Vėlinėms ruošiasi ir policija, ir prekybininkai

Žvakučių liepsnelės nušvies Amžinybėn išėjusių kapus. Žvakučių liepsnelės nušvies Amžinybėn išėjusių kapus.

Jau šį savaitgalį daugelis iš mūsų vyks aplankyti savo mirusių artimųjų. Žmonės raginami nepamiršti ir vieno kito apleisto, niekieno neprižiūrimo kapelio. Tuo metu apkrauti kapų gausybe žvakių nepatariama.

Miesto seniūnijos kapinių prižiūrėtojas Jonas Motiejūnas pasakojo, jog artėjant Vėlinėms seniūnija parūpino smėlio. Juo gali naudotis tvarkantys kapines gyventojai.

„Smėlio privežėm į visas kapines, nes prireikia nemažai. Žmonės pabarsto takelius, kitaip panaudoja. Jau po kelis kartus vežėm: į Pašilės kapines atvežėm dvi mašinas, Vaižganto – net keturias. Šios kapinės – seniausios, čia daugiausia reikia. Ir Dukstynos kapinėse žmonės smėlį karučiais veža“, – pasakojo jis.

Sako, jog kapinių tvarkytojams dar neseniai bene daugiausia rūpesčių kėlė spygliai: „Labai daug būdavo Dukstynos kapinėse. Dabar apstojo – išvežėm, švaru. O šiuo metu – lapai: vežam po kelis kartus ir tai nespėjam. Mūsų žmonės sugrėbia lapus – vėl jų pilna. Daug ir stačiatikių, sentikių kapinėse.“

Anot J. Motiejūno, prieš šventes daugiau dėmesio skiriama ir apleistiems kapeliams, kuriuos taip pat padeda tvarkyti už pašalpas atidirbantys asmenys.

Tokių kapų, teigia jis, nemažai kiekvienose kapinėse: „Gal mažiau – Dukstynos. Daugiausia – Vaižganto. Čia irgi seniūnija prižiūri, kaip ir karių kapines Pašilėje. Miestelių, kaimų kapinaitėse apleistus kapus šalimais gyvenantys žmonės patvarko – kaime, pastebim, tai labiau priimtina...“

Pasak pašnekovo, daugiau darbo šiomis dienomis taip pat tenka atliekas vežančiai įmonei „Ekonovus“. „Seniūnė jų prašė atkreipti dėmesį, kad konteineriai kapinėse būtų tuštinami dažniau, – sako jis. – Gerai tai, jog ten nebereikia rūšiuoti. Juk nurodyti mesti į atskirus konteinerius buvo beprasmiška: žmonės nežiūri – neša ir meta... Čia tikrai neprirūšiuosi.“

Vėlinių dienomis šalia kapinių eismą keliuose vėl reguliuos policija. „Be jos neapsieitume, ypač važiuojant į Dukstynos kapines, kur policija padeda jau kelinti metai. Sustato ženklus, kad vairuotojai aplinkui apvažiuotų – išeina vienpusis eismas ratu. Kitaip neprasilenksi – juk tiek mašinų būna pristatyta. Kai nereguliuodavo, automobilių eilės prasidėdavo nuo „Eifelio“, – prisimena J. Motiejūnas.

Pagerbti mirusiuosius skirtai progai ruošiasi ir prekybininkai. Anot pašnekovo, vien prie Dukstynos kapinių jau išpirkta beveik dvi dešimtys vietų.

Beje, pastebi jis, vienomis pirkėjų mėgstamiausių ir toliau išlieka chrizantemos.

Tuo metu daug ir didelių žvakių žmonės raginami atsisakyti: „Kukliau, bet kultūringiau degti vieną žvakutę, o ne vaikytis pompastikos. Nors jų šiais laikais galima rinktis visokių iš pačių įvairiausių, dažnas nepagalvoja, kad paskui visą grožį vis tiek teks išmesti, o nebereikalingos žvakės perpildo konteinerius...“

Seniūnijai priklausančiose kapinėse šiemet būta naujovių. Dukstynos kapinėse pavasarį oficialiai atidarytas kolumbariumas. Šalia kiekvienų kapinių pastatyti stendai su naujomis rajono savivaldybės tarybos patvirtintomis kapinių lankymo ir priežiūros taisyklėmis.

„Tvarkomi ir Pašilės kapinių vartai. Bus ne tik gražu, bet ir saugu, nes ten jau plytos žmonėms ant galvų krito“, – pasakojo vyras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų