COVID-19 pavojingesnė, jei trūksta tam tikrų mikroelementų

Gento universiteto (Belgija) tyrimo duomenimis, 70 procentų nuo COVID-19 mirusių asmenų nustatytas didelis seleno ir cinko trūkumas. Kitose valstybėse atliktų tyrimų duomenys panašūs.

Belgų tyrimo išvada tokia: jūsų galimybės pasveikti nuo COVID-19 ligos ar nesunkiai ja persirgti smarkiai padidėja, jei jūsų kraujyje yra pakankamas seleno ir cinko kiekis.

Naujojo tyrimo metu buvo paimti 138 pernai dėl COVID-19 ligos į dvi Belgijos ligonines paguldytų pacientų kraujo mėginiai. Nustatyti mikroelementų kiekio kraujyje ir išgyvenamumo santykio skirtumai pasirodė išties sukrečiantys.

Mikroelementų vartojimo specialistas profesorius Gijs Du Laing su kolegomis norėjo patikrinti, ar mikroelementų kiekis kraujyje turi įtakos COVID-19 ligos pasekmėms.

Ankstesnių tyrimų metu buvo pastebėta, kad žmonės, kuriems mikroelementų trūko, persirgo sunkiau negu tie, kurių kraujyje mikroelementų kiekis buvo pakankamas, tad belgų mokslininkai nusprendė atlikti savo tyrimą ir patikrinti, ar jo rezultatai bus panašūs į ankstesnių.

Profesorius Du Laing su kolegomis nustatė, kad 7 iš 10 nuo COVID-19 ligos mirusių pacientų smarkiai trūko dviejų esminių imuninei apsaugai mikroelementų – seleno ir cinko. Antra vertus, pacientų, kurių kraujyje minėtų mikroelementų kiekis buvo pakankamas arba jų trūko nežymiai, išgyvenamumas buvo geresnis ir jie pasveikdavo greičiau.

Tyrėjų nuomone, stebina tai, kad per mažas mikroelementų kiekis kraujyje pasirodė esąs svarbesnis rizikos veiksnys net už diabetą, vėžį, nutukimą ar širdies ir kraujagyslių ligas, kurios paprastai siejamos su blogiausiomis COVID-19 ligos pasekmėmis.

Panašu, kad mikroelementų kiekius kraujyje vertėtų patyrinėti atidžiau. Anksčiau paskelbto vokiečių tyrimo duomenimis, maži seleno ir cinko kiekiai kraujyje susiję su lėtesniu pasveikimu nuo COVID-19 ligos, o kinų tyrimo metu paaiškėjo, kad kur kas mažiau mirčių nuo COVID-19 pasitaikė regionuose, kurių dirvožemyje seleno kiekis pakankamas.

Kad organizmui netrūktų seleno, cinko ir kitų imuninę sistemą reguliuojančių ir stimuliuojančių gyvybiškai svarbių maisto medžiagų, būtina sveikai ir subalansuotai maitintis. Vis dėlto daugeliui žmonių išties nelengva su maistu gauti pakankamai minėtų maistinių medžiagų.

Tokiu atveju padėti gali maisto papildai. Tyrimais įrodyta, kad mikroelementų papildai iš tikrųjų padeda pagerinti sveikatą.

Puikus to pavyzdys – novatoriškas „KiSel-10“ tyrimas, kurio metu vyresniems Švedijos gyventojams buvo paskirta vartoti medicininės klasės seleno mielių ir kofermento Q10 papildų. Papildus vartojusių šio tyrimo dalyvių mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sumažėjo 54 proc., o gyvenimo kokybė reikšmingai pagerėjo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų