Maitinimo Ukmergės mokyklose modelį planuojama keisti

Mūsų rajono savivaldybėje vyko tarptautinis seminaras „Dinamiškos maisto produktų įsigijimo dienos“.

Patirtimi, kai Ukmergės darželinukai maitinami ekologiškai, pasidalinusi Savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė pažymėjo, kad pokyčių maitinimo srityje bus ieškoma ir mokyklose. Šiuo metu dauguma mūsų mokyklų maitinimo paslaugą perka iš rangovų.

Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad tarptautiniame seminare dalyvavo daugiau nei 30 svečių iš Belgijos, Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos ir Lietuvos. Jie dalijosi patirtimi ir diskutavo apie tvarų maitinimą mokyklose, vaikų darželiuose, ligoninėse ir kitose viešosiose įstaigose, apie tvarų maisto produktų pirkimą, viešųjų pirkimų liberalizavimą.

Savivaldybės įdirbį ir pavyzdžius apie sėkmingai vykdomą ekologišką maitinimą visose septyniose ikimokyklinio ugdymo įstaigose bei planus taip maitinti ir rajono mokyklų bendruomenes pristatė Savivaldybės administracijos direktorė I. Pračkailė.

„Mes esame suinteresuoti keisti maitinimą savo mokyklose. Tikslas – pirkti gerą, kokybišką ir ekologišką produkciją iš vietos ūkininkų, ką dabar daro mūsų darželiai. Sutartis su dabartiniais maitinimo paslaugos teikėjais baigsis kitais metais. Turime laiko pasiruošti.

Supirkti kiekvienai mokyklai naują šiuolaikišką virtuvės įrangą būtų per brangu, o ir su ja dirbti galinčių specialistų neturime tiek jau daug. Šiuo metu intensyviai mąstome, tariamės, skaičiuojame, kaip ir kur sukurti vieną gerą virtuvę su gera įranga ir gerais virtuvės šefais, ir paskirstyti iš jos maistą kitoms mokymo įstaigoms. Atstumai juk nedideli. Taip būtų paprasčiau ir su logistika, ir su viešu produktų pirkimu iš ūkininkų, ir su sandėliavimu. Viskas būtų vienose rankose“, – kalbėjo I. Pračkailė.

Kad Ukmergės vaikų darželiuose vaikai maitinami skaniu ir sveiku maistu seminaro dalyviai įsitikino patys, paskanavę lopšelio-darželio „Žiogelis“ darbuotojų ir vaikų iškeptos duonos bei sausainių. Seminaro metu šios ugdymo įstaigos vadovę Birutę Jucevičienę Savivaldybės administracijos direktorė pasveikino su praėjusią savaitę žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko įteiktu reikšmingu apdovanojimu – medaliu „Už sveikos vaikystės puoselėjimą“. Ukmergiškiai apdovanoti už tai, kad jau penkerius metus organizuoja ekologinį maitinimą įstaigoje ir buvo šios veiklos pradininkai Lietuvoje.

Seminare pranešimą apie ekologiškų maisto produktų pirkimą ir trumpas tiekimo grandines Lietuvoje pristatė Lietuvos viešųjų pirkimų tarnybos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Kazulis, VšĮ CPO LT (Centrinės perkančiosios organizacijos) Biuro ir veiklos aptarnavimo srities pirkimų skyriaus vadovas Dainius Navickas pasakojo, kaip vykdomi viešieji pirkimai Lietuvoje, Latvijos kaimo plėtros konsultavimo ir mokymo centro atstovė pristatė mokyklų maitinimo sistemos pertvarką Latvijoje, svečias iš Tartu kalbėjo apie maisto produktų įsigijimą iš trumpos tiekimo grandinės šiame regione. Taip pat pristatyta Švedijoje vykdoma dinaminė pirkimo sistema, Suomijos, Belgijos šalių patirtis.

Seminarą organizavo Švedijos kelių tarptautinių projektų, kuriais siekiama tobulinti mokyklų maitinimo sistemą, koordinatorė Jennifer Avci. Ji pasidžiaugė, kad viešajame Baltijos jūros regiono sektoriuje daugėja sveiko ir tvaraus maisto, bei supažindino su projektais, kuriais siekiama tobulinti mokyklų maitinimo sistemą regione.

„Viešo maitinimo dalyviams trūksta daugybės išteklių (laiko, žinių, finansavimo, paramos) tvariam viešojo maitinimo vystymuisi. Naudodami per projektus siūlomų priemonių rinkinius, viešojo maitinimo dalyviai gali bendradarbiauti dalindamiesi žiniomis ir idėjomis, susijusiomis su įvairiais viešojo maitinimo sprendimais, o per praktinius bandomuosius testus kartu su projekto partneriais gali sėkmingai dalytis žiniomis su suinteresuotosiomis šalimis, pavyzdžiui, lankantis ekologiniuose ūkiuose, ruošiant maisto gaminimo mokymus ir seminarus“, – teigė J. Avci.

„Seminaro metu vyko kūrybinės veiklos dirbtuvės, aplankyta Vidiškių pagrindinės mokyklos valgykla, paragauti iš Leonpolio dvare užaugintos produkcijos pagaminti patiekalai“, – apie renginį informavo rajono savivaldybės atstovė D. Zimblienė.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *