Aukoms atminti – atminimo akmenys

Dainiaus Vyto nuotr. Dainiaus Vyto nuotr.

Ukmergės kraštotyros muziejuje rugsėjo 24 dieną vyko pilietiškumo pamoka „Atminimo akmenys“, kurios metu miesto grindinyje buvo įbetonuotos atminimo lentelės, skirtos įamžinti nacionalsocializmo aukas.

Vienas toks akmuo, skirtas tarpukario fotografui Maušai Levi atminti, atsirado šaligatvyje ties Kauno g. 22-uoju numeriu pažymėtu namu, o kitas – ties Ukmergės sporto centru ir yra skirtas paskutinio Ukmergės rabino Josefo Zasimovičiaus atminimui.

Apie rabiną J. Zasimovčių informacijos išliko mažai, žinoma, kad savo pareigų jis neapleido iki pat mirties ir kartu su šeima buvo nužudytas Pivonijos šile. Tame pačiame šile mirtį pasitiko ir M. Levi, kuris Ukmergėje turėjo fotografijos studiją ir paliko daug miesto bei jo gyventojų nuotraukų.

„Daug metų minėdami Lietuvos žydų genocido atminties dieną kartu su mokiniais prisimename ir nagrinėjame žydų kultūrą, istoriją, lankomės Pivonijos šile – masinėje žydų naikinimo vietoje. Šie atminimo akmenys – pirmieji Ukmergėje ir tikimės, kad šio projekto įgyvendinimas paskatins tęsti iniciatyvą, o atminimo akmenų atsiras ir daugiau“, – sako Veprių pagrindinės mokyklos mokytojai Aldona Medonienė ir Vitas Medonas.

Pamoką „Atminimo akmenys“ Ukmergėje inicijavo mokytojai Aldona Medonienė, Vitas Medonas, Živilė Kudlinskienė ir Danguolė Tauginienė.

Minint Lietuvos žydų genocido atminties dieną, atminimo akmenys taip pat sužibo ir kituose šalies miestuose. Lietuvos regionuose juos deda vietos bendruomenės, remiamos Lietuvos žmogaus teisių centro ir vietos savivaldos.

Atminimo akmenys – tai šaligatviuose ar gatvių grindiniuose montuojamos atminimo lentelės, skirtos įamžinti nacionalsocializmo aukas. Šie akmenys įrengiami prie buvusių namų, mokymosi įstaigų ar darbo vietų, taip primenant, kad Holokausto metu nukentėjo arba žuvo konkretūs žmonės, kūrę vietos bendruomenes.

Šiuo metu yra įmontuota beveik 70 000 tokių atminties ženklų, kartu jie sudaro didžiausią pasaulyje memorialinį muziejų po atviru dangumi. Lietuvoje atminimo akmenys įrengti Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Jurbarke, Alytuje, Plungėje, Kuliuose ir Ukmergėje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų