Gedimino Nemunaičio nuotr. Sveikatos punktų ir ambulatorijų remontu rūpinasi savivaldybė. Gedimino Nemunaičio nuotr. Sveikatos punktų ir ambulatorijų remontu rūpinasi savivaldybė.

Nors žmonių kaimuose smarkiai mažėja, sveikatos punktai bei ambulatorijos gyvenvietėse neturėtų išnykti. Kad būtų taupiau, jie įsikuria po vienu stogu su bibliotekomis, bendruomenių namais, kultūros centro filialuose, o jų remontu rūpinasi rajono savivaldybė.

Dažais dar kvepia Sližių bendruomenės sveikatos punktas – prieš porą mėnesių čia buvo atlikti remonto darbai.

Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus gydytojas Vytautas Motiejūnas pasakojo, jog Sližių bendruomenės sveikatos punktas įsikūręs buvusios mokyklos patalpose. Ji – Sližių gyventojų traukos centras: po tuo pačiu stogu čia yra biblioteka, vyksta kultūriniai renginiai, glaudžiasi kaimo bendruomenė. 

Sližių sveikatos punkto remontas atliktas savivaldybės biudžeto lėšomis. Tam prireikė apie 5,8 tūkst. eurų. Patalpoms pritaikyta viena mokyklos klasė – suremontuotos grindys, sienos, įvesta nauja elektros instaliacija, įrengtas vandentiekis.

Pasak V. Motiejūno, prieš dešimtmetį patvirtintos Bendruomenės sveikatos punktų atnaujinimo programos įgyvendinimas eina į pabaigą.

Pernai atliktas remontas Atkočių bendruomenės sveikatos punkte. Renovuota pastato išorė, atlikti vidaus darbai. Jo remontas kainavo per 17 tūkst. eurų.

Prieš porą metų suremontuotos medicinos įstaigų Šešuoliuose bei Krikštėnuose patalpos.

Gyventojų mažėja

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė džiaugiasi, kad vienos po kitų remontuojamos sveikatos punktų, ambulatorijų patalpos.

Iš visų 23 rajone esančių sveikatos punktų bei ambulatorijų labai blogos būklės patalpų nebėra. Vadovė sako, kad labiausiai remonto prašosi Veprių ambulatorija – čia reikėtų suremontuoti arba pakeisti stogą. Tame pačiame pastate yra du privatūs butai, biblioteka, taip pat renkasi bendruomenės nariai.

Kaip remontuotinų patalpų įvertino ir Laičių sveikatos punkto būklę. Tačiau didžiausią problemą vyriausioji gydytoja įžiūri tame, kad mažėja gyventojų, o kaimo vietovėse medicinos paslaugas teikiantiems punktams tai ypač skausminga situacija.   

Anot J. Galiauskienės, bėda ta, kad patalpos remontuojamos kuo moderniau, kad atitiktų šiuolaikinius reikalavimus, o gyventojų kaime mažėja. Tuo tarpu pajamų šie punktai neturi – tik išlaidas.

Pavyzdžiui, Veprių ambulatorijoje, kuri dabar aptarnauja 549 seniūnijos gyventojus, anksčiau yra buvę ir apie 1000 prisirašiusiųjų. Želvos ambulatorija, prieš dešimtmetį turėjusi net 2000 pacientų, dabar aptarnauja 1115 gyventojų.

Tačiau vyriausioji gydytoja tikina, kad kaimo žmonės tikrai neturėtų nerimauti – kad ir mažėjant gyventojų, medicinos paslaugas kaime teikiantys punktai bei ambulatorijos neuždaromi ir jų neketinama uždaryti.

Labai sumažėjus prisirašiusiųjų buvo atsisakyta Tolučių bendruomenės sveikatos punkto patalpų – bendrosios praktikos slaugytoja paslaugas teikia pacientų namuose.

„Įstatymiškai taip pat nėra nurodyta, kiek mažiausiai gyventojų turėtų būti, kad punktas būtų uždaromas. Tačiau mažėjant prisirašiusiųjų verčiamės su puse bendrosios praktikos slaugytojos etato“, – sako J. Galiauskienė.

Spalio 8 dieną vyks išvažiuojamasis rajono tarybos posėdis, kurio metu politikai, rajono vadovai, savivaldybės specialistai vyks į medicinos įstaigas. Ketinama aplankyti ir kai kuriuos kaimo vietovėse esančius punktus, ambulatorijas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų