Pagrindinės antsvorio priežastys - nevisavertė ir gausi mityba bei mažas fizinis aktyvumas. Taip pat antsvorio  tikimybė siejama ir su genetiniais, paveldimais veiksniais. Mums dažnai tenka stebėti, kad  nutukę tėvai augina antsvorio turintį vaiką. Atlikti tyrimai įrodė, kad polinkis tukti priklauso nuo hormono leptino, kuris reguliuoja alkio ir sotumo jausmą. Tad tam tikri genetiniai defektai gali sumažinti šio hormono kiekį.

Tačiau dažniausiai tunkama ne dėl genetinių, o dėl  socialinių pasikeitimų, t.y. svarbiausia antsvorio ir nutukimo priežastis yra ta, kad suvartojama daugiau kalorijų negu išeikvojama. Dirbant sėdimą darbą suvartojame labai mažai energijos ir per dieną papildomai kaupiame nuo 15 iki 50 kcal, todėl iškyla antsvorio grėsmė. Be to, stipriai apsunkiname griaučių raumenų sistemos – stuburo, juosmens ir kryžmens segmentus, kuriems tenka net kelis kartus didesnis krūvis negu stovint.

Būtina žinoti, kad mūsų svoris priklauso nuo maiste esančių kalorijų kiekio ir nuo to, kiek tos energijos mes išnaudojame. Jeigu su maistu gauname daugiau energijos negu išeikvojame - svoris pradeda didėti. Mažai judant išeikvojama mažiau energijos, todėl didėja antsvorio rizika, o jam atsiradus, sunkiau išlikti aktyviems, sportuoti, kadangi dėl papildomų kilogramų padidėja krūvis visoms organizmo sistemoms. Nuo antsvorio ypač nukenčia sąnariai, o jei, bandant sumažinti svorį, fiziniai pratimai atliekami netinkamai, pažeidimų rizika dar labiau padidėja. Žmogus turintis antsvorį gali patirti miego sutrikimų, neretai dėl per didelio svorio žmonės nepasitiki savimi, todėl sutrinka jų gebėjimai bendrauti, atsiranda savęs nuvertinimas.

Be psichologinių padarinių, antsvoris skatina ir įvairių ligų atsiradimą – didelis kraujo spaudimas gali privesti net prie infarkto, atsiranda rizika susirgti diabetu, astma ar kepenų ciroze. Turintys antsvorio žmonės sunkiau juda, dėl papildomo svorio apkraunamos kojos, taigi iškyla grėsmė susirgti artritu, įvairiais venų uždegimais. 

Antsvoris- tai nutukimo pradžia, todėl geriausiai kūno svorį normalizuoti jo augimo pradžioje. Normalizuoti svorį svarbu ne tik dėl grožio, kurio kultas šiais laikais itin didelis, o visų pirma, dėl sveikatos. Ypač reikia susirūpinti, kai žmogaus kūno masė viršija normalią >30 proc., tada kai riebalai kaupiasi aplink vidaus organus pilvo srityje, kartu yra riebalų (lipidų) perteklius kraujyje ir  padidėjęs kraujospūdis. Kūno riebalų pasiskirstymas yra svarbus rodiklis, nes pacientų su pilviniu (vyriško tipo, centriniu, visceraliniu) nutukimu rizika yra pati didžiausia. Tokio tipo nutukimą  dažniau lydi širdies ir kraujagyslių ligos, jam ypač būdingi kraujo lipidų pokyčiai: trigliceridų pagausėjimas bei “gerojo” DTL cholesterolio sumažėjimas, gliukozės apykaitos sutrikimas, sumažėjusi kepenų fermentų galia skaldyti riebalus, arterinė hipertenzija, polinkis trombozėms.

Pilvinis nutukimas – neatsiejama metabolinio sindromo dalis.  Sergančiųjų šiuo sindromu koronarinės širdies ligos rizika ypač didelė. Centrinis  nutukimas yra kiek geresnis koronarinės rizikos prediktorius, nei paprasta kūno masė. Jo atveju  riebalai kaupiasi intraabdominaliai. Mažiau pavojingas poodinis (moteriško tipo, ginoidinis) nutukimas. Idealu, kai vyro liemens apimtis ne didesnė kaip 94 cm, o moters – 80 cm. Tai apytikriai atitinka kūno masės indeksą 25 kg/m2. Ypač pavojinga, jei vyro liemens apimtis viršija 102 cm, o moters – 88 cm. Tuomet nustatomas pilvinio (visceralinio) tipo nutukimas. Kuo didesnis liemens ir klubų apimties santykis – tuo ryškesnis “pilvinis” nutukimas. Centrinio tipo nutukimui būdingas liemens/šlaunų santykis vyrams >1.0, moterims > 0.8.  

Dietos ir badavimas dažniausiai nėra efektyvūs būdai kovojant  su antsvoriu ir duoda trumpalaikį efektą. Po tokio svorio metimo procesų organizmas patiria stresą, o vėliau skuba sugrąžinti tai, ir dažnai nutinka taip, kad buvęs antsvoris ne tik sugrįžta, bet dar ir padvigubėja.

Svarbiau yra tinkama mityba – nevalgyti riebiai, saldžiai,  gausiai, ypač vakarais (po 19 valandos), išskyrus liesą rūgpienį su rupios duonos rieke ar obuolį, nevalgyti skaitant, žiūrint televizorių, vengti traškučių, sausainių, saldainių, riešutų ir kitokių užkandžių,  alkoholio, nes jis – papildomas kalorijų šaltinis.

Kita efektyviausia priemonė kovojant su antsvoriu yra fizinis aktyvumas. Siekiant išvengti sveikatos sutrikimų ir antsvorio augimo, darbe patariama daryti aktyvias pertraukas – išeiti pasivaikščioti, lengvai pasimankštinti ar bent pasirąžyti. Reikia žinoti, kad apie 20–30 proc. viso organizmo energijos suvartojimo priklauso nuo fizinės veiklos. Fizinis aktyvumas yra vienintelė bendrų energijos sąnaudų dalis, kuri gali svyruoti nuo mažiau kaip 10 proc. (fiziškai pasyvių asmenų) iki daugiau kaip 80 proc. (itin aktyvių asmenų).

Fizinis aktyvumas duoda gydomąjį efektą kovojant su antsvoriu tik tada, kai jis yra derinamas su tinkama mityba, yra reguliarus, pakankamo intensyvumo, dažnio, trukmės ir yra individualiai parinktas. Tai galima nustatyti tik specializuotose gydymo įstaigose, viena iš jų Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinika, kuri siūlo individualią fizinio krūvio programą kovoje su antsvoriu.  Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinika yra vienintelė tokio tipo licencijuota klinika Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Klinikinę programą Paliesiaus klinikos specialistai sudaro individualiai, atsižvelgdami į kiekvieno organizmo ypatumus, kad gydant nutukimą ar mažinant antsvorį būtų kuo mažesnis stresas organizmui.

Daugiau: https://paliesiausklinika.lt/

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų