Paskelbta hidrologinė sausra

Kai kurios upės šiuo metu yra taip nusekusios, kad net baidarėmis jomis praplaukti neįmanoma. Gedimino Nemunaičio nuotr. Kai kurios upės šiuo metu yra taip nusekusios, kad net baidarėmis jomis praplaukti neįmanoma. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos pranešė, kad hidrologinė sausra kaip pavojingas reiškinys jau paskelbta nacionaliniu mastu.

Tai rodo atlikti skaičiavimai, palyginus faktinį ir žemiausią vidutinį daugiametį vandens lygį. Nustatyta, kad iš 48 šalies vandens matavimo stočių 28-iose stotyse vandens lygis yra žemesnis arba lygus žemiausiam vidutiniam daugiamečiam šiltojo laikotarpio vandens lygiui.

Hidrologinė sausra nacionaliniu mastu skelbiama, kai daugiau nei pusėje vandens matavimo stočių stebima lokalaus pobūdžio hidrologinė sausra.

Teigiama, kad dėl sausų ir karštų orų kol kas labiausiai nukentėjo Šešuvio upė, Sanžilės kanalas, Nemunas ties Panemune ir Neris ties Jonava. Šiose vandens matavimo stotyse vandens lygis nusekęs 20–30 cm žemiau žemiausios vidutinės daugiametės reikšmės.

Ukmergiškis baidarių žygių entuziastas Kastytis Kvietkauskas sako, kad kai kurios sraunesnės upės šiuo metu yra taip nusekusios, kad baidarėmis jomis praplaukti neįmanoma.

Tarp baidarininkų labai populiarios įvairių kliūčių ruožų ir posūkių pilnos Širvintos, Virintos upės dabar šiai pramogai nebetinka. Žygiams pasirenkama Siesartis arba Šventoji. „Net ir neįgudusiems, pirmą kartą į baidarę sėdantiems žmonėms ar vaikams Siesartis dabar nesunkiai įveikiama“, – sako K. Kvietkauskas.

Daug metų šia veikla užsiimantis vyras prisimena, kad ir ankstesniais metais siauresnės pro mūsų rajoną pratekančios upės būdavo nusėdusios. Tačiau tai nutikdavo vasaros pabaigoje, bet jau tikrai – ne birželį.

Pastebima, kad po stipresnių liūčių kartais vandens lygis šokteli labai staiga. Kartais per trumpą laiką – net 40 ar daugiau centimetrų.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos prognozėmis, artimiausiu metu bus vėsesni, su trumpais lietumis orai. Ilgesnio ir gausesnio lietaus laukiama penktadienį ir šeštadienį, bet kol kas upėms ir ežerams tai didelės įtakos neturės, vandens lygis keisis nežymiai.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų