Ukmergiškiai – pasauliniame Rotary žemėlapyje

Ukmergės Rotary klubo signatarai su prezidentu Arnoldu Jonaičiu, Lietuvos Rotary apygardos valdytoju Rolandu Statulevičiumi ir ukmergiške Edita Katinaite, Rotary apygardos atsakingąja sekretore, dalyvavusia prieš 20 metų Ukmergės klubo inauguracijoje (vertėja). Ukmergės Rotary klubo signatarai su prezidentu Arnoldu Jonaičiu, Lietuvos Rotary apygardos valdytoju Rolandu Statulevičiumi ir ukmergiške Edita Katinaite, Rotary apygardos atsakingąja sekretore, dalyvavusia prieš 20 metų Ukmergės klubo inauguracijoje (vertėja).

Ukmergės Rotary klubas mini 20-ies metų sukaktį. Šis klubas buvo inauguruotas 1996 m. lapkričio 23 d. Krikštatėviai – Danijos Vejle Nord klubas.

Iki 2014 m. liepos Lietuvos Rotary klubai buvo priskirti Danijos apygardai Nr.1460, vėliau susikūrė savarankiška Lietuvos apygarda Nr. 1462, kuri jungia 52 šalyje veikiančius klubus.

Rotary klubui vadovauja prezidentas. Pagal nustatytą tvarką juo narys gali būti tik vieną kartą ir vienerius metus, nevertinant, kiek metų jis yra klubo nariu. Šių metų prezidentas – Arnoldas Jonaitis.

Šiemet Ukmergėje suburtas „Interact“ – jaunų žmonių klubas. Tai Rotary klubų šeimos dalis, skirta 12–18 metų amžiaus jaunimui.  Tikslas – ugdyti lyderio savybes ir kurti asmeninę vertybių sistemą. Šio klubo krikštatėviai – Vilius Petrauskas, Adolfas Girdžiūna ir Paulius Šemeta. Jaunimas renkasi į užsiėmimus Antano Smetonos gimnazijoje.

Ukmergės Rotary klubas prieš du dešimtmečius turėjo 30 signatarų, iš kurių šiandieninėje veikloje dalyvauja 9.

Vienas iš jų – pirmasis klubo sekretorius ir metraštininkas, nuo pat pirmos dienos aktyviai dalyvavęs veikloje, Vidmantas Pranevičius.

Jis sako, kad praėjęs dvidešimtmetis dalyvaujant šioje veikloje labai pakeitė jo šeimos ir paties asmenines vertybes. „Viskas mūsų gyvenimo kelyje turi tam tikrus dėsningumus ir iššūkius, priklausomai nuo mus supančios aplinkos ir viso pasaulio įvykių. Tokia realybė“, – sako medikas.

Pasakoja, kad pirmaisiais klubo gyvenimo metais, esant jaunai mūsų valstybei, buvo labai svarbu įvardinti savo tapatybę. Todėl daug dėmesio buvo skiriama bendravimui su užsieniečiais, pasikeitimui patirtimi, stažuotėms ir labdaringai veiklai. Į Ukmergę rotariečių pastangomis keliavo medicininė įranga, buities reikmenys. Į užsienį patirties semtis keliavo pedagogai, medikai. Į mainų programas buvo įtraukti rotariečių šeimų nariai mokiniai.

„Klubo veikla pagrįsta bendravimu. Bendravimu savo rate, bendravimu valstybės mastu ir bendravimu pasaulyje. Bendrauti gali tik mokėdamas kalbas ir turėdamas tikslus. Džiaugiuosi, kad man asmeniškai teko lankytis Vokietijos, Norvegijos, Belgijos, JAV, Anglijos Rotary klubuose. Dalyvavau Rotary konvensijoje Korėjoje. Aplankiau daug Rotary klubų Lietuvoje“, – pasakojo V. Pranevičius.

20-ojo jubiliejaus proga išleista knyga „Ukmergės Rotary klubas“. Tai spalvinga istorija apie nueitą kelią. Pirmame lape – klubo giesmė, kuria pradedami visi susitikimai, vykstantys kiekvieną ketvirtadienį. Tai jau susiformavusi tradicija. Klubo nariai keičiasi. Vieni ateina, kiti dėl įvairių priežasčių išeina. Tapti klubo nariu yra viena būtina taisyklė – tam turi pritarti absoliučiai visi nariai. Jeigu slapto balsavimo biuletenyje nors viena parašo „ne“, tas asmuo netaps klubo nariu.

Rotary klubo nariai aktyviai dalyvauja įvairiuose labdaros projektuose. Žinoma, juos kruopščiai atsirinkdami.

Kokie būtų jūsų kalėdiniai palinkėjimai ukmergiškiams?

Šv. Kalėdos – tai labai gražus laikas kiekvieno žmogaus gyvenime. Tai planų ir svajonių išsipildymai, tai naujų darbų pradžios, tai šeimos narių susibūrimai, tai bendraminčių veiklų aptarimai. Mes, rotariečiai,  pasiruošę ir puikiai nusiteikę kuriame gražią Ukmergę, ugdome naujus lyderius Interacte. Mes dalinamės savo patirtimi ir džiaugiamės savo  pirmuoju veiklos dvidešimtmečiu. O klubo ateityje matau labai šviesią veiklą, judesius, bendravimą ir darbus Tėvynei Lietuvai, dalyvaujant bendrame pasauliniame Rotary kontekste.

Lina SUKACKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų