Krauju dalijasi ir už dyką

Gedimino Nemunaičio nuotr. Duotas kraujas gali išgelbėti kito gyvybę. Gedimino Nemunaičio nuotr. Duotas kraujas gali išgelbėti kito gyvybę.

Ukmergėje nėra retos kraujo donorystės akcijos. Krauju ukmergiškiai kol kas noriau dalijasi už pinigus, tačiau kai kurie mielai sutinka tai daryti nemokamai. Vieni tokių akcijų Ukmergėje rengėjų – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Kraujo centras.

Jo darbuotojai praėjusią savaitę viešėjo Ukmergės ligoninėje, Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje bei ėmė kraują iš ukmergiškių.

Bibliotekoje vykusi kraujo donorystės akcija šį kartą skyrėsi tuo, jog buvo neatlygintina. Joje, pasak Kraujo centro kokybės vadybininkės Vaidos Jurevičiūtės, apsilankė 29 žmonės. Tačiau dėl tam tikrų priežasčių kraujo paimta ne iš visų.

„Kai kurie jo negali duoti. Dažniausiai – kai hemoglobinas žemas, kartais – kraujo spaudimas arba žemas, arba per aukštas. Nes kraują imam iš visiškai sveikų žmonių, kad ir pačiam donorui nebūtų pakenkta“, – pasakojo pašnekovė. Anot jos, šios akcijos metu kraujo paimta iš 15 asmenų.

Neatlygintini – saugesni

Paprastai atlygintinoje kraujo donorystės akcijoje dalyvaujančiam asmeniui už kraują sumokama 12 eurų. Tuo metu į šią ėjo tie, kuriems finansinė nauda nesvarbi. „Atėjo sąmoningai apsisprendę žmonės, norintys padaryti gerą darbą, nesiekiantys užsidirbti, – pasakojo V. Jurevičiūtė. – Galim pasidžiaugti ir tais, kurie anksčiau į mūsų akcijas ateidavo dėl pinigų, tačiau dabar, mūsų įkalbėti, persigalvojo ir kraujo davė nemokamai.“

 Jos teigimu, neatlygintini donorai laikomi ir saugesniais: „Tokie tikrai nesumeluos apie savo sveikatą.“

Atėjusieji apžiūrimi ir atrenkami akcijoje dalyvaujančių gydytojų. „Ar donoras tinkamas, ar, pavyzdžiui, iš vakaro šventė, pamatoma dar jį registruojant, – sako pašnekovė. – Jeigu paaiškėja, jog kas nors ne taip, stengiamės draugiškai, geranoriškai išspręsti situaciją.“

Ne visi geranoriški

Kad incidentų retsykiais neišvengiama, neslepia ir tokias akcijas po savo stogu priglaudžiantys Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotojai. Todėl neatlygintinos akcijos jiems – daug priimtinesnės.

„Smagu, jog vykdomos tokios taurios akcijos, tuo labiau – nemokamos. Kraujas reikalingas gyvybei, o ne alui pirkti. Kai būna neatlygintinos, tai ir žmonių kontingentas kitas renkasi“, – pasakojo bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė.

Tačiau, anot jos, šitokį taurumą vertina anaiptol ne visi. „Dar iš ryto į biblioteką pliūptelėjo nemažai moterų ir vyrų. Bet kai sužinojo, jog – neatlygintina, keiksnodamiesi paliko biblioteką“, – apie ketvirtadienį vykusią akciją sakė ji.

Dėl panašių lankytojų, direktorės teigimu, bibliotekininkams kyla ir daugiau rūpesčių: „Laukdami savo eilės, bibliotekos fojė lipa ant fotelių, atlošų, po kelis sugriūva ant stalų. Ne vieną kartą tokių akcijų metu krito mūsų parodose eksponuojami paveikslai, vertėsi molbertai. Kai sužinom, jog vyks, tenka viską išnešti iš fojė... Be to, šūkauja, keikias, reikia raminti. Sykį nuo stalelio pavogė parodos atsiliepimo albumėlį, o kad iš tualeto dingsta muilas, jau nebesistebim. Išnešė net tualeto šiukšlių dėžę su visu turiniu...“

Ligoms atostogų nėra

Duoti kraujo sutinkančių donorų prašoma ateiti pavalgius, išgėrus daugiau skysčių, kad būtų papildytas kraujo tūris, kurio netenkama. Vengti arbatos, kavos, kitų kofeino turinčių gėrimų. Prieš donorystę vengti riebaus maisto: mėsainių, keptų bulvyčių, ledų, cepelinų, bulvinių blynų.

Tokiomis akcijomis gyventojai prisideda prie savanoriškos donorystės, padedant Kraujo centrui gelbėti pacientus, kuriems gyvybiškai svarbus kraujo perpylimas. Donorai kviečiami padėti sergantiems kraujo vėžiu ar ligoniams operacijų metu, po kaulų čiulpų transplantacijų, mažiesiems ligoniukams. Kai kam tai – išsigelbėjimas nuo mirties.

„Kraujo mums reikia nuolat, ypač vasarą, kai daugelis atostogauja, o pagalba reikalinga visados, nes ligoms atostogų nėra. Mūsų šaldytuvuose nuolatos turi būti kraujo atsargų“, – dėkodama akcijos dalyviams, sako Kraujo centro kokybės vadybininkė Vaida Jurevičiūtė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų