Lauko tualetų ukmergiškiai neatsisako

Tokios „būdelės“ kai kuriems – kasdienybė… Gedimino Nemunaičio nuotr. Tokios „būdelės“ kai kuriems – kasdienybė… Gedimino Nemunaičio nuotr.

Gyventojai, nesijungiantys prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų, klampina šalį į dideles bėdas. Jai gresia milijoninės baudos dėl nevykdomų įsipareigojimų Europos Sąjungai. Deja, civilizacijos patogumų nereikia ir kai kuriems ukmergiškiams, kurie tebesinaudoja lauko tualetais.

Tapusi ES nare, Lietuva įsipareigojo turėti tinkamą vandens valymo ir tvarkymo infrastruktūrą, kad gyventojams būtų suteiktos galimybės naudotis įrenginiais. Tai reiškia, kad lauko tualetai turėjo išnykti nuo žemės paviršiaus, o žmonės naudotų vandentiekio vandenį.

Remiantis ES direktyvomis, gyvenvietėse, kuriose gyvena daugiau nei 2000 gyventojų, privalo veikti centralizuota vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo sistema. „Miestuose, didesniuose miesteliuose, kuriuose gyvena tiek žmonių, prie tinklų turi būti prisijungę 98 procentai“, – paaiškino UAB „Ukmergės vandenys“ direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Gilvydis.

Ukmergėje šis skaičius, svarsto jis, galėtų būti apie 90 proc. Atrodytų, visai nemažai, tačiau pavaduotojas vardija ir problemas.

„Tinklai nutiesti, bet žmonės nesijungia. Daug tokių soduose: nutiesiam bendrijose, nes sodininkai pasirašė, kad reikia. O paskui paaiškėja, kad tada norėjo tik dėl mados ir dabar jungtis nebenori. Sako – kam ta kanalizacija, jeigu sode būnu tik vasarą, net namelio neturiu...“ – pasakojo jis.

Mieste, anot pavaduotojo, ir daugiau tokių vietų: „Krekšliuose tinklai pakloti jau kažin kada, o gal pusė gyventojų neprisijungusių... Jų naudojama vietinė kanalizacija sena, kiaura, ir viskas – visi nešvarumai – juk eina į gruntą. Ta pati problema Gedimino gatvės kvartale, kitur. Sodininkams į Jonuškus tinklus tiesėm, nes visi buvo pasirašę, o galiausiai prisijungė irgi tik pusė. Panašiai – su Statikais.“

Šitaip, teigia pašnekovas, ne tik prasilenkiama su aplinkos apsaugos reikalavimais, bet ir daroma didelė žala sveikatai. Deja, situacija nekontroliuojama: „Aplinkosaugininkai čia turėtų labiau sukrusti. Ne kartą juos kvietėmės, apie tai kalbėtasi, tačiau jiems reikia tyrimų, įrodymų, kad teršiama...“

Ne paslaptis ir tai, kad anaiptol ne visi gyventojai, tebesinaudojantys vietine kanalizacija, tinkamai tvarko susidarančias nuotekas. Iš tualetų duobių, buitinių nuotekų šulinių išsiurbtų ir į valymo įrenginius vežamų nuotekų kiekiai vandentvarkos specialistus stebina. Mat jie gerokai mažesni už tuos, kurie iš tikrųjų susidaro gyventojų valdose. Belieka tik spėlioti, kur panaudojami likę nešvarumai...

„O kai užsikemša dumblu, kviečiasi mus, kad nusiurbtume. Sutvarkom – ir žmonėms vėl metus ramu, tai kam jiems mokėti už centralizuotą kanalizaciją?“ – piktinosi S. Gilvydis.

Kaip vieną pavyzdingiausių minėjo Gėlių rajoną: „Čia visi gyventojai tvarkingai prisijungę, nes patys prisidėjo savo lėšomis, tiesiant tinklus. O daugiausia ten, kur sutvarkyta Europos Sąjungos pinigais ir visos galimybės sudarytos, ne visi nori...“

Tai – visų šalies savivaldybių problema. Įsipareigojimai neįvykdyti, tad ketinimai bausti Lietuvą – jau ne vien žodžiai.

„Viskas jau turėjo būti padaryta, visi gyventojai privalėjo prisijungti. Tačiau Aplinkos ministerija tik dabar nubudo... Savivaldybės turės grąžinti projektams įgyvendinti skirtus pinigus. Mes irgi esam įsipareigoję ministerijai. Prie mūsų dar nesikabina, bet kas žino, ko tikėtis“, – svarsto pašnekovas.

Jo teigimu, pagrindinė priežastis, kodėl nesijungiama, – finansai: „Vieni sako neturintys tam pinigų. Nemažai ukmergiškių, išvykusių į užsienį, stebisi, kodėl turėtų, jei čia negyvena. O seni žmonės nė neslepia, kad, pragyvenus šitaip daug metų, naujovių jiems ir nereikia. Jokio prievartos mechanizmo čia juk nėra, baudų negalim skirti.“

Šiuo metu rengiamos LR geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo pataisos, kuriomis būtų galima tinkamai įgyvendinti Miesto nuotekų valymo direktyvą ir panaikinti Europos Komisijos pradėtą pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą. S. Gilvydis mano, kad sistema, kuri padės tai išspręsti, turėtų būti sukurta dar šiais metais. Greičiausiai bus numatytos baudos prie centralizuotos nuotekų sistemos neprisijungusiems gyventojams.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+10 # Juokinga 2017-09-20 21:15
"Tapusi ES nare, Lietuva įsipareigojo turėti tinkamą vandens valymo ir tvarkymo infrastruktūrą, kad gyventojams būtų suteiktos galimybės naudotis įrenginiais. Tai reiškia, kad lauko tualetai turėjo išnykti nuo žemės paviršiaus, o žmonės naudotų vandentiekio vandenį. "
-
Tai man labai idomu,uz kokius pinigus dalis gyventoju prisijungs? Kai dauguma gauna tik minimuma kurio uztenka pragyvent menesi iki kitos algos. Jeigu Ukmerges rajono savivaldybe bei ukmerges vandenys nori kad visi gyventojai butu prisijunge,tai prasom kompensuokit bent 60% lesu,tada galbut zmones ir jungsis, O ne is ubagu atimt ir vos ne visus pinigus uz tai kad turetu kur nueit "tusciu" skrandziu pasikt.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+9 # Ukmerges gyventoja 2017-09-21 12:44
Mes mielu noru noretume tureti kanalizacija vilniau gatveja bet mums buvo pasakyta kad truksta lesu ir nezine kada tai bus. Ir dar sake kad nezine kada bus tas projektas patvirtintas kad musu gatve bus sutvarkyta. Tai kam juodinti zmones jei patis sau priestarauja valdzia.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # praeive 2017-09-25 09:22
jei savo turi tai gal ir gali ir tai brangu ir vanduo auksinis o kai nuomojiesi esi beteisis
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų