Tuščios sodybos aplink Veprius – išgraibstomos

Veprių miestelyje sulaukiama ir turistų iš užsienio. Gedimino Nemunaičio nuotr. Veprių miestelyje sulaukiama ir turistų iš užsienio. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Dar neseniai prognozuota, kad kaimai ir miesteliai išnyks, nes jų gyventojų mažėjo milžiniškais tempais.

Tačiau ši tendencija jau sustojo, o sodybą patrauklioje vietoje įsigyti nėra labai paprasta.

Veprių seniūnė Dalia Radzevičienė sakė, kad šiuo metu jų seniūnijoje sodybos parduodamos labai greitai. Neretai sulaukia potencialių pirkėjų telefono skambučių. Žmonės teiraujasi, gal seniūnijos darbuotojai žino apie planuojamą parduoti sodybą.

Šiuo metu Veprių seniūnijoje gyvenamąją vietą yra deklaravę per 520 gyventojų. Seniūnė sako, kad pastaraisiais metais šis skaičius išlieka stabilus. Apleistų, griūvančių sodybų likę gal vos viena kita. Žmones vilioja graži šio krašto aplinka, ežero pašonė, besikurianti kultūrinė atmosfera.

Miestelyje jau pastebi ir klegančius turistus iš užsienio. Vienas iš įdomesnių, išskirtinių Veprių objektų – kraterio takas.

Veprių apylinkės – prieš milijonus metų į žemę atsitrenkusio milžiniško meteorito vieta. Tai antras pagal didumą Lietuvos teritorijoje 8 kilometrų skersmens meteoritinis krateris.

Jo ribomis dabar įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai. Šį pavasarį maršrutas pažymėtas, juo praeiti ar pravažiuoti kviečiami turistai.

Didžiuliu traukos centru kasmet tampa ir Veprių Sekminių atlaidai – Kalvarijos. Tris dienas čia plūsta Veprių Kalvarijų takais einantys tikintieji.

Su vietos verslininkais bendraujanti D. Razdevičienė sako, kad kaimo turizmo sodybas jų seniūnijoje įkūrę verslininkai džiaugiasi vasarai jau užsakytomis vietomis, numatytais renginiais. Didesnės šalia Veprių esančios kaimo turizmo sodybos – „Ąžuolų giria“, „Sidabrinė pieva“.

Išskirtinės vietos seniūnijoje – šiame krašte įsikūrę menininkai. Traukos centru tarp meno žmonių yra tapę Lukenskų namai, menininkų Arūno Kulikausko ir Oksanos Judakovos sodyba. Vasarą čia netrūksta svečių, kaimo gyvenimo išsiilgusių miestiečių. Veiklos suplanuotos ir Veprių vaikų vasaros stovykloje.

Pasak seniūnės, randasi jų krašte ir naujų dar mažai besiviešinančių naujakurių, atvykusių čia ne tik gyventi, bet ir puoselėti netradicines veiklas, propaguoti sveiką gyvenseną.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų