Naujovės – ir laikant, ir vertinant egzaminus

Abiturientai jau pradėjo laikyti egzaminus. Nemažai jų šiemet vyks šeštadieniais. Taip, skelbia Švietimo ir mokslo ministerija, yra dėl šiais mokslo metais prisidėjusių 10 papildomų ugdymo dienų. Tačiau tai stebina moksleivių tėvus.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo balandžio 4 dieną. Tądien apie 21 tūkst. šalies abiturientų laikė anglų kalbos valstybinio brandos egzamino kalbėjimo dalį. Tokie užsienio kalbų egzaminai vyko balandžio 4, 5, 6 dienomis – vykdytos anglų, vokiečių, rusų, prancūzų kalbėjimo dalys.

Mokinių laikomų įskaitų ir brandos egzaminų tvarkaraščius tvirtina švietimo ir mokslo ministras. Numatyta, kad dauguma šios sesijos valstybinių brandos egzaminų bus šeštadieniais. Būtent tomis dienomis balandį vyksta rusų, vokiečių, prancūzų kalbų egzaminų klausymo, skaitymo ir rašymo dalys. Anglų rengiama gegužės 5 d.

Šeštadieniais taip pat bus laikomi šie valstybiniai egzaminai: informacinių technologijų – gegužės 12, fizikos – 19, biologijos – 26, matematikos – birželio 9 dienomis. Lietuvių kalbos ir literatūros mokyklinis ir valstybinis egzaminai organizuojami birželio 2 dieną.

Kad suspėtų

Toks tvarkaraštis suprantamas ne visiems abiturientų tėvams. Jų manymu, šeštadienis – ne visai tinkama diena egzaminui. Sako prisimenantys, kad prieš kelerius metus valstybiniai brandos egzaminai vykdavo darbo dienomis. Domėjosi, kodėl taip yra, taip pat teiravosi, kaip reikia elgtis tuo atveju, jei paaiškėja, kad mokinys negali atvykti laikyti egzamino.

Į tokį skaitytojų klausimą atsakymą pateikė Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyrius.

„Valstybinių brandos egzaminų rezultatai ne tik yra reikalingi gauti brandos atestatą, bet ir naudojami stojant į Lietuvos ir užsienio šalių aukštąsias mokyklas. Paskutinė dokumentų pateikimo LAMA BPO diena numatyta 2018 m. liepos 23 d. Todėl, norint užtikrinti, kad tarp pagrindinės sesijos egzaminų būtų bent vienos dienos tarpas, visi abiturientai laiku gautų įvertinimus ir pristatytų stojimo dokumentus, dalis egzaminų vykdomi šeštadieniais“, – rašoma jame.

Brandos egzaminų vykdymą ir kandidatų darbų vertinimą galima pradėti tik pasibaigus mokslo metams, o per šį trumpą laiką egzaminai turi būti ne tik laikomi, bet ir įvertinami. Teigiama, kad toks 2018 metų brandos egzaminų tvarkaraštis leidžia suspėti įvertinti visus kandidatų darbus ir iki liepos 12 d. paskelbti pagrindinės sesijos rezultatus.

Mokyklos, sakoma ministerijos komentare, spės laiku išspausdinti brandos atestatus, o kandidatai – pateikti aukštosioms ar kitoms mokykloms mokymosi pasiekimus įteisinantį dokumentą.

Šiemet daugiau brandos egzaminų bus rengiama šeštadieniais: pernai buvo 6, šiemet – 9. Mokiniams, kurie egzaminą laiko šeštadienį, prieš tai suteikiama laisva diena.

Atidedamas

Neatvykusieji į egzaminą jį turės laikyti vėliau. „Kandidatui, kuris dėl svarbių priežasčių negali laikyti brandos egzamino ar jo dalies pagrindinės sesijos metu, pateikus priežastį paaiškinantį dokumentą, egzaminas atidedamas pakartotinei sesijai mokyklos vadovo įsakymu“, – aiškinama komentare.

Dvyliktokai ugdymo procese vykstančius menų ir technologijų mokyklinius brandos egzaminus pradėjo laikyti dar sausį.

Galės naudotis kompiuteriu

Pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialisto Arūno Augustino, šiųmetės egzaminų tvarkos pokyčiai susiję su lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu. Kaip ir ankstesniais metais, mokiniai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną temą iš keturių. Siūlomos dvi samprotaujamojo ir dvi literatūrinio rašinių temos. Šio egzamino naujovė – jo metu mokiniai galės naudotis privalomų programinių autorių kūriniais, pateiktais elektroniniu formatu.

Kiekviena 14 mokinių grupė galės naudotis dviem kompiuteriais. Pradėti naudotis kompiuteriu bus galima praėjus valandai nuo egzamino pradžios. Kiekvienas mokinys, kol iki jo pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 min.

Kaip ir anksčiau, bus galima naudotis Dabartinės lietuvių kalbos žodynu ir dvikalbiais žodynais. Rašinys šiemet bus vertinamas ne 50, o 100 taškų.

Pokyčių – ir daugiau

Pagrindinė egzaminų sesija baigsis birželio 22 d. chemijos valstybiniu egzaminu, o pakartotinė – liepos 9 d. mokykliniu lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu. Planuojama visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus paskelbti iki liepos 12 d., o apeliacijas dėl jų išnagrinėti iki liepos 20 d.

Taip pat šiais metais pradedama egzaminų darbų vertinimo sistemos pertvarka – jie pradedami vertinti elektroniniu-nuotoliniu būdu. Šiemet taip bus vertinami informacinių technologijų ir fizikos valstybinių brandos egzaminų darbai. Vertintojams netrukus bus organizuojami mokymai.

Kadangi pereinama prie skenuotų darbų kopijų vertinimo tokiu būdu, mokiniai per egzaminus turės rašyti tik juodos spalvos tušinukais. Korektūros priemonėmis, pasak A. Augustino, naudotis negalima.

Taip pat primenama, kad draudžiama į brandos egzamino patalpą įsinešti asmeninių daiktų, pvz., mobilųjį telefoną.

Norint baigti mokyklą ir gauti brandos atestatą, privaloma išlaikyti 2 brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros bei vieną laisvai pasirinktą. Stojantiesiems į valstybės finansuojamas studijas aukštosiose mokyklose būtini užsienio kalbos ir matematikos egzaminai. Pastarojo nereikia tik pretenduojantiems į menų studijas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų