiant į jų pajamas.

Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė sako, kad mūsų savivaldybėje jokių problemų naujovės nesukėlė – nėra eilių, o didžioji dauguma šeimų jau susitvarkė reikiamus dokumentus.

Vedėja pasakojo, kad tik sausio pradžioje, kai įsigaliojo naujoji tvarka, sistema strigo.

Tačiau vėliau viskas susitvarkė. Duomenims suvesti skyriuje papildomai buvo priimtas vienas darbuotojas.

Dokumentai priimami ir rajono savivaldybėje, ir kaimo seniūnijose.

Vadinamieji vaiko pinigai Ukmergės rajone šiemet priklauso 5 670 vaikų. Dokumentai sutvarkyti 4 335 vaikams.

A. Leonavičienė pasakojo, kad kai kurios šeimos sąmoningai nutarė dėl šių pinigų kreiptis ne dabar, o metų pabaigoje. Tokiu atveju iš karto ateis didesnė suma, kurią jau sugalvojo, kaip prasmingai panaudoti.

Nors galima ir elektroniniu būdu pildyti prašymus, ir kreiptis tiesiogiai į savivaldybę, pasak vedėjos, daugiau tėvelių rinkosi pastarąjį variantą ir pildė popierinį prašymą.

Vedėja svarsto, kad kai kurioms kitoms savivaldybės, kurioms nepavyksta gerai susitvarkyti su nauja užduotimi, koją kišo metų pradžioje siautėjęs gripas.

Jei mūsų skyriuje būtų susirgę pusė žmonių, svarsto, kad taip pat būtų problemų. Laimė, taip nenutiko, tad pavyko išvengti ir eilių, ir nepatenkintų klientų pykčio.

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje buvo paskelbta, kad kai kurios kitos savivaldybės su naujove susitvarkė sunkiai. Ypač sudėtinga situacija ligi šiol yra didmiesčiuose, kur žadėtų pinigų sulaukė nedaug šeimų, o pirmųjų išmokų gali tekti laukti ir iki balandžio.

Sostinėje šeimų paraiškas tvarkantys 29 darbuotojai, praėjusios savaitės duomenimis, buvo išnagrinėję apie pusę visų pateiktų prašymų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad iki šios dienos elektroniniu būdu ir tiesiai per savivaldybes pateikta 252 tūkst. prašymų dėl išmokos vaikui. Iš jų patenkinta per 194,1 tūkst. prašymų dėl 256,2 tūkst. vaikų.

Iš viso išmokai mokėti ir administruoti šiemet skirta 231,6 mln. Eur, iš kurių administravimui – 4,5 mln. Eur.

Ministerijos žiniomis, iš visų pateiktų prašymų yra priimta 77 proc. sprendimų dėl išmokos vaikui skyrimo.

Sprendimas priimamas per mėnesį nuo gautų ir prireikus patikslintų dokumentų. Išmoka pervedama kitą mėnesį po sprendimo priėmimo iki 25 dienos.

Išmokų vaikams įstatymu, įteisinus „vaiko pinigų“ mokėjimą visiems vaikams, mokama universali išmoka: kiekvienam vaikui skiriant 30 eurų išmoką nuo gimimo dienos iki 18 metų ir vyresniems, jeigu jie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau iki jiems sukaks 21 metai.

Šią išmoką vaikui gali gauti visi vaikai, tiek augantys šeimose, tiek globojami šeimynose, vaikų globos institucijose ar globos centruose, t. y., nepriklausomai nuo vaiko globos (rūpybos) formos.

Seneliai, paskirti vaiko globėjais Civilinio kodekso nustatyta tvarka, prašymą dėl išmokos vaikui turėtų teikti savo vardu. Seneliai, kurie faktiškai prižiūri vaiką, gali kreiptis dėl išmokos vaikui skyrimo, jeigu savivaldybės administracijai pateiks įgaliojimą atstovauti tėvams ir prašymą skirti išmoką vaiko tėvo ar motinos vardu.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų