Siūlo galimybę moksleiviams rinktis mėgstamus patiekalus

Ne visada subalansuotas maistas, netinkamos porcijos, per mažai daržovių – tokios vaikų mitybos tendencijos stebimos mokyklų valgyklose. Maitinimo paslaugas jose teikianti VšĮ „Bruneros“ siūlo išeitį – švediško stalo modelį, kuris sparčiai populiarėja šalies ugdymo įstaigose. Mokykloms bei tėveliams siūloma ir daugiau naujovių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktu Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisų projektu numatyta, kad nuo kitų metų sausio 1-osios priešmokyklinukai būtų maitinami nemokamai. Pirmajame etape nuo sausio iki rugpjūčio pietūs jiems būtų patiekiami švediško stalo principu.

VšĮ „Bruneros“ skyriaus direktorės Vitalijos Masevičienės teigimu, švediško stalo modelio diegimą rekomenduojama pradėti nuo dalinio. Dalinis švediškas stalas, anot jos, – galimybė patiems vaikams pasirinkti ir įsidėti tik tam tikrą maistą. Pavyzdžiui, arba tik daržovių ar vaisių salotų (daržovių baras), arba tik sriubos, o gal – daržovių ar vaisių salotų ir sriubos. Karštą patiekalą įdėtų valgyklos personalas.

„Atsižvelgdami į visa tai, tariamės su mokyklų bendruomenėmis, diskutuojame. Svarstome, kurioje tinkamiausios sąlygos pradėti moksleivių maitinimą dalinio švediško stalo principu. Taip pat galvojame, kuriose Ukmergės ugdymo įstaigose galėtų būti vykdomas šis pirmasis projektas“, – sako V. Masevičienė.

„Labai norime, kad mokyklų bendruomenėms patiktų. Patirtis kituose rajonuose rodo, kad jos džiaugiasi nauju maitinimo modeliu“, – tikina ji.

Pasakojo, kad kai kur moksleiviai šitaip maitinami jau antri metai: „Pirmokiukai mokomi būti savarankiškais, padedami valgyklų darbuotojų patys įsipila sriubos. O juk ir reikia pradėti nuo mažiukų, juos mokyti, formuoti įgūdžius.“

V.Masevičienė džiaugiasi, kad valgoma daugiau sveikų patiekalų ir neeikvojamas maistas. „Pastebėjome, kad daržovių suvalgoma trečdaliu daugiau ir gerokai mažiau išmetama maisto“, – pasakojo ji.

Pašnekovės teigimu, visi patiekalai, kaip visada, gaminami iš kokybiškų lietuviškos kilmės žaliavų pagal su maisto ir veterinarijos tarnyba bei mokyklos bendruomene suderintą valgiaraštį, laikantis vaikų mitybai keliamų reikalavimų. „Esame už sveikatai palankią vaikų mitybą, pritariame racionaliausio moksleivių maitinimo principo mokyklos valgykloje paieškoms. Tačiau pastebime, kad mitybos įpročius vaikai atsineša iš šeimos. Ne visi mėgsta šiltą ir šviežią maistą. Dar nėra supratimo, kad į lėkštę reikia įsidėti tiek, kiek suvalgysi. Todėl patys organizuojame ir remiame įvairius – taip pat ir mitybos kultūros tema – mokyklų edukacinius projektus“, – sakė ji.

Išspręstų problemą

Ukmergės r. Vidiškių pagrindinės mokyklos direktorės Laimutės Strelčiūnienės manymu, tokia naujovė jų įstaigai išties praverstų.

„Pabandyti tikrai būtų verta, – įsitikinusi ji. – Nuolatos stebime, kas mūsų mokiniams skanu, o ko jie nemėgsta ir nesuvalgo. Keista, kad vis dar nekoks vaikų požiūris į daržoves – neretai salotos jiems nebūtinos. O juk šitiek apie tai visi kalbame, šiuo klausimu dirbame ir prevencinį darbą, rengiamos sveiko maisto dienos. Deja, pakeisti įpročius nelengva, kai nėra įgūdžių iš šeimos.“

Direktorė mano, kad švediško stalo modelis žymiai prisidėtų, sprendžiant šią problemą: „Kurie nori – daugiau įsidėtų, kas nepratę prie daržovių – dėtųsi daugiau kruopų, košės ar kitų patiekalų.“

Ji sako pritarianti maitinimo paslaugą jų mokykloje teikiančios VšĮ „Bruneros“ idėjai: „Labai malonus bendravimas su įmonės vadybininke ir vykusiai parinkta vyr. virėja, smagu kartu dirbti, viskas būna aptariama, paaiškinama. Todėl reikia ir naujoves išmėginti. Vaikai turėtų galimybę rinktis valgyti tai, ką mėgsta, mažiau maisto išmestume. Savitarna leistų maitintis norimais kiekiais, nes yra tokių vaikų, kurie pavalgo ir dar dairosi. Nė vienas neturėtų jausti alkio.“

Nebūtų grūsčių

Dar viena iš įstaigų, kuriai pasiūlytas naujasis modelis, – Antano Smetonos gimnazija.

„Mums buvo užsiminta apie tokią kaip ir pusiau savitarnos galimybę – moksleiviai valgykloje patys įsideda maisto, susimoka, – sakė gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna. – Manau, iš principo galėtų šitaip būti. Pas mus vaikai vyresni, gali atsakingai pasirinkti patiekalus, patys įsidėti. Be to, manau, nebūtų grūsčių, paspartėtų maitinimo procesas, nes dabar vienas žmogus valgykloje nespėja tokiu tempu aptarnauti visų valgančiųjų.“

Šiuo klausimu, teigė gimnazijos vadovas, dar bus tariamasi su mokyklos taryba, bendruomene.

Siūlo el. atsiskaitymą

VšĮ „Bruneros“ skyriaus direktorė V. Masevičienė viliasi, kad Ukmergės mokyklų valgyklose prigis ir elektroninis atsiskaitymas. „Ši sistema jau puikiai veikia ne vienoje dešimtyje mokyklų. Manome, kad dar ne visus tėvelius pasiekė informacija apie jos privalumus. Naudojantieji e-piniginę džiaugiasi visais jos teikiamais privalumais. Siekiant supažindinti ir mokyti vaikus atsakingo elgesio su el. pinigais, supaprastinti naudojimąsi e-pinigine, sukurta ir išmanioji programėlė telefonui. Jau dabar tiek tėveliai, tiek vaikai gali atsisiųsti eurofondo programėlę iš „Google Play“, kuri yra nemokama“, – pasakojo ji.

Telefone tėvai gali stebėti, ką vaikas valgė, mokyklos dienos meniu, kuris atsinaujina, nustatyti limitus bei gauti pranešimus ir kitas funkcijas, palengvinančias e-piniginės valdymą. Vaikai programėlėje gali matyti savo sąskaitos likutį, dienos meniu. „Greitai bus galima lengvai ir paprastai mokyklos valgykloje atsiskaityti mobiliąja aplikacija-programėle, nuskenuojant QR kodą“, – sako V. Masevičienė.

VšĮ „Bruneros“ yra už tai, kad vaikai gautų pilnavertį, kokybišką, pagal amžių subalansuotą, sveikatai palankų maistą. „Raginame tėvelius išnaudoti visas elektroninio atsiskaitymo sistemos galimybes, domėtis, ar valgė jų vaikai mokyklos valgykloje ir kokius produktus, – sako pašnekovė. – Deja, pastebime, kad ne visose mokyklose toks atsiskaitymas yra populiarus. Vyresnio amžiaus moksleiviai nori turėti grynųjų pinigų. Mokyklos vadovams išsiuntėme reklaminį animacinį filmuką apie e-piniginės naudą, prašėme publikuoti e-dienyno sistemoje, kad kuo daugiau tėvų ir moksleivių gautų reikalingą informaciją.“

Daugiau informacijos apie šią sistemą: www.eurofondas.lt.

V.Masevičienė primena, kad visi Lietuvos pradinukai kviečiami dalyvauti tradiciniame rudeniniame piešinių konkurse „Daržovės ir vaisiukai emociukai – nuotaikingos gėrybių istorijos“. Piešinukai skelbiami „Bruneros“ feisbuke. Laimėtojų laukia dovanėlės.

Užs. Nr. 746

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų